Κρήτη

Σ. Βαρδάκης: Ολοκληρωμένη πρόταση για την αναδιοργάνωση του τομέα κοινωνικής αλληλεγγύης

Σωκράτης Βαρδάκης

Στην διαρκή επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων τοποθετήθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ‘’Μετεξέλιξη του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και λοιπές διατάξεις’’.
Ο κ. Βαρδάκης καταφέρθηκε αρχικά εναντίον της αντιπολίτευσης που ισχυρίζεται ότι η ανάπτυξη θα έρθει με νέες θέσεις εργασίας και μάλιστα θέσεις πλήρους απασχόλησης, καθώς η αντιπολίτευση ως κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια, ήταν αυτή που κατήργησε με ένα νόμο τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και επέβαλε τις ελαστικές μορφές απασχόλησης.
«Είναι αυτοί που ώθησαν 350.000 νέους να εγκαταλείψουν την Ελλάδα και να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό. Είναι αυτοί που δημιούργησαν 1,5 εκατ ανέργους  και εκτόξευσαν την ανεργία επί θητείας τους στο 27% και έλεγαν ότι για να πέσει μια μονάδα ανεργίας χρειάζονται 7 χρόνια. Αυτή τη στιγμή λοιπόν  που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει ρίξει την ανεργία στο 20,7 %, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν έχουν το θάρρος να μιλήσουν.», όπως χαρακτηριστικά τόνισε. 
Ο κ. Βαρδάκης επισήμανε ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αναδιοργάνωση του τομέα κοινωνικής αλληλεγγύης και έρχεται να συμπληρώσει τις υπόλοιπες παρεμβάσεις μείζονος σημασίας αυτής της Κυβέρνησης, όπως το Εθνικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας, τη σύσταση Εθνικού Μηχανισμού για το συντονισμό, την παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών ένταξης και συνοχής, το νόμο για τα δικαιώματα με αναπηρίες, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας - ΚΕΠΑ και την κύρωση του αναθεωρημένου Κοινωνικού Χάρτη. Παρεμβάσεις που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά ή προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που βιώνουν στην καθημερινότητά τους τα άτομα με αναπηρία και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ένα ακόμη θετικό για την κοινωνία, που σχεδίασε και υλοποιεί το Υπουργείο, είναι ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Αναπήρου. 
Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το αναπηρικό κίνημα το έδειξε και χθες. Είναι κοντά μας και αυτό γιατί αυτή η μεγάλη αλλαγή θα αποφορτίσει τον ανάπηρο από το να πηγαινοέρχεται στο καροτσάκι του σε διάφορες υπηρεσίες για να πάρει το ποσοστό αναπηρίας του. Επομένως, απλοποιείται όλη η διαδικασία και αυτό θα φανεί και στο πιλοτικό πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος, θα δώσει τέλος στις χρονοβόρες και επίπονες διαδικασίες για τα Άτομα με Αναπηρία, εφαρμόζοντας μια διοικητική ανασυγκρότηση της αξιολόγησης της αναπηρίας, χωρίς όμως, να αλλάζουμε τα ποσοστά με τα οποία αποδίδεται το επίδομα. Αντίθετα, με το νέο ΕΠΠΠΑ (Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας) προστέθηκαν αναπηρίες που δεν προβλεπόταν πριν.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, έχει κύριο θέμα του την μετεξέλιξη, αναμόρφωση και μετατροπή του τμήματος του ΟΓΑ που δεν ενσωματώθηκε στον ΕΦΚΑ, σε έναν νέο ενιαίο φορέα απόδοσης προνοιακών επιδομάτων, παροχών και υπηρεσιών τον ΟΠΕΚΑ, ο οποίος παίρνει και τη μορφή ΝΠΔΔ. Αυτός ο φορέας θα αποτελεί ένα ενιαίο σύγχρονο και συνεκτικό διοικητικό σχήμα, σύστημα ανίχνευσης των πραγματικών αναγκών του πληθυσμού αναφοράς, των πολιτικών κοινωνικής αλληλεγγύης αλλά και αποδοτικής διαχείρισης των πόρων που διατίθενται για τη μείωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού».

Κρήτη

Ηράκλειο

Πρώτη Προβολή του ντοκιμαντέρ για τον Καπετάν Σατανά στην Κρήτη

Αντωνης Γρηγορακης καπεταν σατανας

Η πρώτη δημόσια προβολή του ντοκιμαντέρ «Kρουσώνας: Στα Χνάρια του Καπετάν Σατανά» στην Κρήτη, μετά την φεστιβαλική πρεμιέρα στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1 Αυγούστου στις 21:00 στον Θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο Βηθλεέμ στο Ηράκλειο.

Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας των θερινών κινηματογράφων,  παρακαλούμε τους κινηματογραφόφιλους για την έγκαιρη προσέλευσή τους, διότι θα τηρηθούν όλα τα επιβαλλόμενα για την προστασία της δημόσιας ζωής μέτρα.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με απαραίτητη πρόσκληση εισόδου. Περιορισμένος αριθμός δωρεάν προσκλήσεων θα διατεθεί στην είσοδο του Κινηματογράφου Βηθλεέμ μια ώρα πριν από την προβολή.

Δεύτερη προβολή:

Λόγω των περιορισμένων θέσεων θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη προβολή του ντοκιμαντέρ «Kρουσώνας: Στα Χνάρια του Καπετάν Σατανά» στον Θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο Βηθλεέμ, η ημερομηνία της οποίας θα ανακοινωθεί σύντομα.

Την εκδήλωση διοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Hρακλείου,

η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Ηρακλείου και η Cyclos Film.

Tο Ντοκιμαντέρ

Το ντοκιμαντέρ – παραγωγής 2021 – αναφέρεται στην προσωπικότητα και την δράση του αρχηγού της ανταρτικής ομάδας «Σατανά», Αντωνίου Γρηγοράκη. Ένα πολυεπίπεδο κινηματογραφικό «πορτρέτο» του ίδιου και ανθρώπων που στελέχωσαν την αντιστασιακή του ομάδα, ρίχνουν φως στην πολυτάραχη εποχή που έζησε.

Λίγα λόγια για την ταινία

Η ιστορία ενός λαού δεν είναι μόνο η επική. Η ιστορία που γεννιέται από τις μικροϊστορίες των ανθρώπων είναι εκείνη που τελικά δημιουργεί τα μεγάλα γεγονότα. Τα βουνά του Κρουσώνα, στις ανατολικές παρειές του Ψηλορείτη, υπήρξαν η μάνα τροφός των ανταρτών της Ομάδας Σατανά. Ήταν εκείνοι που δεν δίστασαν να αγωνιστούν για αυτό που υπαγόρευε η συνείδησή τους. Ποιές ήταν αυτές οι πύρινες ψυχές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου που επισφράγισαν με την δράση τους την παρουσία τους στον τόπο; Ποιος ήταν ο Καπετάν Σατανάς, και πόση φωτιά να είχε στην ψυχή για να τα βάλει με τους δαίμονες;

Σκηνοθεσία | Βίκη Αρβελάκη

Αρχισυνταξία - Σενάριο | Κατερίνα Μπικάκη

Eπιστημονική Ομάδα | Κωνσταντίνος Ε. Μαμαλάκης - Γιώργος Α. Τζωράκης

Έρευνα | Κατερίνα Μπικάκη - Νίκος Παρασκευάς - Κωνσταντίνος Ε. Μαμαλάκης - Γιώργος Α. Τζωράκης

Διευθυντής Φωτογραφίας | Μιχάλης Μπούχλης

Μοντάζ | Μιχάλης Μπούχλης

Μουσική | Γιώργης Μανωλάκης

Μίξη Ήχου | Teemu Takalo

Μετάφραση - Υποτιτλισμός | Αδάμ Αρβελάκης

Παραγωγή | Cyclos Film

Συμπαραγωγή | Κέντρο Πολιτισμού Κρήτης

Mε την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών «Αντώνης Γρηγοράκης»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«ΘΑΛΑΤΤΑ - ΘΑΛΑΤΤΑ»: Το 4ο podcast της «Επιτροπής Ελλάδα 2021» με τον Διονύση Σαββόπουλο

«Καθαρό Μαλεβίζι χωρίς εξαρτήσεις»: Εκδήλωση του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη

«120 μέρες στα Σόδομα»: 4,55 εκατ. ευρώ για τον χειρόγραφο του Μαρκήσιου ντε Σαντ