Οικονομία

ΔΝΤ: Καμπανάκι κινδύνου για την αγορά των κρυπτονομισμάτων

Κρυπτονομίσματα

Αυστηρότερο κανονιστικό πλαίσιο για να αποτραπεί η ταχεία περαιτέρω γιγάντωση της αγοράς των crypto με τρόπο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος ζητά σε έκθεση του το ΔΝΤ, επισημαίνοντας επίσης πως θα πρέπει να προστατευτούν οι καταναλωτές, αλλά και να αποτραπεί η πιθανότητα χρηματοδότησης τρομοκρατικών ομάδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διέρρευσαν, το ΔΝΤ αφιερώνει στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων ένα ολόκληρο κεφάλαιο από την επικείμενη, φθινοπωρινή, έκθεση του για την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα (Global Financial Stability Report).

Συνεργασία και επόπτευση

Σε αυτό καλεί την παγκόσμια κοινότητα να εργαστεί πιο εντατικά αλλά και να συντονίσει τις προσπάθειες της για την αποτελεσματική εποπτεία των crypto, ειδικά δε, μετά τη διόγκωση της συνολικής αξίας του κλάδου κατά δέκα(!) φορές, ξεπερνώντας τα 2 τρισ. δολάρια στις αρχές του 2020.

Η ενδυνάμωση του κλάδου, απαιτεί λοιπόν κι από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές να… ανεβάσουν επίσης στροφές.

Το Ταμείο αναγνωρίζει πως μέσα από τον κλάδο ανοίγεται ένας καινούργιος, νέος κόσμος ευκαιριών, όμως η ανάπτυξη του ελλοχεύει και κινδύνους.

«Όλα γίνονται δυνατά από το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων. Αλλά μαζί με τις ευκαιρίες έρχονται προκλήσεις και κίνδυνοι».

Μέσα σε μια περίοδο έντονων διακυμάνσεων στα χρηματιστήρια, οι συναλλαγές σε crypto επίσης κατέγραψαν έντονους κλυδωνισμούς. Επίσης υπήρξαν αρκετά κρούσματα που αφορούσαν ληστείες/χάκινγκ σε λογαριασμούς.

Μέχρι τώρα τα κρούσματα αυτά δεν είχαν κάποιο ιδιαίτερο αντίκτυπο, απειλώντας την χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Όμως, καθώς το παιχνίδι στα crypto γίνεται… mainstream, αντιστοίχως και ο αντίκτυπος του κλάδου μπορεί να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην αγορά και την οικονομία.

Φοροδιαφυγή, ξέπλυμα και τρομοκρατικό χρήμα 

Τα σημεία κινδύνου για τους καταναλωτές έχουν να κάνουν με την έλλειψη διαφάνειας, διακυβέρνησης και επόπτευσης, κάτι που διευκολύνει τις απάτες και ευνοεί τη φοροδιαφυγή, όπως και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, οδηγώντας μέχρι και το σημείο να μιλάμε για πιθανό «μαύρο» χρήμα τρομοκρατικών ομάδων.

«Η «ψευδο» ανωνυμία στα crypto assets δημιουργεί κενά στα στοιχεία που έχουν πρόσβαση οι εποπτικές αρχές, κάτι που αντιστοίχως ανοίγει ανεπιθύμητες πόρτες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας».

Ακόμη κι αν οι αρχές καταφέρουν να εντοπίσουν τις παράνομες συναλλαγές, ενδέχεται να μην είναι σε θέση να προσδιορίσουν όλους όσους εμπλέκονται σε μια τέτοια συναλλαγή. Eπιπλέον, η διαχείριση των στοιχείων του κλάδου εμπίπτει σε διαφορετικά ρυθμιστικά πλαίσια σε διαφορετικές χώρες, καθιστώντας τον συντονισμό πιο δύσκολο. Εξού και η έκκληση για στενότερο συντονισμό των αρχών σε διεθνές επίπεδο.

Χωρίς συντονισμένη διεθνή εποπτεία, η επιβολή κυρώσεων είναι σχεδόν αδύνατη. Και αυτό συνιστά μια απειλή για την ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να μπορούν να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τη νομισματική τους πολιτική και να προστατεύουν τις αγορές από πιθανούς χρηματοπιστωτικούς κινδύνους.

«Σαν πρώτο βήμα, οι ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές θα πρέπει να είναι σε θέση να παρακολουθούν με ταχύτητα τις εξελίξεις στο οικοσύστημα των crypto, αλλά και το ρίσκο που δημιουργούν. Η παγκόσμια φύση των crypto-assets σημαίνει πως οι αρχές θα πρέπει να εμβαθύνουν τη διασυνοριακή συνεργασία τους για να ελαχιστοποιήσουν το ρίσκο και να διασφαλίσουν επαρκή επόπτευση και τήρηση των κανόνων» αναφέρει το Ταμείο χαρακτηριστικά.

Ο αναπτυσσόμενος κόσμος

Μόλις πριν λίγες ημέρες, η Κίνα κατέστησε παράνομες όλες τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα, μια είδηση που έκανε το γύρο του κόσμου. Όμως, το ΔΝΤ επισημαίνει πως είναι οι αναπτυσσόμενες χώρες αυτές που στην ουσία άνοιξαν το δρόμο και διευκόλυναν την ανάπτυξη του κλάδου. Στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, η άνοδος των crypto τροφοδοτείται περαιτέρω από το έλλειμμα αξιοπιστίας στις εγχώριες κεντρικές τράπεζες, την αναποτελεσματικότητα των συστημάτων πληρωμών αλλά και την περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Τα stablecoins 

Στα επιμέρους προβλήματα του κλάδου, το Ταμείο αναφέρεται στη διόγκωση των λεγόμενων «stablecoins», ψηφιακά δηλαδή νομίσματα τα οποία συνδέουν την αξία τους με ένα νόμισμα, συνήθως το αμερικανικό δολάριο. Σύμφωνα με την έκθεση η κεφαλαιοποίηση των stablecoins έχει τετραπλασιαστεί ξεπερνώντας, μέσα στο 2021, τα 120 δισ. δολάρια. Δεδομένης, λοιπόν, της σύνθεσης τους οι ρευστοποιήσεις των stablecoins θα μπορούσαν να έχουν απευθείας επιπτώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η χρήση ενέργειας

Ξεχωριστό σημείο σε ένα διάστημα ενεργειακής κρίσης είναι και το ζήτημα της αυξημένης ενεργειακής κατανάλωσης από τα ορυχεία crypto. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της έκθεσης, μόνο τα ορυχεία του δικτύου Bitcoin καταναλώνουν περίπου το 0,36% του ηλεκτρικού ρεύματος παγκοσμίως, ποσότητα που αναλογεί στην κατανάλωση μιας ολόκληρης χώρας, όπως το Βέλγιο ή η Χιλή. Αν και η νέα γενιά ψηφιακών νομισμάτων, όπως το Ethereum και τα έξυπνα blockchains αναμένεται να καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια από ότι το Bitcoin.

πηγή ΟΤ

ειδήσεις:

Ηράκλειο - Σεισμός: Τα σχολεία που δεν θα ανοίξουν αύριο

Κρήτη: Επιχείρηση απεγκλωβισμού για οδηγό αγροτικού οχήματος

Ο καιρός στην Κρήτη: Ουρανός με σύννεφα σήμερα Κυριακή

Οικονομία

Bitcoin: Κατρακύλα 8% λόγω της νέας μετάλλαξης

bitcoin

Οι κεφαλαιαγορές και οι αγορές bitcoin σημειώνουν σήμερα πτώση της τάξης του 8% μετά την εμφάνιση της νέας ,πιθανόν ανθεκτικής στα εμβόλια, μετάλλαξης του κορωνοϊού, καθώς οι επενδυτές πωλούσαν τα πιο ριψοκίνδυνα στοιχεία ενεργητικού.

Το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα υποχώρησε έως 7,8% στα 54.377 δολάρια, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Οκτωβρίου, και είναι σε τροχιά να καταγράψει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 20 Σεπτεμβρίου. Έχει απώλειες πάνω από 20% από το υψηλό επίπεδο των σχεδόν 70.000 δολαρίων που σημείωσε μέσα στον μήνα.

Επιστήμονες ανέφεραν ότι η μετάλλαξη, που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ, έχει έναν ασυνήθιστο συνδυασμό μεταλλάξεων και είναι πιθανόν να μπορεί να αντισταθεί στην ανοσολογική αντίδραση ή να είναι πιο μεταδοτική.

«Η εξάπλωση (της μετάλλαξης), ιδιαίτερα σε άλλες χώρες, μπορεί να περιορίσει περαιτέρω τη διάθεση των επενδυτών. Η άνοδος του bitcoin θα είναι πιθανόν περιορισμένη και η αγορά θα πρέπει να προετοιμαστεί για περαιτέρω απώλειες», δήλωσε στέλεχος της εταιρείας Bitbank στο Τόκιο.

Το bitcoin σκαρφάλωσε στο υψηλό ρεκόρ των 69.000 δολαρίων μέσα στον Νοέμβριο καθώς έγινε αποδεκτό και από άλλους μεγάλους επενδυτές, με πολλούς να έλκονται από τον ισχυρισμό ότι παρέχει ασφάλεια έναντι του πληθωρισμού, ενώ άλλοι το αγόρασαν για να έχουν γρήγορα κέρδη.

Ωστόσο παραμένει πολύ ευμετάβλητο, εγείροντας ερωτηματικά για το αν είναι κατάλληλο ως μέσο αποθεματοποίησης αξίας.

Πτωτικά κινούνται σήμερα και μικρότερα κρυπτονομίσμτα, τα οποία συνήθως μεταβάλλονται παράλληλα με το bitcoin. Το ether, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, έκανε βουτιά 11,6%, υποχωρώντας στα 4.070 δολάρια, με απώλειες σχεδόν 18% από το υψηλό ρεκόρ που σημείωσε στις 10 Νοεμβρίου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Μετάλλαξη της Μποτσουάνα: Η Ε.Ε. σταματά τις αεροπορικές αφίξεις από τη νότια Αφρική

Κορωνοϊός - Μετάλλαξη της Μποτσουάνα: Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στο Ισραήλ

ESPA BANNER