Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Το Ρέθυμνο τίμησε τη μνήμη των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων

Image
ρεθυμνο, μνημη αγιων 4 μαρτυρων
 clock 10:05 | 29/10/2015 writer icon newsroom ekriti.gr

Με ξεχωριστή λαμπρότητα η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, και ιδιαίτερα η πόλη της Ρεθύμνης, εόρτασαν και εφέτος την ιερά μνήμη των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων, Αγγελή, Γεωργίου, Μανουήλ και Νικολάου, με επίκεντρο τον περικαλλή Ιερό Ναό τους, ο οποίος βρίσκεται στο χώρο της μαρτυρικής θυσίας τους, όπου και φυλάσσονται ως περίπυστο θησαύρισμα της Τοπικής μας Εκκλησίας οι Τίμιες και χαριτόβρυτες Κάρες τους. Την Ιερά Πανήγυρη των Αγίων μας λάμπρυναν με την παρουσία τους, ανταποκρινόμενοι με φιλαδελφία στην πρόσκληση του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Παν. Αρχιμ. Σεραφείμ Κονίδη και Αιδεσ. Πρωτ. Παναγιώτη Καποδίστρια, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, καθώς και οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων και Αμορίου κ. Νικηφόρος, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων.

ρεθυμνο, μνημη αγιων 4 μαρτυρων

ρεθυμνο, μνημη αγιων 4 μαρτυρων, by meropi

Το εσπέρας της Τρίτης 27ης Οκτωβρίου 2015 τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου και συγχοροστατούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου και των Θεοφιλ. Επισκόπων Θεουπόλεως κ. Παντελεήμονος και Αμορίου κ. Νικηφόρου, τους οποίους πλαισίωσαν οι Ηγούμενοι των Ιερών Μονών και πολλοί Κληρικοί της Μητροπόλεώς μας. Στο τέλος του Εσπερινού, ο Επίσκοπός μας κ. Ευγένιος καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους σεπτούς Ιεράρχες και τους Κληρικούς που ήλθαν από μακρυνές αποστάσεις για να τιμήσουν την μνήμη των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων και την Εκκλησία των Ρεθυμνίων. Μάλιστα, απευθυνόμενος στον Σεβ. Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο τον Ζακύνθιο, έκαμε ιδιαίτερη μνεία στους μακραίωνους ιστορικούς και αδελφικούς δεσμούς ανάμεσα στα δύο νησιά, την Κρήτη και τη Ζάκυνθο, αφού κατά τους δίσεκτους χρόνους της σκλαβιάς πολλοί Κρητικοί κατέφυγαν και διεσώθηκαν στο «Φιόρο του Λεβάντε», μεταφέροντας εκεί παραδόσεις και στοιχεία του πολιτισμού τους. Με πολλή συγκίνηση ο Επίσκοπός μας ανέφερε πως η πρώτη ιερά εικόνα των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων, η οποία ιστορήθηκε το 1836, δώδεκα έτη μετά τη μαρτυρική τους τελείωση, και φυλάσσεται στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου πόλεως Ρεθύμνης, ήταν έργο του Ζακυνθίου Αγιογράφου Ιωάννου Φραγκοπούλου, ο οποίος διέμενε στο Ρέθυμνο. Στην αντιφώνησή του ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυστόστομος ευχαρίστησε τον Επίσκοπό μας για την ευγενική του πρόσκληση και τα θερμά λόγια της αγάπης του και ομίλησε κατάλληλα για τους Αγίους και την θεολογία του μαρτυρίου μέσα στην Αγία μας Εκκλησία.

ρεθυμνο, μνημη αγιων 4 μαρτυρων

ρεθυμνο, μνημη αγιων 4 μαρτυρων, by meropi

Το πρωί της Τετάρτης 28ης Οκτωβρίου 2015, κυριωνύμου ημέρας της Εορτής, τελέσθηκαν ο Όρθρος, κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων, και ακολούθως η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, και συλλειτουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου και των Θεοφιλ. Επισκόπων Θεουπόλεως κ. Παντελεήμονος και Αμορίου κ. Νικηφόρου, και πολλών Κληρικών μεταξύ των οποίων ο Παν. Αρχιμ. Πρόδρομος Ξενάκης, Υπογραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο, στην οποία παρέστησαν οι τοπικές πολιτικές, στρατιωτικές και αστυνομικές Αρχές. Κατά την Δοξολογία απονεμήθηκαν τα Βραβεία στους μαθητές και τις μαθήτριες που διακρίθηκαν κατά τον Διαγωνισμό για μαθητές και μαθήτριες Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου με θέμα: «Οι Τέσσερεις Μάρτυρες στην ιστορία, την παράδοση και τη ζωή του τόπου μας», ο οποίος πραγματοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2014-2015 στα πλαίσια των επετειακών εορταστικών εκδηλώσεων για τα 190 έτη από τη μαρτυρική θυσία των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων (1824-2014).

Το εσπέρας της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλ. Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου, και και στη συνέχεια η Λιτάνευση των Τιμίων Καρών των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων, στην οποία συμμετείχαν, εκτός από τους φιλοξενουμένους Ιεράρχες, και από τους Αρχιερείς της Εκκλησίας Κρήτης οι Σεβ. Μητροπολίτες Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος και Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, ενώ εκ προσώπου του Σεβ. Μητροπολίτου Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου παρέστη ο Πρωτοσύγκελλος Παν. Αρχιμ. Αθανάσιος Καραχάλιος. Στην Λιτάνευση έλαβαν μέρος οι Αρχές του τόπου μας, τιμητικό Άγημα του 547 Α.Τ. Πεζικού, η Μπάντα του Δήμου Ρεθύμνης, οι Εθελόντριες και οι Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, οι Πρόσκοποι, και από τους Παραδοσιακούς Συλλόγους το Λύκειο των Ελληνίδων, ο Όμιλος Βρακοφόρων και ο Σύλλογος «Το Αρκάδι».

Μετά την επιστροφή της λιτανευτικής πομπής στον Ιερό Ναό των Αγίων, ο Επίσκοπός μας ευχαρίστησε θερμά τους Σεβασμιωτάτους Αγίους Αρχιερείς, τους Πρωτοσυγκέλλους, τους Καθηγουμένους, τους Κληρικούς, τις Τοπικές Αρχές, τη Φιλαρμονική του Δήμου Ρεθύμνης, το Στρατό, τα Σώματα Ασφαλείας και όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτήν καθώς και όσους εργάσθηκαν επί πολλές ημέρες για την κατάλληλη προετοιμασία της Πανηγύρεως. Τέλος, ο Επίσκοπός μας απηύθυνε στους πιστούς λόγους επιστηρικτικούς, αναφερόμενος στον ηρωϊσμό, την ευψυχία, την γενναιοφροσύνη και την αυτοθυσία των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων, οι οποίοι πριν από 191 έτη έσμιξαν το ιερό αίμα τους με την αγιοτόκο και ηρωοτόκο γη του Ρεθύμνου και πότισαν το αειθαλές δένδρο της Πίστεως και της πνευματικής Ελευθερίας.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2023 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis