Οικονομία

Αυξημένες οι επενδύσεις σε ελληνικές start ups

5a51506721000040005f76d0.jpg

Συνολικά στα 116,5 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κεφάλαια που επενδύθηκαν στις ελληνικές νεοσύστατες επιχειρήσεις το 2018, με το 70% αυτού του ποσού να κατευθύνεται σε 3 νεοσύστατες επιχειρήσεις που προσέλκυσαν και τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση.

Πρόκειται για ποσά αρκετά πιο πάνω σε σύγκριση με το 2017, οπότε επενδύθηκαν περίπου 100 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στην έκθεση του Foundation με τίτλο «Start ups in Greece 2018».

Και όπως τονίζεται από τους ανθρώπους του χώρου, η εμφανής αύξηση των επενδύσεων τα τελευταία δύο χρόνια στις νεοσύστατες επιχειρήσεις αποτελεί θετικό βήμα για την ενίσχυση του συγκεκριμένου οικοσυστήματος στην Ελλάδα.

Ποιες ξεχώρισαν
Αναλυτικά, το 2018 οι νεοφυείς που ξεχώρισαν ως προς τη χρηματοδότησή τους, ήταν οι παρακάτω:
Workable με 43,83 εκατ. ευρώ
Softomotive με 21,75 εκατ. ευρώ
Viva Wallet με 15 εκατ. ευρώ
Βlueground με 10,44 εκατ. ευρώ
Ηellas Direct με 7 εκατ. ευρώ
Pollfish με 5,48 εκατ. ευρώ
Bolena με 4,35
Μetis με 4 εκατ. ευρώ
Centaur Analytics με 2,5 εκατ. ευρώ
Home Μade με 2 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με το προφίλ των εταιρειών που βρέθηκαν στη δεκάδα των περισσότερο χρηματοδοτούμενων, τονίζεται πως την πρώτη τους χρηματοδότηση την πήραν έπειτα από 5 χρόνια στην αγορά.

Περισσότεροι εργαζόμενοι

Επίσης σύμφωνα με την έκθεση ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε για τις πρώτες 10 νεοσύστατες επιχειρήσεις (101-250 εργαζόμενοι) που ξεχώρισαν για τη χρηματοδότηση που πήραν.
Οι συγκεκριμένες εταιρείες διατηρούν γραφεία σε τρεις διαφορετικές χώρες κατά μέσο όρο και το 70% αυτών έχει υποκατάστημα στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ποσοστό πολύ πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μιας και το 54% των ευρωπαϊκών νεοσύστατων επιχειρήσεων έχουν γραφεία στις ΗΠΑ.
Στόχος της διεθνοποίησης των νεοφυών επιχειρήσεων και ειδικά των ελληνικών είναι η επέκτασή τους σε μεγαλύτερες αγορές, τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν από χώρες με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, η αύξηση των πιθανοτήτων για προσέλκυση διεθνούς χρηματοδότησης.

Socialinnov: Ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων

Στο μεταξύ η Socialinnov, ο εκπαιδευτικός βραχίονας του Foundation, ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα Tech Talent Bootcamp για Front-End Development που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Microsoft Ελλάδας και της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, με στόχο την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων στην ελληνική αγορά. Το πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν και είναι διαμορφωμένο εξολοκλήρου στα ελληνικά.
Οι αιτήσεις συμμετοχής θα είναι ανοικτές στο διάστημα από τις 8 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου 2019. Οι συνολικά 90 συμμετέχοντες, που θα επιλεχθούν μέσω διαδικασίας αξιολόγησης των βασικών τους γνώσεων, θα πρέπει να έχουν βασικές γνώσεις αγγλικών, βασικές γνώσεις HTML & CSS, Laptop.
Οι υποψήφιοι που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις και θα συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία στο τεστ βασικών τεχνικών γνώσεων, θα επιλεχθούν για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Οικονομία

Ο ιός που απειλεί να φαληρίσει τον Ερντογάν: μόλις $8 δισ τα καθαρά διαθέσιμά του

τουρκικη λιρα

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας φέρει το κύριο βάρος της προσπάθειας να στηρίξει την τουρκική λίρα, και το κόστος έχει γίνει δυσβάστακτο.

Τα καθαρά αποθέματα της χώρας σε συνάλλαγμα, κυρίως δολάρια – τα οποία η Τουρκία πουλάει για να στηρίξει την ισοτιμία της λίρας – υποχώρησαν από τα υψηλά του Δεκεμβρίου περίπου κατά 9 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg το οποίο έκανε χρήση επίσημων στοιχείων.

Τα συνολικά αποθέματα ανέρχονται τώρα σε μόλις 35 δισεκατομμύρια δολάρια, επίπεδο που βρίσκεται κοντά στο χαμηλότερο του τελευταίου μισού χρόνου και καλύπτει μόνο το ένα πέμπτο των ξένων υποχρεώσεων της Τουρκίας μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Εάν εξαιρεθούν οι βραχυπρόθεσμες οφειλές -εκτός ισολογισμού- της νομισματικής αρχής, τα χρηματικά αποθέματα μπορεί να είναι λιγότερα από τα μισά.

Από τον Δεκέμβριο, η τουρκική κεντρική τράπεζα είχε σε εκκρεμείς συμβάσεις swaps 18,2 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία θα πρέπει να πληρώσει μέσα στη φετινή χρονιά.

Σε ένδειξη αυξανόμενης ανησυχίας για την στάθμη των συναλλαγματικών διαθεσίμων, η κεντρική τράπεζα αύξησε την Τρίτη το ποσό του συναλλάγματος που θα μπορούσε να δανειστεί από τις εμπορικές τράπεζες.

Η μείωση των αποθεμάτων σημειώνεται παρά την ενίσχυσή τους με 4 δισ. δολάρια τον Φεβρουάριο από την πώληση ευρωομολόγων, που κάπως έκρυψε το μέγεθος της μείωσης των αποθεματικών.

Η μείωση επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα. Τα καθαρά αποθεματικά υπολογίζονται αφού πρώτα αφαιρεθούν οι υποχρεώσεις σε ξένο νόμισμα από τα περιουσιακά στοιχεία σε ξένο νόμισμα και προστεθεί ο ισολογισμός του δημοσίου.

Αν οι δημόσιες καταθέσεις αποκλειστούν από τον υπολογισμό και αν υποτεθεί ότι δεν υπάρχει μεταβολή στις εκκρεμείς συμβάσεις swaps της κεντρικής τράπεζας από τον Δεκέμβριο, το οπλοστάσιο της τράπεζας διαμορφώθηκε στα 8 δισ. δολάρια στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με την Deutsche Bank AG.

Αυτό είναι συγκριισιμο με το ποσό που έκαψε μόνο τις τελευταίες 20 μέρες η Τουρκία καθώς οι πιέσεις στη λίρα εντάθηκαν.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας υποστηρίζει ότι είναι παραπλανητικό να επικεντρωθεί κανείς στα καθαρά στοιχεία και παροτρύνει τους επενδυτές να εξετάσουν τα ακαθάριστα αποθεματικά της, τα οποία ανέρχονται σε λίγο πάνω από 104 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού.

Ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν επίσης ότι τα βραχυπρόθεσμα δάνεια μπορούν να αναδιαρθρώνονται επ ‘αόριστον, καθώς το μεγαλύτερο μέρος τους έχει συναφθεί με τοπικές τράπεζες που ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από την Αγκυρα.

Άβολα επίπεδα

Ωστόσο, οι δυσκολίες αυξάνονται για την Τουρκία, όπου η συναλλαγματική ισοτιμία αποτελεί βασική εγγύηση σε μια οικονομία με συνολικό εξωτερικό χρέος 168 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς μετακύλιση το επόμενο έτος και όπου το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει επανέλθει σε αρνητικά πεδία.

Μια μικρή αύξηση στην ισοτιμίφουσκώνει α υπέρογκα το χρέος της χώρας. 

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανειλημμένα κάλεσε την κεντρική τράπεζα να φέρει το κόστος δανεισμού σε μονοψήφια ποσοστά φέτος, πράγμα που του δίνει λίγα περιθώρια αν χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια, προκειμένου να διατηρήσει την ισοτιμία της λίρα υπό έλεγχο.

«Βρισκόμαστε κοντά σε προβληματικά επίπεδα», δήλωσε ο Καάν Ναζλί, ανώτερος οικονομολόγος και διαχειριστής χαρτοφυλακίων, ο οποίος βοηθά στην επίβλεψη περιουσιακών στοιχείων αξίας 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Neuberger Berman στη Χάγη. Ο ίδιος εκτιμά ότι η Τουρκία έχει χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

«Δεδομένου ότι το αποθεματικό που “κάηκε” ήταν διπλάσιο από αυτό των δύο πρώτων μηνών του έτους, δεν πρόκειται για σημαντική απόσβεση», επεσήμανε. «Προσθέστε σε αυτό μια πιο κακή προοπτική για τις αναδυόμενες αγορές, λόγω κορωνοϊού που προκαλεί αποστροφή στο ρίσκο».

Παρά την πρόσφατη συντονισμένη προσπάθεια ενίσχυσης του νομίσματος με τη χρησιμοποίηση κρατικών πιστωτικών ιδρυμάτων ώστε να πλημμυρίσει η αγορά με δολάρια, η λίρα εξασθένησε το τελευταίο τρίμηνο κατά 6,5%, εξασθένηση που είναι μακράν η μεγαλύτερη στις αναδυόμενες αγορές, καθώς βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών.

Το νόμισμα της Τουρκίας υποχώρησε σε ισοτιμία 6,16 ανά δολάριο για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο, εν μέσω συνολικού selloff το οποίο προκάλεσε η ανησυχία ότι η εξάπλωση του ιού θα εξασθενήσει την παγκόσμια ζήτηση.