Οικονομία

«Απειλή» για τον προϋπολογισμό το 1,5 δισ. χρέος που άφησε το lockdown

ελληνικό χρέος

«Ωρολογιακή βόμβα», τόσο για τον κρατικό προϋπολογισμό όσο και τη διαχείριση που κάνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αποτελούν τα χρέη προς το δημόσιο ύψους 1,5 δισ. ευρω που δημιουργήθηκαν την εποχή του Locκdown (λόγω των αναστολών πληρωμών στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία), στην συνεχεία πάγωσαν λόγω των αναστολών και έκτοτε μεταφέρονται μηνά - μήνα με στόχο να ξεκινήσουν να πληρώνονται τον Μάιο του 2021.

Την βόμβα αυτή επιχειρεί να ασφαλίσει η κυβέρνηση με τη ρύθμιση των οφειλών είτε με 12 άτοκες δόσεις είτε με 24 δόσεις και επιτόκιο 2,5%. 'Όμως το ρίσκο είναι μεγάλο γιατί οι επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα πρέπει να πληρώνουν παράλληλα και με τα χρέη του lockdown και τις νέες οφειλές που θα δημιουργηθούν το 2021 (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κλπ) που είναι από μόνες τους δυσβάσταχτες!

Είναι χαρακτηριστικό (ίσως και κάπως αισιόδοδξο) ότι στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού το υπουργείο Οικονομικών προσβλέπει σε αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 5 δισ. ευρω το 2021 την ώρα που όλα είναι ρευστά λόγω της παρατεταμένη υγειονομική κρίσης του κορονοιού. Παρόλα αυτά το υπουργείο Οικονομικών ποντάρει σε ανάκαμψη η οποία θα βοηθήσει την φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.

Τα προβλήματα όμως μεγεθύνονται καθώς εκτός του ποσού που βρίσκεται σε αναστολή πληρωμής, επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και νοικοκυριά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί μεταγενέστερα, δηλαδή από την άρση των περιοριστικών μέτρων μέχρι και σήμερα.

Το ποσό που βρίσκεται σε αναστολή πληρωμής ανέρχεται, συγκεκριμένα σε 1,509 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 906 εκατ. ευρώ αφορούν φόρους και τα υπόλοιπα 603 εκατ. ευρώ ασφαλιστικές εισφορές.

Συγκεκριμένα:

1. Το ποσό από την αναστολή πληρωμών ΦΠΑ σε επιχειρήσεις, αυτοαπασχολουμένους και ελεύθερους επαγγελματίες ανέρχεται στα 666 εκατ. ευρώ.

2. Το ποσό της αναστολής πληρωμών των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις, αυτοαπασχολουμένους και ελεύθερους επαγγελματίες φθάνει τα 410 εκατ. ευρώ.

3. Το ποσό της αναστολής πληρωμών βεβαιωμένων οφειλών και δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών υποχρεώσεων για επιχειρήσεις, αυτοαπασχολουμένους, εργαζομένους και ελεύθερους επαγγελματίες ανέρχεται σε 225 εκατ. ευρώ.

4. Από την αναστολή πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία για επιχειρήσεις, αυτοαπασχολουμένους και ελεύθερους επαγγελματίες τα ταμεία θα εισπράξουν 193 εκατ. ευρώ.

5. Το ποσό από την αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν μειωμένο ενοίκιο ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ.

Από τον Μάιο του 2021 θα τεθεί σε ισχύ νέα ειδική ρύθμιση για την εξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων της περιόδου Μαρτίου – Ιουνίου 2020, κατά την οποία ελήφθησαν περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωση του κορωνοϊού. Η νέα αυτή ρύθμιση θα αφορά όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία του κορωνοϊού.

Στη ρύθμιση αυτή μπορούν, συγκεκριμένα, να ενταχθούν:

α) Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που έπαψαν τις δραστηριότητές τους αναγκαστικά, με κρατική εντολή, την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020, για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

β) Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν οικονομικά από την κρίση του κορωνοϊού, λόγω κάθετης πτώσης του κύκλου εργασιών τους σε έναν ή περισσότερους από τους μήνες της περιόδου Μαρτίου-Ιουνίου 2020 και υπάγονται στις κατά καιρούς ανακοινωθείσες λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

γ) Εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες των παραπάνω δύο περιπτώσεων, οι οποίοι βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

δ) Ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων οι οποίοι εξαναγκάστηκαν να αποδεχθούν το "κούρεμα" των ενοικίων που είχαν συμφωνήσει με τους ενοικιαστές τους, κατά 40% για τους μήνες Μάρτιο-Ιούνιο, επειδή οι ενοικιαστές αυτοί ήταν είτε επιχειρηματίες-ελεύθεροι επαγγελματίες πληγέντες από την κρίση του κορωνοϊού είτε εργαζόμενοι σε πληγέντες επιχειρηματίες-επαγγελματίες είτε φοιτητές-τέκνα εργαζομένων σε πληγέντες επιχειρηματίες-επαγγελματίες.

Οι παραπάνω φορολογούμενοι θα αποκτήσουν – μέσω της νέας ρύθμισης - τη δυνατότητα να εξοφλήσουν όλες τις αρρύθμιστες οφειλές τους προς τη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες παρέμεναν απλήρωτες ή δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά κατά την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020 και τελούν σε αναστολή πληρωμών έως τις 30 Απριλίου 2021.

Οι αρρύθμιστες οφειλές που μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση αυτή είναι:

α) Όλες οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς κλπ) των οποίων η προθεσμία καταβολής έληγε κανονικά από 11 Μαρτίου 2020 έως και 30 Απριλίου 2020 αλλά παρατάθηκε αρχικά έως τις 31 Αυγούστου 2020.

β) Όλες οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς κλπ) των οποίων η προθεσμία καταβολής έληγε από την 1η Μαϊου 2020 έως και την 31η Μαϊου 2020 αλλά παρατάθηκε αρχικά έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

γ) Όλες οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς κλπ) των οποίων η προθεσμία καταβολής έληγε από την 1η Ιουνίου 2020 έως και την 30η Ιουνίου 2020 αλλά έχει παραταθεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2020.

δ) Όλες οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 11η-3-2020 και η είσπραξή τους είχε ανασταλεί αρχικά μέχρι και την 31η-8-2020.

ε) Όλες οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η-4-2020 και η είσπραξή τους είχε ανασταλεί αρχικά μέχρι και την 31η-8-2020.

στ) Όλες οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η-5-2020 και η είσπραξή τους είχε ανασταλεί αρχικά μέχρι και την 30η-9-2020.

ζ) Όλες οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η-6-2020 και η είσπραξή τους είχε ανασταλεί αρχικά μέχρι και την 31η-10-2020.

Οι παραπάνω οφειλές θα μπορούν να ρυθμιστούν, από τον Μάιο του 2021 και μετά, σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε 24 μηνιαίες δόσεις, με χαμηλό επιτόκιο, της τάξεως του 2,5%.

Οικονομία

Σε υψηλά εξαμήνου το Bitcoin - Κέρδη στη διαπραγμάτευση του πρώτου bitcoin ETF

bitcoin

Tο πρώτο Bitcoin ETF διαπραγματεύεται σήμερα, μετά από πολυετείς διαπραγματεύσεις και αναμονή. Οι μετοχές του πρώτου αμερικανικού bitcoin ETF σημειώνουν κέρδη στο ντεμπούτο τους στις συναλλαγές την Τρίτη.

Το ProShares Bitcoin Strategy ETF, με τίτλο «BITO», αυξήθηκε περίπου 3%. Αφορά τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin CME. Σκοπεύει να επιτρέψει στους συμμετέχοντες στην αγορά να έχουν πρόσβαση στην αγορά bitcoin.

Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές στο ETF θα πρέπει να περιμένουν ότι η τιμή και η απόδοση των μετοχών θα διαφέρουν κάπως από την τιμή του ίδιου του bitcoin

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ETF θα απλοποιήσει την πρόσβαση στα κρυπτονομίσματα και για τους μικροεπενδυτές.

«Μπορεί να προσελκύσει ροές από επενδυτές που προτιμούν την ευκολία ενός ETF από τον κίνδυνο του χρηματιστηρίου», δήλωσε η Martha Reyes, επικεφαλής έρευνας της Bequant.

Ωστόσο, άλλοι αναλυτές προειδοποιούν ότι το fund δεν θα επενδύσει απευθείας στο bitcoin -μάλλον σε futures που διαπραγματεύονται στο Σικάγο- και ως εκ τούτου οι άμεσες επιπτώσεις στις ροές μπορεί να είναι περιορισμένες.

Σημειώνεται ότι ο Nasdaq ενέκρινε την Παρασκευή την εισαγωγή του Valkyrie Bitcoin ETF και η Grayscale, ο μεγαλύτερος διαχειριστής ψηφιακών νομισμάτων στον κόσμο, σχεδιάζει να μετατρέψει το Grayscale Bitcoin Trust σε spot bitcoin ETF, ανέφερε το CNBC.

Η τιμή του bitcoin ήταν ελαφρώς υψηλότερη το πρωί της Τρίτης, προσθέτοντας 2% στα περίπου 62,864 δολάρια, σύμφωνα με την Coin Metrics, πλησιάζοντας το ιστορικό υψηλό όλων των εποχών, 64,899 από τις 14 Απριλίου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Bitcoin ενισχύθηκαν επίσης περίπου 2%.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ελβετία: Οι παγετώνες της χώρας έχασαν το 1% του όγκου τους

Κορωνοϊός: Η νέα μετάλλαξη Δέλτα Plus στο επίκεντρο της επιστημονικής κοινότητας

Σκοτώθηκε ενώ πήγαινε στον γάμο της με ελικόπτερο (βίντεο)

ESPA BANNER