Οικονομία

Αισιοδοξία Τσακαλώτου για την αξιολόγηση

Σταθάκης - Τσακαλώτος

Η Ελλάδα πραγματοποίησε παρέμβαση την αποφυγή επιβολή προστίμων στην Πορτογαλία και την Ισπανία, τόσο χθες στο eurogroup, όσο και σήμερα κατά τη συνεδρίαση του ecofin, σύμφωνα με τα όσα είπε στον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σύμφωνα με τον υπουργό, το θέμε ετέθη χθες γενικά σε σχέση με την πρόταση της Κομισιόν και συζητήθηκε η τυπική διαδικασία.

Η ελληνική πλευρά αιτιολόγησε τη θέση της σημειώνοντας ότι «θεωρούμε ότι οι δύο χώρες έχουν πλέον πολύ βελτιωμένες επιδόσεις και η τάση τους είναι προς την σωστή κατεύθυνση». Ειδικά η Πορτογαλία, είπε ο Ε.Τσακαλώτος, έχει δεχθεί εξωγενή σοκ στις τράπεζες που δικαιολογούν αυτήν την υπέρβαση στο έλλειμμα.

Σε σχέση με τις επιπτώσεις του Brexit, o E.Tσακαλώτος επεσήμανε ότι δεν γνωρίζει ποιες θα είναι και σε πολιτικό και σε οικονομικό, και επανέλαβε ότι δεν είναι κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσει τώρα η σχετική διαδικασία.

Σε σχέση με αυτό καθ'αυτό το ελληνικό πρόγραμμα ο Ε.Τσακαλώτος εξήγησε ότι «όπως στα αστυνομικά μυθιστορήματα πρέπει να ψάχνεις ποιος επωφελείται από τον φόνο, εμείς κερδίζουμε από την γρήγορη εκτέλεση του προγράμματος. Άρα για καθυστερήσεις δεν θα είμαστε εμείς οι ύποπτοι. Έχουμε καλή ομάδα, καλό συντονιστή, ξέρουμε τι κάνουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ελπίζω κάθε αξιολόγηση να είναι λίγο πιο εύκολη από την προηγούμενη. Στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων είμαστε στη φάση σύνθεσης του εποπτικού συμβουλίου. Αυτό θα γίνει πολύ γρήγορα», είπε ο Υπουργός.

Τέλος διευκρίνισε ότι «η επιστολή που βγήκε στη δημοσιότητα έχει σχέση με την καλύτερη συνεργασία μας με τα τεχνικά κλιμάκια, είναι αντικείμενο συζήτησης. Δεν μου έχει απαντήσει ο Κοστέλο, αλλά είπε ότι θα μου απαντήσει», κατέληξε ο Ε.Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης που μίλησε αποκλειστικά στο real.gr, οι οικονομικές ποινές που προβλέπονται από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος για την Ισπανία και την Πορτογαλία «δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένες».

Η πηγή που έχει άμεση γνώση των συζητήσεων τόσο στο Συμβούλιο των Υπουργών οικονομικών, όσο και στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις εκτιμά ότι «τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση το φθινόπωρο μιας ευεργετικής διάταξης του συμφώνου σταθερότητας, η οποία του επιτρέπει να τα μειώσουν ή και να εκμηδενίσουν τα ποσά που θα προτείνει η Κομισιόν». 

Η πηγή που γνωρίζει τις διαθέσεις κρατών μελών όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Φιλανδία και η Σλοβακία επεσήμανε ότι «ούτε ο Β.Σόιμπλε, ούτε κανείς εξ όσων γνωρίζω επιθυμεί μια άκαμπτη εφαρμογή του συμφώνου. Οι κανόνες είναι έξυπνοι κανόνες. Σας παρακαλώ να ξαναακούσετε τις δηλώσεις του Επιτρόπου Μοσκοβισί. Οι κανόνες είναι έξυπνοι κανόνες και απαιτούν έξυπνη εφαρμογή». Η πηγή υπονόησε ότι τα επόμενα δημοσιονομικά βήματα και εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού, αλλά και οι πολιτικές εξελίξεις θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό, αν το ecofin θα εκτιμήσει σχετικά σύντομα (το φθινόπωρο) πως δεν συντρέχει λόγος επιβολής προστίμων, διότι «η κατάσταση έχει ξεπεραστεί», είπε η πηγή που μίλησε στο real.gr.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το ecofin, έδωσε στην Κομισιόν 20 μέρες να προτείνει πρόστιμα στη βάση του άρθρου 126(8). Όπως τόνισε ο Πέτερ Κάζιμιρ προεδρεύων του συμβουλίου: «είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε ένα έξυπνο αποτέλεσμα στο τέλος».
real.gr

Οικονομία

Επίδομα παιδιού: Πότε θα καταβληθεί η δεύτερη δόση - Οι δικαιούχοι

Επίδομα

Ανοιχτή παραμένει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης Α21 για το επίδομα παιδιού του έτους 2021.

Οι δικαιούχοι του Επιδόματος μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση Α21 στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ idika.gr ή μέσω του διαδικτυακού τόπου opeka.gr,με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.

Ωστόσο, με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το έτος 2020 που θα γίνει μέσα στο 2021 θα υπάρξει επανυπολογισμός του επιδόματος παιδιού που δικαιούται ο δικαιούχος.

Αυξήσεις στο επίδομα παιδιού θα δουν φέτος δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι λόγω των μειωμένων εισοδημάτων που είχαν το 2020 εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία ενώ για πρώτη φορά θα πάρουν επίδομα και οικογένειες που αποκλείονταν της παροχής αυτής στο παρελθόν επειδή είχαν υψηλότερο εισόδημα από αυτό που προέβλεπε κάθε κατηγορία.

Τα αυξημένα ποσά θα αφορούν περίπου 160.000 υφιστάμενους δικαιούχους και κατά κύριο λόγο οικογένειες με 2 ή 3 παιδιά.

Οι αυξήσεις δεν φάνηκαν στην πληρωμή του πρώτου διμήνου του 2021 που έγινε στις 31 Μαρτίου αλλά στις δύο επόμενες, του Μαΐου και του Ιουλίου που θα έχουν ως προϋποθεση να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις του 2021 στις οποίες θα αποτυπωθεί η μείωση μείωση εισοδημάτων του 2020.

Όλες οι ημερομηνίες πληρωμής για το 2021
Αναλυτικά, οι ημερομηνίες πληρωμής του επιδόματος παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ για το 2021 είναι οι παρακάτω:

Στις 31 Μαΐου του 2021 αναμένεται να καταβληθεί η δεύτερη διμηνιαία δόση του επιδόματος για το 2021 στους δικαιούχους. Η πληρωμή αυτή αφορά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Τρίτη δόση:
Στις 31 Ιουλίου του 2021 αναμένεται να καταβληθεί η τρίτη διμηνιαία δόση του επιδόματος για το 2021 στους δικαιούχους. Η πληρωμή αυτή αφορά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.

Τέταρτη δόση:
Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2021 αναμένεται να καταβληθεί η τέταρτη διμηνιαία δόση του επιδόματος για το 2021 στους δικαιούχους. Η πληρωμή αυτή αφορά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Πέμπτη δόση:
Στις 30 Νοεμβρίου του 2021 αναμένεται να καταβληθεί η πέμπτη διμηνιαία δόση του επιδόματος για το 2021 στους δικαιούχους. Η πληρωμή αυτή αφορά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Έκτη δόση:
Πριν από την Πρωτοχρονιά αναμένεται να καταβληθεί η τελευταία και έκτη διμηνιαία δόση του επιδόματος για το 2021 στους δικαιούχους. Η πληρωμή αυτή αφορά τους μήνες Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Ο ΟΠΕΚΑ υπενθυμίζει σε όλους τους ενδιαφερόμενους ότι για να χορηγηθεί το Επίδομα Παιδιού θα πρέπει η αίτηση να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση, η οποία αποθηκεύτηκε προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Τα ποσά
Ο προσδιορισμός των δικαιούχων γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια ως εξής:

• Πρώτη κατηγορία έως 6.000 ευρώ
• Δεύτερη κατηγορία 6.001-10.000 ευρώ
• Τρίτη κατηγορία 10.001- 15.000 ευρώ

Το ποσό του επιδόματος εξαρτάται από τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και αφορά:

• Για την πρώτη κατηγορία 70 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, επιπλέον 70 ευρώ για το δεύτερο και άλλα 140 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε επιπλέον των 3 παιδιών

• Για τη δεύτερη κατηγορία 42 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο παιδί, επιπλέον 42 ευρώ για το δεύτερο και 84 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο

• Για την τρίτη κατηγορία 28 ευρώ τον μήνα για το πρώτο παιδί, επιπλέον 28 ευρώ για το δεύτερο και επιπλέον 56 ευρώ για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Ποιοι δικαιούχοι θα πρέπει να επιστρέψουν χρήματα
Υπάρχουν και οι δικαιούχοι που μπορεί τώρα που υποβάλλουν την αίτηση για το επίδομα παιδιού Α21 να λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα του 2019 όμως όταν θα υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2020 θα αναγκαστούν να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα εφόσον το εισόδημα ξεπερνά τα όρια εισοδήματος.

Έτσι, όσοι έλαβαν χρήματα ενώ δεν θα έπρεπε θα πρέπει να τα επιστρέψουν καθώς οι χορηγηθείσες δόσεις θεωρούνται ως αχρεωστήτως καταβληθείσες και θα πρέπει να επιστραφούν στον ΟΠΕΚΑ (Τράπεζα Πειραιώς αρ. Λογαριασμού GR 78 0171 0170 0060 1703 0022 477) με πλήρη αναγραφή του ονοματεπώνυμου, του ΑΦΜ σας και του νομού κατοικίας σας.

 

Διαβάστε επίσης:

Θρήνος για την 35χρονη Αναστασία (βίντεο)

Η Ευρώπη στέλνει ένα σκουπιδιάρικο στο Διάστημα

Ηράκλειο: Στο "μικροσκόπιο" η περίπτωση του 35χρονου με τη διπλή θρόμβωση