Κρήτη

Τι λένε οι σεισμολόγοι για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη

σεισμός

Η γη "τρέμει" στην Κρήτη και εύλογη είναι η ανησυχία των κατοίκων. Αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις καταγράφονται το τελευταίο 48ωρο. Οι ισχυρότερες, μέχρι στιγμής, είναι 4,5 και 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το εν εξελίξει φαινόμενο απασχολεί και τους επιστήμονες. 

Η σεισμική δραστηριότητα στην Παλαιόχωρα Χανίων, όπου το πρωί της Παρασκευής (6.12.2019) σημειώθηκε ο σεισμός των 4,5 Ρίχτερ ταρακουνώντας τα Χανιά και αναστατώνοντας μεγάλο μέρος της Κρήτης, έδειχνε να εξασθενεί.

Όμως, στις 16:34 το απόγευμα του Σαββάτου (7.12.2019) σημειώθηκε ένας ακόμη σεισμός άνω των 4 Ρίχτερ και συγκεκριμένα 4,4 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, και 4,3 Ρίχτερ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό σεισμολογικό κέντρο σε απόσταση 22 χιλιομέτρων ανατολικά από την Παλαιόχωρα.

Είχε προηγηθεί στις 16:41 ένας ακόμη με μέγεθος 3,8 Ρίχτερ με το ίδιο επίκεντρο. Ωστόσο, ακολούθησε στις 16:46 ένας μεγαλύτερος με μέγεθος 4,5 Ρίχτερ.

Ωστόσο, και οι τρεις αυτοί σεισμοί ήταν επιφανειακοί, αφού το εστιακό τους βάθος κυμαινόταν από 0 – 2 χιλιόμετρα.

Στο μεταξύ από τις 08:02 το πρωί μέχρι τις 15:54 κατεγράφησαν 15 σεισμικές δονήσεις με το ίδιο περίπου επίκεντρο, αλλά στην πλειοψηφία τους κάτω των 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ειδικά μετά τις 09:14 που σημειώθηκε σεισμός 4,1 Ρίχτερ και έγινε αισθητός και στα Χανιά, η σεισμική ακολουθία ήταν μεν συνεχής αλλά με εξαίρεση έναν σεισμό 3,2 Ρίχτερ όλοι οι άλλοι (11 στον αριθμό) ήταν κάτω των 3 Ρίχτερ.

Κρήτη: Οι σεισμοί και το “φαινόμενο του ντόμινο”

Σε συνέντευξή του στο Newsit.gr , ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, Ομότιμος Καθηγητής Σεισμολογίας, κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος αναφέρεται στην έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών στην Κρήτη και εξηγεί:

“Αυτοί οι σεισμοί είναι στα όρια, εκεί που αρχίζει να συγκρούεται η ευρασιατική πλάκα στην οποία ανήκουμε με την αφρικανική, νότια της Κρήτης.

Έτσι ξεκινάνε (σ.σ. οι σεισμοί) και γι’ αυτό έχουν πολύ μικρό εστιακό βάθος, το οποίο, όμως, ύστερα από λίγα χιλιόμετρα φτάνει και τα 70.000 μέτρα βάθος, όπως και ένας σεισμός πριν λίγες ημέρες.

Αυτό που συμβαίνει τώρα οφείλεται στην κίνηση – δηλ. τη βύθιση – της αφρικανικής πλάκας κάτω από την ευρασιατική.

Υπάρχει το τόξο το ελληνικό, το οποίο αρχίζει βόρεια της Κέρκυρας και της Ιθάκης, προχωρά με Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, δυτικά της Πελοποννήσου και κάτω από την Κρήτη και καταλήγει στα Δωδεκάνησα.

Όλο αυτό είναι ένα τόξο, αλλά και το μέτωπο σύγκρουσης των δύο πλακών”, σημειώνει ο κ. Μαρκόπουλος.

 “Αναμενόμενη δραστηριότητα”

Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, τη σεισμική δραστηριότητα, οι δονήσεις αυτές στην Κρήτη είναι αναμενόμενες, αποφαίνεται ο καθηγητής και συμπληρώνει σχετικά με τις ανησυχίες των κατοίκων του νησιού αλλά και της χώρας:

“Πάντα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι στην Ελλάδα που είναι 1η στην Ευρώπη και 6η παγκοσμίως, σε σεισμικότητα, σεισμοί 4,5 Ρίχτερ, ή 3.9 ή 4.6 είναι υπερβολικό και να το συζητάμε.

Είναι πάρα πολύ μικρά τα μεγέθη για να προκαλέσουν το φαινόμενο του ντόμινο.

Μόνο σεισμοί πάνω από 6,5 και 7 Ρίχτερ θα μπορούσαν να αποδοθούν σε φαινόμενο του ντόμινο.

Ένας 6άρης – εξήγησε ο κ. Μαρκόπουλος – έχει 33 5άρηδες και 1.980 4άρηδες.

Χουλιάρας: Ψυχραιμία

Τη δική του εκτίμηση για τους συνεχόμενους σεισμούς της Κρήτης δίνει ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας, ο οποίος έκανε σχετική ανάρτηση στο Facebook:

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Οργισμένη επιστολή των αστυνομικών

τουρίστες αεροδρόμιο ηρακλείου

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, σε επιστολή της προς την πολιτική και φυσική ηγεσία, το υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας, τους βουλευτές και άλλους φορείς, επισημαίνει τα εξής:

Αξιότιμοι κύριοι,

         Με την από 06 Ιουλίου 2020 επιστολή διαμαρτυρίας μας προς εσάς θίξαμε το παράδοξο όπου τόσο στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου όσο και σε άλλα αεροδρόμια της Επικράτειας, τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας αντικαταστάθηκαν από αστυνομικούς οι οποίοι αφενός δεν αναφέρονται πουθενά στην από 28-06-2020  Κ.Υ.Α. αφετέρου δεν έχουν καμία σχετική εκπαίδευση ούτε ιατρικές γνώσεις. Επιπρόσθετα δεν τους έχει χορηγηθεί ο κατάλληλος ολόσωμος υγειονομικός εξοπλισμός αλλά κάνουν χρήση του βασικού μόνο υγειονομικού εξοπλισμού (μάσκα - γάντια) με άμεσο κίνδυνο για την υγεία τους αφού είναι αυτοί που έρχονται πρώτοι σε άμεση σωματική επαφή με ΟΛΟΥΣ τους πολίτες ξένων κρατών που επισκέπτονται την Χώρα μας.

        Ο εμπαιγμός συνεχίστηκε και η πολιτεία, αντί να σκύψει πάνω από το πρόβλημα, εξέδωσε την 11-07-2020 απλά μια νέα τροποποιητική Κ.Υ.Α. όπου συμπεριέλαβε τους αστυνομικούς ως ‘’ βοηθούς’’ των κλιμακίων αυτών, προκαλώντας και την αντίδραση της Π.Ο.ΑΣ.Υ. την 15-07-2020.

        Σήμερα αυτή η παρωδία συνεχίζεται, τα κρούσματα αυξάνουν, καθημερινά αστυνομικοί νοσούν και μπαίνουν σε καραντίνα και για την ασφάλεια των αστυνομικών δεν λαμβάνονται ακόμα τα απαραίτητα μέτρα αδιαφορώντας τόσο για τους ίδιους όσο και για τις οικογένειές τους. Μάλιστα όπως μας καταγγέλλουν συνάδελφοί μας που υπηρετούν στο Α.Τ. Αερολιμένα, το οποίο να σημειωθεί φέτος έχει ενισχυθεί με 40 αστυνομικούς λιγότερους σε σχέση με πέρυσι για την τουριστική περίοδο,  όταν ζήτησαν να συμπεριληφθούν και οι ίδιοι στον δειγματοληπτικό αυτό έλεγχο, που οι ίδιοι συμμετέχουν, τους ζήτησαν να προσκομίσουν παραπεμπτικό από υπηρεσιακό ιατρό ή δημόσιο νοσοκομείο !!!!

        Ζητάμε ΑΠΑΝΤΕΣ οι αστυνομικοί που συμμετέχουν στα κλιμάκια αυτά να ελέγχονται και οι ίδιοι μετά το πέρας της υπηρεσίας τους με απλούστευση της διαδικασίας όπως και να πραγματοποιηθεί δειγματοληπτικός έλεγχος σε όλο το προσωπικό τη Δ.Α. Ηρακλείου που έρχονται σε επαφή με πολίτες, ιδιαιτέρως όσων έρχονται σε άμεση επαφή με τουρίστες (Α.Τ. Αερολιμένα, Α.Τ. Χερσονήσου, Α.Τ. Μαλεβιζίου, Τ.Τουριστικής Αστυνομίας). Επίσης ζητάμε την περαιτέρω ενίσχυση του Α.Τ. Αερολιμένα κι του Α.Τ. Χερσονήσου με προσωπικό εκτός Δ.Α. Ηρακλείου για το υπόλοιπο της τουριστικής περιόδου ώστε να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες αρμοδιότητές τους.

       Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου παρακαλείται για την ενημέρωσή της.