Κρήτη

Τι λένε οι σεισμολόγοι για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη

σεισμός

Η γη "τρέμει" στην Κρήτη και εύλογη είναι η ανησυχία των κατοίκων. Αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις καταγράφονται το τελευταίο 48ωρο. Οι ισχυρότερες, μέχρι στιγμής, είναι 4,5 και 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το εν εξελίξει φαινόμενο απασχολεί και τους επιστήμονες. 

Η σεισμική δραστηριότητα στην Παλαιόχωρα Χανίων, όπου το πρωί της Παρασκευής (6.12.2019) σημειώθηκε ο σεισμός των 4,5 Ρίχτερ ταρακουνώντας τα Χανιά και αναστατώνοντας μεγάλο μέρος της Κρήτης, έδειχνε να εξασθενεί.

Όμως, στις 16:34 το απόγευμα του Σαββάτου (7.12.2019) σημειώθηκε ένας ακόμη σεισμός άνω των 4 Ρίχτερ και συγκεκριμένα 4,4 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, και 4,3 Ρίχτερ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό σεισμολογικό κέντρο σε απόσταση 22 χιλιομέτρων ανατολικά από την Παλαιόχωρα.

Είχε προηγηθεί στις 16:41 ένας ακόμη με μέγεθος 3,8 Ρίχτερ με το ίδιο επίκεντρο. Ωστόσο, ακολούθησε στις 16:46 ένας μεγαλύτερος με μέγεθος 4,5 Ρίχτερ.

Ωστόσο, και οι τρεις αυτοί σεισμοί ήταν επιφανειακοί, αφού το εστιακό τους βάθος κυμαινόταν από 0 – 2 χιλιόμετρα.

Στο μεταξύ από τις 08:02 το πρωί μέχρι τις 15:54 κατεγράφησαν 15 σεισμικές δονήσεις με το ίδιο περίπου επίκεντρο, αλλά στην πλειοψηφία τους κάτω των 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ειδικά μετά τις 09:14 που σημειώθηκε σεισμός 4,1 Ρίχτερ και έγινε αισθητός και στα Χανιά, η σεισμική ακολουθία ήταν μεν συνεχής αλλά με εξαίρεση έναν σεισμό 3,2 Ρίχτερ όλοι οι άλλοι (11 στον αριθμό) ήταν κάτω των 3 Ρίχτερ.

Κρήτη: Οι σεισμοί και το “φαινόμενο του ντόμινο”

Σε συνέντευξή του στο Newsit.gr , ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, Ομότιμος Καθηγητής Σεισμολογίας, κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος αναφέρεται στην έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών στην Κρήτη και εξηγεί:

“Αυτοί οι σεισμοί είναι στα όρια, εκεί που αρχίζει να συγκρούεται η ευρασιατική πλάκα στην οποία ανήκουμε με την αφρικανική, νότια της Κρήτης.

Έτσι ξεκινάνε (σ.σ. οι σεισμοί) και γι’ αυτό έχουν πολύ μικρό εστιακό βάθος, το οποίο, όμως, ύστερα από λίγα χιλιόμετρα φτάνει και τα 70.000 μέτρα βάθος, όπως και ένας σεισμός πριν λίγες ημέρες.

Αυτό που συμβαίνει τώρα οφείλεται στην κίνηση – δηλ. τη βύθιση – της αφρικανικής πλάκας κάτω από την ευρασιατική.

Υπάρχει το τόξο το ελληνικό, το οποίο αρχίζει βόρεια της Κέρκυρας και της Ιθάκης, προχωρά με Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, δυτικά της Πελοποννήσου και κάτω από την Κρήτη και καταλήγει στα Δωδεκάνησα.

Όλο αυτό είναι ένα τόξο, αλλά και το μέτωπο σύγκρουσης των δύο πλακών”, σημειώνει ο κ. Μαρκόπουλος.

 “Αναμενόμενη δραστηριότητα”

Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, τη σεισμική δραστηριότητα, οι δονήσεις αυτές στην Κρήτη είναι αναμενόμενες, αποφαίνεται ο καθηγητής και συμπληρώνει σχετικά με τις ανησυχίες των κατοίκων του νησιού αλλά και της χώρας:

“Πάντα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι στην Ελλάδα που είναι 1η στην Ευρώπη και 6η παγκοσμίως, σε σεισμικότητα, σεισμοί 4,5 Ρίχτερ, ή 3.9 ή 4.6 είναι υπερβολικό και να το συζητάμε.

Είναι πάρα πολύ μικρά τα μεγέθη για να προκαλέσουν το φαινόμενο του ντόμινο.

Μόνο σεισμοί πάνω από 6,5 και 7 Ρίχτερ θα μπορούσαν να αποδοθούν σε φαινόμενο του ντόμινο.

Ένας 6άρης – εξήγησε ο κ. Μαρκόπουλος – έχει 33 5άρηδες και 1.980 4άρηδες.

Χουλιάρας: Ψυχραιμία

Τη δική του εκτίμηση για τους συνεχόμενους σεισμούς της Κρήτης δίνει ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας, ο οποίος έκανε σχετική ανάρτηση στο Facebook:

Κρήτη

Ομιλητής σε εκδήλωση για την Κοινωνική Συμμετοχή των νέων ο Μ. Μποκέας

1.jpg

Σε εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού η Περιφέρεια Κρήτης, το Κέντρο Ερευνών και Μελετών του Πανεπιστημίου Κρήτης και η ελληνική ομάδα του προγράμματος Euryka (Horizon 2020) συμμετείχε ως εισηγητής, κατόπιν πρόσκλησής του, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας. Το θέμα της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης ήταν: ''Η Κοινωνική Συμμετοχή των Νέων σε δύσκολους καιρούς''.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης επισημάνθηκε ότι η ενθάρρυνση της συμμετοχής των νέων τόσο σε κοινωνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο είναι πρωτίστως ζήτημα δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό ανταλλάχθηκαν απόψεις πάνω σε ερωτήματα όπως: «Πώς μπορεί να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των νέων, τόσο στο φυσικό όσο και στο ψηφιακό περιβάλλον; Πώς μπορεί να καλλιεργηθεί μια κουλτούρα δημοκρατικής συμμετοχής και να ενδυναμωθούν οι νέοι προς αυτή την κατεύθυνση; Πώς μπορούν να ενισχυθούν οι μηχανισμοί που προάγουν τη συμμετοχή των νέων σε διαδικασίες και δομές λήψης αποφάσεων, αλλά και πώς οι νέοι μπορούν να γίνουν πραγματικά υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες»;

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Παύλος Μπαριτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων Γιώργος Αλεξάκης, εκπρόσωποι Δήμων, ερευνητικών και επιστημονικών ιδρυμάτων του νησιού, φορέων και υπηρεσιών.