Οικονομία

H EKT στηρίζει Ελλάδα: Το «QE κορωνοϊού» έχει αγοράσει ήδη σχεδόν 5 δισ. ελληνικού χρέους

ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημοσίευσε σήμερα την ενοποιημένη χρηματοπιστωτική ανακοίνωση που εκδίδει κάθε μήνα, όπως επιβάλλουν οι συνθήκες και το καταστατικό της. Σε αυτή δημοσιεύονται οι αγορές ομολόγων και οι άλλες χρηματοπιστωτικές πράξεις που κάνει η νομισματική αρχή του ευρώ.

Το ενδιαφέρον εστιάζει στο προσωρινό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για τον κορωνοϊό, το PEPP (Pandemic Emergency Purchase programme) το οποίο ξεκίνησε το Μάρτιο και στο οποίο συμπεριελήφθη και η Ελλάδα. Οι αγορές ευρωπαικών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, κρατούν τις τιμές τους ψηλά και τις αποδόσεις τους χαμηλά, απορροφώντας τις κινήσεις πανικού επενδυτών που μπορεί να ξεφορτωθούν κάποια ευρωπαίκά ομόλογα, κυρίως της περιφέρειας.

Ο συνολικός – αρχικά ανακοινωθείς – «κουμπαράς» του προγράμματος αγορών ομολόγων PEPP είναι 750 δισεκατομμύρια.

Τον Απρίλιο η ΕΚΤ αγόρασε ομόλογα αξίας 118.810.000.000 ευρώ.

Τον Μάϊο η ΕΚΤ αγόρασε άλλα €115.855.000.000.

Απολογισμός του πρώτου διμήνου του PEPP

Συνολικά δηλαδή τους δυο πρώτους μήνες της λειτουργίας του το PEPP έχει αγοράσει ομόλογα συνολικής αξίας 234,7 δισεκ. ευρώ. Με αυτό το ρυθμό αγορών, ο συνολικός προϋπολογισμός του PEPP θα έχει εξαντληθεί ως τον Οκτώβριο. Για αυτό το λόγο οι περισσότεροι αναλυτές προεξοφλούν ότι η κυρία Λαγκάρντ και το ΔΣ της ΕΚΤ θα ανακοινώσουν την Πέμπτη, μετά τη συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική, επέκταση του προγράμματος. Άλλωστε τόσο οι Λαγκάρντ όσο και άλλοι επιτελείς της ΕΚΤ έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι το πρόγραμμα θα αυξηθεί για όσο κριθεί απαραίτητο, και πάντως σίγουρα θα καλύψει τις πυροσβεστικές ανάγκες του «πανδημικού» 2020.

Πάντως οι αγορές των 235 δισ. ευρώ βοήθησαν ώστε οι αποδόσεις της περιφέρειας (ενδεικτικό κόστος δανεισμού για τα κράτη) να υποχωρήσουν μετά το άλμα που είχαν κάνει στο αρχικό σοκ της αρχής της πανδημίας στην Ευρώπη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΚΤ με τα διάφορα προγράμματα της, απορρόφησε το σύνολο των νέων εκδόσεων ιταλικού χρέους το τελευταίο δίμηνο (€51 δισ., με το μεγαλύτερο βάρος να το σηκώνει το PEPP με αγορές €37,3 δισ.). Αντίστοιχα η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου υποχώρησε από σχεδόν 2,4% στις αρχές Μαρτίου στο 1,5% σήμερα

Η στήριξη στην Ελλάδα

Η παρέμβαση της ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα μείωσε τις αποδόσεις τους: Στο δεκαετές υποχώρησε από σχεδόν 4% σε 1,48% σήμερα. Το ενδεικτικό κόστος δανεισμού στη δεκαετία δηλαδή υποδιπλασιάστηκε. Αυτή ήταν η θετική επίδραση της απόφασης της ΕΚΤ να συμπεριλάβει για πρώτη φορά και την Ελλάδα σε πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το QE κορωνοϊού (PEPP).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η ΕΚΤ αγόρασε ομόλογα του ελληνικού δημοίου αξίας 4,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει σχεδόν το 10% των ελληνικών κρατικών ομολόγων που είναι σήμερα σε κυκλοφορία.   

Αναλογική βοήθεια στην Ελλάδα – λίγο παραπάνω στην Ιταλία

Η ΕΚΤ «μοιράζει» τις αγορές στα προγράμματα ομολόγων, ανάλογα με τη συμμετοχή της κεντρικής τράπεζαας κάθε χώρας στο Ευρωσύστημα.

Η συμμετοχή της ΤτΕ είναι στο 2%. Το ποσό των αγορών ελληνικών ομολόγων (€4,7 δισ) έναντι των συνολικών (€234 δισ.) είναι επίσης 2%. Πράγμα που σημαίνει ότι η ΕΚΤ βοήθησε αναλογικά την Ελλάδα, αγόρασε δηλαδή όσα ομόλογα προβλέπει η αναλογία της χώρας στο Ευρωσύστημα

Στην περίπτωση της Ιταλίας η ΕΚΤ χρειάστηκε να σπρώξει λίγο περισσότερο. Το ποσό που δαπανήθηκε για αγορά Ιταλικών ομολόγων αντιπροσωπεύει σχεδόν το 15,9% των αγορών ομολόγων στα πλαίσια του PEPP. Όμως το ποσοστό της Τράπεζας της Ιταλίας στο ευρωσύστημα είναι 13,8. Δηλαδή η ΕΚΤ αγόρασε στο πλαίσιο του PEPP 5 δισεκατομμύρια επιπλεόν ιταλικών ομολόγων (λίγο παραπάνω από τη βοήθεια που έδωσε στην Ελλάδα!).

Το Πρόγραμμα PEPP βέβαια διαθέτει την ευελιξία για να μπορεί να επέμβει σε συγκεκριμένες αγορές ομολόγων χωρίς να παρακολουθεί αυστηρά μήνα τον μήνα τη στάθμιση της κάθε χώρας στο Ευρωσύστημα. Ωστόσο η τελευταία παρατήρηση μπορεί να θεωρηθεί θετική για την Ελλάδα με την έννοια ότι μέχρι στιγμής δεν απαιτεί περισσότερα πυρομαχικά από όσα της αναλογούν, ενώ το κόστος δανεισμού στη δεκαετία όπως διαμορφώνεται από τις αγορές και το σπρεντ σε σχέση με το γερμανικό δεκαετές, είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο ιταλικό.

Πολιτική

Τζαμί η Αγιά Σοφιά: Κυρώσεις στην Τουρκία ο στόχος της Ελλάδας

αγία σοφία

Την καταδίκη της Ελλάδας για την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί την Αγιά Σοφιά εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Παρασκευής με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να χαρτογραφεί, λίγες ώρες αργότερα, τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός, όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι του Σαββάτου, ξεκίνησε γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών σε διεθνές επίπεδο προκειμένου να μεταφέρει την αποδοκιμασία της Ελλάδας για την προκλητική απόφαση Ερντογάν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στον οποίο εξέφρασε τη συμπαράσταση και την υποστήριξή του.

Όπως είπε ο κ. Πέτσας «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία». Σημείωσε, δε, ότι «υπάρχουν κυρώσεις που πονάνε και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα».

«Όλα είναι πάνω στο τραπέζι και το ενδεχόμενο των κυρώσεων όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Unesco» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μητσοτάκης: Επιλογή που προσβάλει όλους

Απαντώντας στην τουρκική προκλητικότητα ο πρωθυπουργός ανέφερε το βράδυ της Παρασκευής:

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της».

»Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα».

»Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά. Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».

Κουμουτσάκος: Αναπόδραστος ο δηλητηριασμός των ελληνοτουρκικών σχέσεων

«Το θέμα δεν είναι ελληνοτουρκικό, είναι παγκόσμιο και διεθνές, αλλά είναι αναπόδραστος ο δηλητηριασμός των ελληνοτουρκικών σχέσεων», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, για την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι το επόμενο διάστημα είναι αναγκαία «η ισχυρή ενότητα των Ελλήνων γύρω από τις σταθερές εθνικές θέσεις, η ισχυρή διπλωματική δράση της χώρας σε όλα τα επίπεδα με αύξηση και ενίσχυση συμμαχιών και δράσεων και η επιχειρησιακή ετοιμότητα».

Επίσης, πρόσθεσε ότι «η Δύση πρέπει να κινηθεί πολύ πιο έντονα από αυτό που είδαμε τις τελευταίες ώρες, οι αντιδράσεις αυτές είναι το πρώτο βήμα και πρέπει να ενισχυθούν».

Όπως παρατήρησε, χώρες, «όπως η Ελλάδα, η Γαλλία και άλλα κράτη οφείλουν να μπουν στην πρώτη γραμμή μιας διεθνούς πολιτικής αποτροπής της Τουρκίας από το να ταράξει την περιοχή ακόμα περισσότερο, οδηγώντας σε πολύ δύσκολες ατραπούς».