Οικονομία

150 εκατ. η αύξηση κόστους ρεύματος της βιομηχανίας - Ανυπέρβλητα εμπόδια για εισαγωγές

biomixania2_44.jpg

Την ώρα που η βιομηχανία τελεί εν αναμονή της μελέτης της PWC που έχει παραγγείλει η ΔΕΗ προκειμένου να τεκμηριώσει την πρότασή της για αύξηση 10% στα τιμολόγια του ρεύματος, είναι σαφές ότι ο μόνος πελάτης της ΔΕΚΟ, που καλύπτει το αυξημένο κόστος από τους ρύπους είναι οι ενεργοβόροι καταναλωτές της υψηλής και της μέσης τάσης.
Όπως αποκαλύπτουν στοιχεία των βιομηχανιών προς το Energypress, συνολικά φέτος η αύξηση του κόστους ρεύματος μόνο από τους ρύπους θα φτάσει τα 150 εκατ. ευρώ ποσό που δε θα χρειαστεί η ΔΕΗ να καλύψει, όπως συμβαίνει με τους πελάτες της χαμηλής τάσης για τους οποίους το αίτημα για την επιβολή ρήτρας καυσίμων έχει πέσει στην ξέρα της άρνησης του ΥΠΕΝ λόγω προεκλογικής περιόδου.
Στην πραγματικότητα δηλαδή ο μοναδικός συντελεστής κόστους της ΔΕΗ που δικαιολογεί αυξήσεις, δηλαδή η αύξηση του κόστους ρύπων, καλύπτεται από την ύπαρξη ρήτρας ρύπων που υπάρχει στα τιμολόγια της υψηλής και της μέσης τάσης.
Ωστόσο, η πλευρά της ΔΕΗ επιμένει και έχει αναθέσει στην PWC τη μελέτη που επιδιώκει να καταδείξει ότι τα τιμολόγια δεν είναι συμβατά με τη χονδρεμπορική αγορά, προκειμένου στη συνέχεια να δικαιολογήσει την αύξηση του 10% που επιδιώκει να επιβάλει στους ενεργοβόρους καταναλωτές, πλην Λάρκο, όπως έδειξε η υπογραφή προ ημερών της σύμβασης με την κρατική βιομηχανία νικελίου.
Το πρόβλημα για την ελληνική ενεργοβόρο βιομηχανία είναι ότι δε διαθέτει καμία εναλλακτική. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μεγάλου ομίλου, ο οποίος πρόσφατα υπέγραψε σύμβαση προμήθειας στη Βουλγαρία με τιμή 40 ευρώ η μεγαβατώρα. Το προθεσμιακό συμβόλαιο που αφορά σε 24ωρη προμήθεια 365 ημέρες το χρόνο, συνήφθη με τον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι. Ωστόσο για να έρθει στην Ελλάδα η ενέργεια αυτή, το κόστος εκτινάσσεται κοντά στα 70 ευρώ αφού για να περάσει τα σύνορα απαιτούνται περίπου 17 ευρώ η μεγαβατώρα ενώ άλλα 7 ευρώ είναι τα κόστη δικτύου, που φουσκώνουν περισσότερο από άλλες χρεώσεις και τέλη.
Δηλαδή στην πραγματικότητα η βιομηχανία βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μία κατάσταση χωρίς επιλογές, δεν της ανοίγει κανένας δρόμος ή εναλλακτική και οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε υπολογισμένο αδιέξοδο, με το Ρυθμιστή σε ρόλο τροχονόμου και την πολιτεία σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου. Αυτήν τουλάχιστον την εικόνα μεταφέρουν πηγές της βιομηχανίας που δηλώνουν ότι ο κλάδος βρίσκεται εν βρασμώ και το θέμα είναι υψίστης σημασίας για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων…

Οικονομία

Μέτρα στήριξης για τουρισμό: Παράταση «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έως τέλη Σεπτεμβρίου

Ελλάδα τουρισμός νησιά

Από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση, ως προς τα μέτρα στήριξης για τους κλάδους τουρισμού-επισιτισμού:

Ρυθμίσεις που συνδέονται κατά κύριο λόγο με την πανδημία του κορωνοϊού και περιλαμβάνουν –μεταξύ άλλων- μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού (που έχουν ήδη ανακοινωθεί ώστε να υπάρχει ορατότητα για τις προθέσεις της Πολιτείας), η παράταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και η μεταφορά της ετήσιας κανονικής άδειας του 2020  προβλέπονται  σε τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, ως προς τα μέτρα στήριξης για τους κλάδους τουρισμού-επισιτισμού:

Ø  Εντάσσονται οι  εποχικά εργαζόμενοι που είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης και δεν επαναπροσλήφθηκαν σε ξενοδοχειακά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία ως οδηγοί κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, στην αποζημίωση ειδικού σκοπού με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για το ποσό αυτό.  Οι δικαιούχοι θα λάβουν το ποσό με υποβολή μονομερούς υπεύθυνης δήλωσής τους, χωρίς να απαιτείται υπεύθυνη δήλωση εργοδότη.

Ø  Για αυτούς που θα επαναπροσληφθούν για τους μήνες από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο,  δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν στο Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με κάλυψη επιπλέον και των εργοδοτικών εισφορών για το διάστημα που εργάζονται.

Ø  Οι λοιποί εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό και επισιτισμό, μη υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, θα μπορούν να ενταχθούν από 1η Ιουνίου και έως 6 μήνες από την πρόσληψή τους, στο πρόγραμμα των 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, ακόμα και με συμβάσεις μικρότερης διάρκειας του εξαμήνου, και με επιπλέον 200 ευρώ επιδότηση, πλέον της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα μέτρα:

Ø  Παρατείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέχρι την 30η.9.2021 με αντίστοιχη κάλυψη των εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό για εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση κατά την 31η.3.2021.

Ø  Προβλέπεται η δυνατότητα μεταφοράς  μετά την 30η Ιουνίου το υπόλοιπο της αδείας του 2020 για όσους τελούσαν σε αναστολή, και συγκεκριμένα τμηματικά εντός του 2021 και του 2022, έως την 31η Δεκεμβρίου 2022, ώστε να ασκηθεί το δικαίωμα σύμφωνα με τον προγραμματισμό που ταιριάζει σε κάθε περίπτωση.

Ø  Παρατείνεται η θητεία των οργάνων Διοίκησης συνδικαλιστικών οργανώσεων, συνταξιοδοτικών οργανώσεων, εργοδοτικών οργανώσεων, μέχρι την 30η Οκτωβρίου 2021 (από 30 Ιουνίου 2021), εφόσον δεν έχουν στο μεταξύ μεσολαβήσει αρχαιρεσίες.

Ø  Ξεμπλοκάρεται η αποπληρωμή προγραμμάτων επανακατάρτισης του ΟΑΕΔ έως το 2020, η οποία στηριζόταν σε στοιχεία χορηγούμενα από τον ΕΦΚΑ (ως προς τις εισφορές της επιχείρησης), χρησιμοποιώντας αντί για αυτά τα στοιχεία που αποτυπώνονται στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των επιχειρήσεων.

Ø  Αίρονται αντικίνητρα για την κατάρτιση με βραχυχρόνια προγράμματα των πρόσφατα εγγεγραμμένων ανέργων, καθώς προβλέπεται πλέον  ότι δεν απαιτείται να συντρέχει η προϋπόθεση να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων τουλάχιστον για τέσσερις (4) μήνες κατά το τελευταίο 12μηνο.

Τέλος, στην τροπολογία περιλαμβάνονται και δυο ρυθμίσεις που αφορούν θέματα πρόνοιας και επιδοματικής πολιτικής. Πιο συγκεκριμένα:

Ø  Μετατίθεται χρονικά στο επόμενο σχολικό έτος (2021-2022) η προϋπόθεση συνεπούς φοίτησης του τέκνου για τη χορήγηση επιδομάτων παιδιού, στέγασης, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, λόγω των δυσκολιών που εμφανίστηκαν στον τρέχον σχολικό έτος εξαιτίας της πανδημίας.

Ø  Στο επίδομα αναδοχής, προβλέπεται η αναστολή χορήγησης των αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων προς τους βιολογικούς γονείς, καθ’ όλη τη διάρκεια χορήγησης του επιδόματος αναδοχής, και η αντίστοιχη προσαύξηση του επιδόματος αναδοχής προς τον ανάδοχο.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Δήμαρχος της Μόσχας: Κήρυξε δημόσια αργία πέντε ημέρες

Ανακαλύφθηκε γιγάντιο άστρο – Απέχει 25.000 έτη φωτός από τη Γη και «αναβοσβήνει»

Αξιοποίηση Νεωρίων και Ενετικών Τειχών: "Έδωσαν τα χέρια" δήμαρχος και Υπουργός - φωτό