Κρητικά και άλλα

Κρήτη: Είχε τα μοσχάρια και τους σκύλους... να ζουν σε άθλιες συνθήκες

kares1.jpg

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων "Η προστασία των ζώων":

Πριν ένα μήνα λάβαμε ηλεκτρονική ενημέρωση από συμπολίτη μας ότι σε περιοχή του Δήμου Πλατανιά και συγκεκριμένα στις Καρές Κολυμβαρίου:

«Ένας αγρότης, έχει στην κατοχή του 3 μοσχάρια , οι συνθήκες διαβίωσης των οποίων είναι άθλιες. Τα ζώα υποσιτίζονται, ταΐζονται και ποτίζονται αραιά και που, πεινάνε , φωνάζουν, είναι σκελετωμένα  και μπορεί να πεθάνουν.

Είναι μόνιμα δεμένα κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες χωρίς προστασία, ο χώρος είναι βρώμικος γεμάτος ακαθαρσίες και δεν καθαρίζεται ποτέ.»

Στείλαμε αναφορά στο ΑΤ Πλατανιά και την υπόθεση ανέλαβε ο Υποδιοικητής του τμήματος κος Ματθαίος Ιγγλεζάκης.που πάντα αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τα περιστατικά κακοποίησης,ο οποίος έσπευσε στο σημείο και διαπίστωσε την εγκυρότητα της αναφοράς μας, ενώ εντόπισε και ένα άλογο.

Αρχικά έδωσε ένα χρονικό περιθώριο μερικών ημερών για τη βελτίωση των συνθηκών των μοσχαριών και την κτηνιατρική τους περίθαλψη και πριν λίγες μέρες επισκέφτηκε απροειδοποίητα το χώρο για έλεγχο,όπου διαπίστωσε ότι τα μοσχάρια ήταν πλέον ελεύθερα, σε καλή θρεπτική κατάσταση ενώ είχαν άμεση πρόσβαση σε στεγασμένο χώρο καθώς και καθαρό νερό.

 

Πριν φύγει όμως,άκουσε γαβγίσματα σκύλων και παρόλο που η αναφορά δεν ανέφερε σκύλους, εντόπισε τρεις σκύλους-δύο μικρόσωμους και έναν μεγαλόσωμο- σε άθλιες συνθήκες,οι δύο αλυσοδεμένοι σε βαρέλια, ενώ ο ένας στερούνται καταλύματος.

Στον κηδεμόνα επιβλήθηκαν τα νόμιμα διοικητικά πρόστιμα ύψους 2100 ευρώ για την παραβίαση των συνθηκών ευζωίας των ζώων και του δόθηκε χρονικό περιθώριο  για την αλλαγή των συνθηκών ευζωίας μέχρι τον επόμενο επανέλεγχο εντός λίγων ημερών.

Επιστήμη

Μύθος ότι κάθε σκυλο-έτος ισοδυναμεί με επτά ανθρώπινα χρόνια

σκύλος-κτηνίατρος

Είναι λάθος η διαδεδομένη πεποίθηση –ακόμη και μεταξύ των κτηνιάτρων- ότι για να βρεθεί η «ανθρώπινη» ηλικία ενός σκύλου, αρκεί να πολλαπλασιάσει κανείς τα χρόνια ζωής του ζώου επί επτά. Κάθε έτος του σκύλου στη διάρκεια της ζωής του δεν είναι ισοδύναμο με επτά ανθρώπινα χρόνια, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις Αμερικανών επιστημόνων, οι οποίοι βασίστηκαν σε γενετική ανάλυση σκύλων και διαπίστωσαν ότι τα νεαρά σκυλάκια γερνάνε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι τα γερασμένα.

Με βάση τα ευρήματά τους, ένας σκύλος ενός έτους έχει «ανθρώπινη» ηλικία περίπου 30 ετών (και όχι επτά ετών με βάση την παραδοσιακή μέθοδο), ένας τετράχρονος σκύλος αντιστοιχεί σε έναν άνθρωπο 52 ετών (και όχι 28 ετών), ενώ ένας γέρικος σκύλος 14 ετών έχει την ηλικία ενός 75χρονου ανθρώπου. Η σχέση σκυλίσιας και ανθρώπινης ηλικίας περιγράφεται από τη φόρμουλα: ανθρώπινη ηλικία = 16 λογάριθμος ηλικίας σκύλου + 31.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τρέι Άϊντεκερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σάντα Κρουζ, οι οποίοι μελέτησαν 105 «Λαμπραντόρ Ριτρίβερ» και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας Cell Systems, βασίζουν τη νέα μέθοδο στις λεγόμενες επιγενετικές αλλαγές που συμβαίνουν στο DNA, δηλαδή στις χημικές τροποποιήσεις στο γονιδίωμα που δεν μεταβάλλουν την αλληλουχία του DNA, αλλά μπορούν να ενεργοποιήσουν ή να αδρανοποιήσουν κάποια γονίδια.

Τα σκυλιά, κατά το πρώτο έτος της ζωής τους, εμφανίζουν ταχύτερες και άρα περισσότερες επιγενετικές αλλαγές στο γονιδίωμα τους από ό,τι οι άνθρωποι, πράγμα που δείχνει ότι γερνάνε με πιο γρήγορο ρυθμό. Καθώς όμως περνάνε τα χρόνια, επιβραδύνεται ο ρυθμός γήρανσης των σκύλων, σε σχέση με τον αντίστοιχο ρυθμό των ανθρώπων.

Πάντως άλλοι επιστήμονες επεσήμαναν ότι είναι δύσκολο να «μεταφραστούν» απόλυτα τα χρόνια των σκύλων σε ανθρώπινα, καθώς, πέρα από τις βιολογικές αλλαγές στο «επιγενετικό ρολόι», υπεισέρχονται θέματα ορμονικά και συμπεριφοράς. Έτσι, ένα σκύλος ενός έτους, που υποτίθεται ότι είναι 30 χρονών (αν ήταν άνθρωπος), στην πραγματικότητα συμπεριφέρεται μάλλον ως έφηβος.