Το τσιγαριαστό ρίφι (συνήθως πρόκειται για κατσικάκι) είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα των Σφακίων και της δυτικής Κρήτης.
Παρασκευάζεται με τρία μόνο υλικά, κατσικάκι (ή αρνάκι), ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Η νοστιμιά του οφείλεται στο ντόπιο εύγευστο κρέας των αιγοπροβάτων.
ΥΛΙΚΑ
Μερίδες: 4-5
1½ κιλό κατσικάκι ή αρνάκι τεμαχιαμένο σε μερίδες
80 ml ελαιόλαδο αλάτι,
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
120 ml κρασί ξηρό, λευκό ή κόκκινο (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά το κρέας.
2. Σε μια ρηχή και πλατιά κατσαρόλα (τύπου πλασοτέ) βάζουμε το λάδι και την τοποθετούμε σε πολύ δυνατή φωτιά.
3. Μόλις ζεσταθεί καλά, βάζουμε μέσα τα κομμάτια κρέατος και τα ροδίζουμε για περίπου 5 λεπτά από όλες τις πλευρές.
4. Αλατοπιπερώνουμε.
5. Αν χρησιμοποιήσουμε κρασί, το βάζουμε σε αυτό το σημείο και σείουμε ελαφρώς το σκεύος μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
6. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σχεδόν στο ελάχιστο (για μάτια που έχουν διαβάθμιση 1 - 3, τη βάζουμε στο 1), το σκεπάζουμε καλά με το καπάκι και το αφήνουμε να ψηθεί για περίπου 1 - 1½ ώρα ή μέχρι να γίνει.
Κατά το ψήσιμο ελέγχουμε το κρέας· θα δούμε ότι βγάζει τα υγρά του μέσα στα οποία ψήνεται.
Λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, ξεσκεπάζουμε ώστε να εξατμιστούν τα υγρά και το κρέας να μείνει μόνο με το λίπος του.
Το σερβίρουμε ζεστό με τηγανητές πατάτες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ανέκδοτο: Τρεις αδερφές από την Κρήτη και οι ...τηγανιτές πατάτες!