Κρήτη

Τα μηχανήματα των δήμων προσπαθούν να κρατήσουν ανοικτούς τους δρόμους σε Οροπέδιο και Ανώγεια

ανωγεια χιονια 2019.jpg

Μετ’ εμποδίων αυτήν την ώρα η κυκλοφορία στο Οροπέδιο Λασιθίου λόγω της χιονόστρωσης και της συνεχούς χιονόπτωσης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Στεφανάκη, το χιόνι φθάνει τα 15 εκατοστά ενώ τα μηχανήματα του δήμου δίνουν μάχη προκειμένου να κρατήσουν ανοικτές τις διελεύσεις. Μόνον με οχήματα τύπου 4Χ4 και αυτοκίνητα που έχουν προμηθευτεί αντιολισθητικές αλυσίδες, είναι εφικτή η μετακίνηση.

Στα Ανώγεια, μέχρι στιγμής, αν και το χιόνι έχει ύψος περίπου 10 πόντους, δεν έχουν σημειωθεί ιδιαίτερα προβλήματα εντός του οικισμού, οι δρόμοι είναι ανοικτοί, ωστόσο σε λειτουργία βρίσκονται και εκεί τα μηχανήματα του δήμου.

Κρήτη

Αποκλειστικό ekriti: Μαθητές από την Κρήτη στην Ιταλία - Ανησυχία για τους θανάτους στη χώρα

Τρόμος στην Ιταλία

Άρον άρον επέστρεψαν από την Ιταλία μαθητές του 5ου Γενικού Λυκείου  Ηρακλείου που είχαν προγραμματίσει εκπαιδευτική εκδρομή στη νότια χώρα.

Όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και ekriti.gr o περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κρήτης κ. Μανόλης Καρτσωνάκης, την ομάδα αποτελούσαν 5 με 6 μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Την Κυριακή το πρωί πέταξαν για Ρώμη και στη συνέχεια με τραίνο θα κατευθύνονταν προς την νότια Ιταλία και συγκεκριμένα στην Νάπολη.

Στην πορεία όμως οι Ιταλικές αρχές έδωσαν εντολή το τραίνο να επιστρέψει στη Ρώμη λόγω των κρουσμάτων και των τριών θανάτων από τον κορωνοϊό ενώ έκαναν και θερμομέτρηση στους επιβάτες.

Διατηρώντας την ψυχραιμία τους οι μαθητές και εκπαιδευτικοί αλλά και ανησυχώντας για την κατάσταση και τον πανικό που επικρατούσε, φτάνοντας στη Ρώμη αποφάσισαν άμεσα να επιστρέψουν και στην Ελλάδα.

Βρήκαν άμεσα εισιτήρια και πτήση και στη συνέχεια μετά ταλαιπωρία ωρών πήραν το δρόμο της επιστροφής. Προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος' το απόγευμα της Κυριακής και το βράδυ με πτήση της AEGEAN έφτασαν στο Ηράκλειο.Στο αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης τους  υποδέχτηκαν ανακουφισμένοι γονείς και συγγενείς τους.

Συνολικά στην Ιταλία βρίσκονται 10 σχολεία απ΄όλη τη χώρα ενώ με εντολή του υπουργείου παιδείας αναστέλλονται όλες οι εκδρομές προς την Ιταλία.

Λευτέρης Βαρδάκης