Κρήτη

Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ο Υφυπουργός Τουρισμού

Κόνσολας - Πανεπιστήμιο Κρήτης

Τη Δευτέρα,  20 Οκτωβρίου 2020, ο Υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας συνοδευόμενος από τον Βουλευτή ΝΔ Ηρακλείου, Μάξιμο Σενετάκη και την Υπηρεσιακή Γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού, Σταυρούλα Μηλιάκου επισκέφτηκε την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης και συναντήθηκε με τον Πρύτανη του Ιδρύματος, καθηγητή  Γεώργιο Κοντάκη.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Γεώργιος Κοντάκης καλωσόρισε τον Υφυπουργό και έκανε μία σύντομη αναφορά στα χαρακτηριστικά του Ιδρύματος που καθοδηγούν τη στρατηγική του.
Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός ευχαρίστησε τον κο Πρύτανη για τη δυνατότητα που του δόθηκε να επισκεφτεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης .

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας και αναζήτησης κοινών δράσεων για το μέλλον. Συγκεκριμένα ο Πρύτανης ενημερώθηκε για τη νέα μεταρρύθμιση του Υπουργείου Τουρισμού που στοχεύει στην αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, ώστε η χώρα να γίνει πιο ανταγωνιστική από άλλες χώρες της Μεσογείου που εξελίσσονται ραγδαία στον τομέα αυτό και επιβεβαίωσαν την ανάγκη για συνέργειες, ώστε να υπάρξει μια ολιστική προσέγγιση στην τουριστική εκπαίδευση σε όλες τις δομές της χώρας από όλους τους παρόχους εκπαίδευσης. Ο Πρύτανης συνεχάρη τον Υφυπουργό για τη νέα Σχολή Ξεναγών στο Ρέθυμνο που αποτελεί όχημα τουριστικής ανάπτυξης για την Κρήτη και δεσμεύτηκε να υποστηρίξει το έργο της Σχολής , εφόσον αυτό εμπίπτει στην στρατηγική ανάπτυξης που θα αποφασίσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
 Ακολούθως, τον ενημέρωσε για τις δράσεις και τα θέματα του Πανεπιστημίου και τόνισε ότι στόχος του είναι  να δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ένα Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας και ζήτησε τη θετική συμβολή του Υπουργείου Τουρισμού. 
Τέλος,  η Υπηρεσιακή Γραμματέας κ. Σταυρούλα Μηλιάκου  τόνισε την ανάγκη της αγοράς για σπουδές πάνω στο αντικείμενο του hospitality management, εξειδίκευση που προσφέρουν οι Σχολές του Υπουργείου Τουρισμού με απορροφητικότητα 100%. 

Κρήτη

Περιφέρεια Κρήτης: Στα πορτοκαλί - μήνυμα για εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Περιφέρεια Κρήτης.

Παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη φωταγωγήθηκε απόψε με πορτοκαλί χρώμα το κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο στο πλαίσιο του εορτασμού για την «Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών» και με κεντρικό σύνθημα «Βάφουμε τον Κόσμο Πορτοκαλί-Ενώνουμε Δυνάμεις-Τερματίζουμε τη Βία».

Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης: «Για την Περιφέρεια Κρήτης, οι πολιτικές ισότητας των φύλων παραμένουν στους στρατηγικούς μας στόχους. Σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς και εθελοντικές οργανώσεις, με τη λειτουργία της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Κρήτης, στηρίζουμε δράσεις και πρωτοβουλίες με στόχο την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Η ενδυνάμωση, άλλωστε, της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία αποτελεί την αποτελεσματικότερη ασπίδα προστασίας για τα φαινόμενα της ενδοοικογενειακής βίας. Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών είναι αφορμή για να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα. Απαιτείται να διαχυθεί σε όλους τους τομείς της κοινωνίας η αντίληψη της ισότητας και της μη διάκρισης λόγω φύλου. Νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει. Πρέπει να το κάνουμε «κτήμα» μας και καθημερινή πρακτική «για να σπάσει η σιωπή».

Όπως επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής-Πρόεδρος της ΠΕΠΙΣ Κρήτης, Λάμπρος Ν. Βαμβακάς: «Η βία κατά των γυναικών αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που εμφανίζεται σε όλες τις κοινωνίες, ανεξαρτήτως επιπέδου οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ανάπτυξης και πλήττει κατάφορα τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών, την αξιοπρέπεια, την υγεία και την ποιότητα της ζωής τους. Η σημερινή ημέρα αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία δημιουργίας ενός κοινού μετώπου στον αδιάλειπτο αγώνα κατά της έμφυλης βίας και της ενδοοικογενειακής κακοποίησης. Στέλνουμε ένα ηχηρό και διαχρονικά αδιαπραγμάτευτο μήνυμα: Καμία ανοχή σε οποιαδήποτε μορφή βίας κατά των γυναικών. Σπάμε τη σιωπή-Ενώνουμε δυνάμεις-Τερματίζουμε τη βία».

Δράσεις

Να σημειωθεί πως στα πλαίσια της φετινής εκστρατείας, η Περιφέρεια Κρήτης-ΠΕΠΙΣ Κρήτης πρόκειται να υλοποιήσει σειρά δράσεων για την ενίσχυση της επίγνωσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού για τη βία κατά των γυναικών, την αναγκαιότητα πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου, καθώς και την ενθάρρυνση, κινητοποίηση των γυναικών να προχωρήσουν στην καταγγελία φαινομένων βίας αναζητώντας βοήθεια και στήριξη.

Στην αποψινή φωταγώγηση παραβρέθηκαν ο Βαμβακάς Λάμπρος Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Πρόεδρος Π.ΕΠ.ΙΣ., η Ρένα Παπαδάκη Σκαλίδη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Δήμου Ηρακλείου, η Ασπασία Λουπάκη, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Ισότητας, και Τοπικής Επιχειρηματικότητας Δήμου Πλατανιά, Μέλος Π.ΕΠ.ΙΣ., Εκπρόσωπος των Επαγγελματικών Επιμελητηρίων Περιφέρειας Κρήτης

Η Βασιλική Πετούση, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Διευθύντρια Εργαστηρίου Φύλου, Τακτικό Μέλος Π.ΕΠ.ΙΣ. Κρήτης ως Εκπρόσωπος των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Περιφέρειας Κρήτης

η Ελένη Μπρεδάκη - Μαρινέλλη, Πρόεδρος Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ηρακλείου «Αρετούσα», η Μαίρη Παχιαδάκη, Πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και νομού Ηρακλείου, ο Κωνσταντίνος Κουτρουμπής, Δικηγόρος, Μέλος Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Μέλος Π.ΕΠ.ΙΣ. Κρήτης ως Εκπρόσωπος των Δικηγορικών Συλλόγων Κρήτης και η Μερόπη Απελίδου, Υπάλληλος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ηρακλείου, Γραμματεία Π.ΕΠ.ΙΣ.

Οι παραπάνω εκπρόσωποι παραβρέθηκαν και στη συνέχεια σητ φωταγώγηση του Δημαρχείου Ηρακλείου.