Κρήτη

Σούπερ κοίτασμα 280 δισ. κυβικών μέτρων νότια της Κρήτης

υδρογονάνθρακες

Ελπιδοφόρα γεωλογική δομή, που πιθανόν να κρύβει κοίτασμα φυσικού αερίου μεγέθους 10 τρισ. κυβικών ποδιών ή 280 δισ. κυβικών μέτρων, έχουν εντοπίσει επιστήμονες πετρελαϊκών εταιρειών σε θαλάσσια έκταση νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με τα Νέα, ο συγκεκριμένος στόχος έχει καταγραφεί από τις σεισμικές έρευνες που πραγματοποίησε το 2012-2013 η εξειδικευμένη σε αυτές νορβηγική εταιρεία PGS, η οποία είχε προσκληθεί από τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για την έναρξη των γύρων παραχωρήσεων δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Οι Νορβηγοί είχαν σκανάρει τότε με το σεισμογραφικό τους σκάφος «Nordic Explorer» τις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης, συλλέγοντας γεωλογικά δεδομένα από συνολική έκταση 225.000 τ.χλμ.

Τα σεισμογραφικά αποτελέσματα βγήκαν προς πώληση σε υποψήφιους επενδυτές και πριν από περίπου έξι χρόνια μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες έσπευσαν να τα αποκτήσουν προκειμένου να τα επεξεργαστούν, να τα μελετήσουν και να λάβουν τελικές αποφάσεις.

Το 2015 οι επιστήμονες πετρελαϊκής εταιρείας που εντόπισαν την ελπιδοφόρα δομή τη βάφτισαν «Τάλως». Ήταν ο μυθικός φύλακας της Κρήτης. Ήταν γιγάντιος, ανθρωπόμορφος και με σώμα από χαλκό. Ο

Ο «Τάλως» των εκτιμώμενων αποθεμάτων 10 τρισ. κυβικών ποδιών φέρεται να βρίσκεται στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης». Οι συγκεκριμένες έχουν μισθωθεί με νόμο πια στην κοινοπραξία των εταιρειών Total - ExxonMobil - ΕΛ.ΠΕ. Οι περιοχές αυτές προκηρύχθηκαν το 2017 και ενδιαφέρον εκδήλωσε η συγκεκριμένη κοινοπραξία.
Με βάση τις συμβάσεις που ψηφίστηκαν τον Οκτώβριο, οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν για διάστημα έως και οκτώ χρόνια. Μετά την οκταετία οι πετρελαϊκές, αφού προχωρήσουν στη λήψη και νέων σεισμικών δεδομένων, θα προχωρήσουν στην πρώτη γεώτρηση για την εξακρίβωση των προαναφερόμενων εκτιμήσεων.

Κρήτη

Ηράκλειο

Δήμος Φαιστού: Ενημέρωσε για τις επαφές του στην Αθήνα ο Δήμαρχος

antidimarhoi.jpg

Αναλυτική ενημέρωση αναφορικά με τις εξελίξεις των επαφών και συναντήσεων στην Αθήνα, αλλά και σε σχέση με την πορεία μεγάλων έργων που πραγματοποιούνται στο Δήμο Φαιστού έκανε ο Δήμαρχος Γρηγόρης Νικολιδάκης στους Αντιδημάρχους του στο πλαίσιο έκτακτης συνεδρίασης που συγκάλεσε μετά την επιστροφή του.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίηση και την αισιοδοξία του για την εξέλιξη των διεκδικήσεων στην Αθήνα, τονίζοντας πως η εκτίμηση του είναι ότι μέσα στο προσεχές διάστημα θα δρομολογηθούν μια σειρά από σπουδαία και μεγάλα έργα για το Δήμο, τα οποία είναι σε απόλυτη εναρμόνιση με τις προγραμματικές δεσμεύσεις της παράταξης.  Ο Δήμαρχος έθεσε τις βασικές του προτεραιότητες για τη θερινή περίοδο δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στην ενίσχυση και τόνωση του Τουρισμού με κάθε μέσο, στην προώθηση μεγάλων έργων ύδρευσης και άδρευσης που προχωρούν σε επίπεδο Δήμου και Υπουργείων, καθώς και στον τομέα καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας με δεδομένη την είσοδο του Δήμου σε μια περίοδο με αυξημένη κίνηση.

Παρ’ όλα αυτά και παρά την ικανοποίηση του από την ως τώρα έκβαση των επαφών στην Αθήνα, ο Δήμαρχος ζήτησε από τους Αντιδημάρχους του ακόμα περισσότερη δουλειά κι ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στα προβλήματα καθημερινότητας, προκειμένου να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν συντομότερα ζητήματα που ενδεχομένως έχουν δημότες.

Ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να τονίσει την τεράστια έλλειψη προσωπικού, αλλά και τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με τη λειτουργία του Δήμου, δίνοντας ωστόσο εντολές στους αντιδημάρχους του να επιλυθούν με κάθε τρόπο και να εξευρεθούν μέθοδοι και πόροι, προκειμένου το όλο σχήμα να είναι λειτουργικό. Ο ίδιος τόνισε πως για πρώτη φορά στο Δήμο Φαιστού προχωρούν παράλληλα τόσες μελέτες και βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά από έργα, που πρέπει είτε να δρομολογηθούν, είτε να ολοκληρωθούν.

«Θα πρέπει να σκεφτόμαστε τεχνοκρατικά και να δώσουμε στους Δημότες όλα όσα αξίζουν, χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση στην καθημερινότητα» δήλωσε ο Δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, ο οποίος και ζήτησε από τους αντιδημάρχους να συντονίσουν όλα τα συνεργεία και όλους τους υπαλλήλους, αφού πλέον η «δουλειά είναι πάρα πολλή και χωρίς την υποστήριξη του συνόλου θα είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί».