Κρήτη

Σύσκεψη για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στην Κρήτη

20190701_131739edit_1.jpg

Σύσκεψη εργασίας μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στα κεντρικά γραφεία της Αποκεντρωμένης στο Ηράκλειο, με θέμα την προστασία και ανάδειξη της μοναδικότητας της κρητικής βιοποικιλότητας και, ειδικότερα, της ενδημικής χλωρίδας.
Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευπραξία – Αίθρα Μαριά υπέβαλλε στη Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης, Μαρία Κοζυράκη, πρόταση δημιουργίας "μικρο-αποθέματος φυτών" στον ορεινό όγκο του Δήμου Ανωγείων και εξεύρεσης του πλαισίου προστασίας και διαχείρισης της βιοποικιλότητας και του τοπίου στον Ψηλορείτη. Οι προτεινόμενες δράσεις υλοποιούνται από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, ως ένας από τους φορείς έξι Μεσογειακών Νησιών που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα CARE – MEDIFLORA, με σκοπό τη βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των απειλούμενων φυτικών ειδών της Μεσογείου.
Εκ μέρους των φορέων του προγράμματος, η κ.Μαριά και, σε διαδικτυακή σύνδεση η κ.Φουρναράκη, υπεύθυνη της Μονάδας Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του Μ.Α.Ι.Χ., ανέλυσαν σε στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης την πρόθεση τους για ανάληψη δράσεων διατήρησης, μελέτης και ανάδειξης του στενοενδημικού είδους της αυτοφυούς βλάστησης Horstrissea dolinicola σε συγκεκριμένη ορεινή περιοχή του Δήμου Ανωγείων όπου συναντάται ο μοναδικός πληθυσμός αυτού του φυτού. Το θέμα, που απασχόλησε διεξοδικά τους συμμετέχοντες, ήταν η διερεύνηση και κατάληξη στο εξειδικευμένο θεσμικό πλαίσιο, η εφαρμογή του οποίου, με τη θέσπιση στοχευμένων μέτρων και ρυθμίσεων, θα διασφαλίσει την αποτελεσματική προστασία του ενδημικού είδους και την ικανή περιβαλλοντική διαχείριση της περιοχής του Ψηλορείτη. 
Η σύσκεψη, στην οποία συνέβαλαν στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ολοκληρώθηκε με τη συζήτηση και συμφωνία για τους όρους, τις δεσμεύσεις και τους κατευθυντήριους άξονες του κατάλληλου προστατευτικού καθεστώτος για τη βιοποικιλότητα, το οποίο καλείται να επιλέξει η Συντονίστρια ως αρμόδια για την έκδοση της σχετικής απόφασης χαρακτηρισμού που προβλέπει η ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία.

Στο περιθώριο των συναντήσεων για την περιβαλλοντική προστασία και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στην Κρήτη, η Συντονίστρια ενημέρωσε για το γεγονός της από 28 Ιουνίου υπογραφής της πρόσκλησης για τη Διαχειριστική μελέτη - Σχέδιο δράσης για τα εισβολικά θαλάσσια είδη (με προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των πληθυσμών του λαγοκέφαλου και του λεοντόψαρου) της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Τομεακού Προγράμματος Αλιεία & Θάλασσα του ΥΠ.Α.Α.Τ, η οποία πρόσκληση θα ξεκινήσει στις 15 Ιουλίου με δικαιούχους ερευνητικούς φορείς. Η πραγμάτωση της διαδικασίας μελέτης, αντιμετώπισης και αξιοποίησης των λεσσεψιανών ειδών, που προέκυψε μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τη Διαχειριστική αρχή του προγράμματος, αποτελεί ουσιαστικά την ενδεδειγμένη λύση για το πρόβλημα των εισβολέων στις θάλασσες της Κρήτης και των Δωδεκανήσων.  
   

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Κουνούπια “πολιορκούν” γειτονιές και σπίτια

κουνούπια

“Πολιορκημένοι” από κουνούπια αισθάνονται αρκετοί κάτοικοι του Ηρακλείου, κυρίως στις δυτικές συνοικίες, οι οποίοι και διαμαρτύρονται έντονα καθώς φέτος το καλοκαίρι η κατάσταση έχει οξυνθεί όπως λένε, με την παρουσία των εντόμων να είναι ιδιαίτερα προβληματική.

 “Και πέρυσι η κατάσταση ήταν ζόρικη, αλλά φέτος το κακό έχει παραγίνει” μεταφέρουν πολίτες στο ekriti.gr.

Εντομοαπωθητικά, φιδάκια και ταμπλέτες επιστρατεύονται κυρίως τη νύχτα προκειμένου να “παραλύσουν” την κυκλοφορία των εντόμων και να “διασφαλίσουν” τον ύπνο των κατοίκων, αλλά και να προστατεύσουν το ευαίσθητο δέρμα, κυρίως των μικρών παιδιών.

Οι πληθυσμοί των κουνουπιών φαίνεται ότι έχουν αυξηθεί σε Θέρισσο, Μασταμπά και Τρεις Βαγιές, σύμφωνα με τις μαρτυρίες.

Το ekriti απευθύνθηκε στον Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρο Βαμβακά αλλά και στον προιστάμενο του Τμήματος Δημόσιας Υγείας Αντώνη Παπαδάκη, καθώς η Περιφέρεια έχει στην ευθύνη της το πρόγραμμα ψεκασμού μέσω τριετούς σύμβασης με εργολαβικό γραφείο που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, το οποίο και ανέλαβε την εργολαβία μετά από διεθνή διαγωνισμό.

Ο κ. Παπαδάκης επεσήμανε ότι η Διεύθυνση έχει γίνει φέτος δέκτης σχετικών παραπόνων και ότι το θέμα θα εξεταστεί σε συνεννόηση με τον εργολάβο για να διαπιστωθεί εάν έχει τοπικό χαρακτήρα ή όχι.

Τηλέφωνα για τα συνεργεία ψεκασμού

Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2310-678910 και στο 8001124424 προκειμένου να αναφέρουν την περιοχή τους και συνεργείο να “επιμείνει” τοπικά σε ψεκασμό.

Όπως επισημαίνεται από την Περιφέρεια, για τους αυξημένους πληθυσμούς “ενοχοποιούνται” λιμνάζοντα ύδατα πχ εγκαταλελειμμένες πισίνες, γούρνες, δεξαμένες ή βαρέλια με νερό. 

Στο ερώτημα, όμως, ποια είναι η εικόνα για τις μεγαλύτερες εστίες στάσιμων νερών, όπως  τα ρέματα και οι ποταμοί, αν δηλαδή έχουν καθαριστεί επαρκώς, η απάντηση ήταν ότι ο εργολάβος δίνει μεγάλο βάρος σε αυτό το κομμάτι και ειδικότερα στον Γιόφυρο, στον οποίο σχετικές εργασίες έγιναν και πριν από λίγες ημέρες.

Μαρία Ζαννιά

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Στα ύψη η θερμοκρασία - Με τους 38 βαθμούς Κελσίου "φλέρταρε" ο υδράργυρος στη Μεσαρά

Χρυσοπηγή: Η συνοικία του Ηρακλείου με τις σπηλιές που θυμίζουν ...φαβέλες (Φωτογραφίες)

Τι αλλάζει από την 1η Ιουλίου με τον ΦΠΑ του ηλεκτρονικού εμπορίου