Κρήτη

«Βραδιά Ερευνητή 2020» στην Κρήτη από το ΙΤΕ και το ΕΛΜΕΠΑ

ΙΤΕ

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.) συμμετέχουν και φέτος στη διοργάνωση της «Βραδιάς Ερευνητή 2020» στην Κρήτη. Το ΙΤΕ και το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. αποτελούν εταίρους της μοναδικής Ελληνικής κοινοπραξίας που επιλέχθηκε, με επικεφαλής το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια όπου παραδοσιακά οι εκδηλώσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις πραγματοποιούνταν ταυτόχρονα την τελευταία Παρασκευή του Σεπτέμβρη, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών (COVID-19) και για την ασφάλεια διοργανωτών και επισκεπτών, η φετινή εκδήλωση έχει προγραμματιστεί, από την ΕΕ, να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020 με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων και χωρίς την παρουσία του κοινού. Στόχος της εκδήλωσης παραμένει η εξοικείωση του κοινού και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων με τον κόσμο της επιστήμης και της έρευνας. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από το ΙΤΕ σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά όπου εδρεύουν τα Ινστιτούτα του στην Κρήτη, καθώς και στο Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος και Laser του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο με επιπλέον δράσεις στις πόλεις της Κρήτης όπου εδρεύουν Σχολές &Τμήματα του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. και του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.

Οι δράσεις που σχεδιάζουμε να υλοποιηθούν είναι οι ακόλουθες:

Α. Την εβδομάδα 23-27 Νοεμβρίου:

● Διοργάνωση θεματικών πάνελ (καθημερινά σε κάποια εκπομπή) στα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, όπου ερευνητές θα συζητούν θέματα που ενδιαφέρουν το ευρύ κοινό, το οποίο θα μπορεί να παρεμβαίνει, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα.
● Σύντομη παρουσίαση διαφορετικής ερευνητικής δραστηριότητας κάθε μέρα, στο δελτίο ειδήσεων.
● Δημοσίευση άρθρων στον τοπικό τύπο και τα ηλεκτρονικά μέσα, σχετικά με το επάγγελμα του ερευνητή, τον ρόλο του στην κοινωνία, καθώς και τις δραστηριότητες των ερευνητικών εργαστηρίων των Ιδρυμάτων.

● Δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού (π.χ. video μικρής διάρκειας) από ινστιτούτα/εργαστήρια των Ιδρυμάτων το οποίο θα είναι διαθέσιμο online.

Β. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, οπότε και προγραμματίζεται να δοθεί, για ορισμένη χρονική περίοδο, η δυνατότητα ζωντανής σύνδεσης με ερευνητικά εργαστήρια του ΙΤΕ και του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., όπου ερευνητές θα κάνουν επίδειξη πειραμάτων και θα απαντούν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: "Πιάστηκε" το χέρι του στο μηχάνημα - Συναγερμός στις Αρχές

ΕΚΑΒ

Συναγερμός σήμανε λίγο πριν τις 09.00 το πρωί, σε ΕΚΑΒ και Πυροσβεστική Υπηρεσία στο Ηράκλειο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένας εργαζόμενος σε αρτοπαρασκευαστήριο στην εθνική οδό Ηρακλείου - Μοιρών, τραυματίστηκε, όταν, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, το χέρι του "πιάστηκε" σε ζυμωτή.

Στο σημείο του ατυχήματος βρέθηκε η κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ αλλά και Πυροσβέστες, οι οποίοι απεγκλώβισαν το χέρι του άτυχου εργαζόμενου από το μηχάνημα.

Ο 27χρονος παρελήφθη από το ΕΚΑΒ και συνοδεία γιατρού, διεκομίσθη στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο.