Κρήτη

Πολίτες και από την Κρήτη καταγγέλλουν την ψήφιση των συμβάσεων για τους υδρογονάνθρακες

υδρογονάνθρακες

Ως «εγκληματική και παράνομη» καταγγέλλουν την ψήφιση των τεσσάρων συμβάσεων για τους υδρογονάνθρακες από τη Βουλή, την προηγούμενη εβδομάδα, 16 κινήσεις και πρωτοβουλίες κατά των εξορύξεων των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, διότι, όπως αναφέρουν, οι σχετικές αποφάσεις, ελήφθησαν «χωρίς συμμετοχή των πολιτών και παρά την αντίθετη γνώμη τους».

«Οι συμβάσεις αυτές αντιστρατεύονται την αρχή της αειφορίας και οι επιπτώσεις αυτών των έργων είναι δυνητικά καταστροφικές, εμπεριέχουν επιστημονική αβεβαιότητα και εγκυμονούν σοβαρότατους κινδύνους για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών, καθώς επίσης και για την οικονομία τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο» σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι κινήσεις των πολιτών και, μεταξύ άλλων, προσθέτουν:

«Ιδιαίτερα για τις θαλάσσιες εξορύξεις σε Ιόνιο και Κρήτη, αποκαλυπτική είναι η δημόσια παραδοχή της ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) δια του προέδρου της, ότι η τεχνογνωσία για εξορύξεις στα μεγάλα βάθη θα είναι διαθέσιμη από τις εταιρείες ύστερα από τρία χρόνια… Αυτό σημαίνει μηδενική εμπειρία και -σε συνδυασμό με την έντονη σεισμικότητα της περιοχής- τεράστιο περιβαλλοντικό ρίσκο, που οι επενδυτές θα κρίνουν αν θα το κάνουν σε βάρος μας!

Έχουμε κατοχυρωμένο δικαίωμα σύμφωνα με τις αρχές της προφύλαξης να αρνηθούμε να γίνουμε πειραματόζωα για τα συμφέροντα των πετρελαϊκών, να θυσιάσουμε την ποιότητα της ζωής, τη δική μας και των επόμενων γενεών, στο βωμό μιας αδιέξοδης ανάπτυξης, που θα αφήσει μη αναστρέψιμο αποτύπωμα στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον».

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι οργανώσεις:

Ανοιχτή Συνέλευση ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ ενάντια στις εξορύξεις Υδρογονανθράκων

Δίκτυο Πολιτών Ενάντια στην Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων SOS EPIRUS

Εθελοντική ομάδα ΠΑΞΩΝ

ΖΑΚΥΝΘΙΝΗ Πρωτοβουλία για ένα Ιόνιο ελεύθερο Υδρογονανθράκων

ΚΕΡΚΥΡΑ χωρίς ορυκτά καύσιμα, Fossil Free Corfu

Οικολογική Κίνηση ΠΑΤΡΑΣ

Οικολογική ομάδα ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Οικολογική Παρέμβαση ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Οικολογική Πρωτοβουλία ΧΑΝΙΩΝ

Πρωτοβουλία ΗΛΕΙΑΣ ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Πρωτοβουλία NO OIL ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Πρωτοβουλία ΠΑΤΡΑΣ κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων

Πρωτοβουλία Πολιτών ΠΑΡΓΑΣ ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Πρωτοβουλία πολιτών "Σώστε την ΗΠΕΙΡΟ"

Πρωτοβουλία Πολιτών ΛΕΥΚΑΔΑΣ ενάντια στις εξορύξεις

Πρωτοβουλία Τριφυλίας SOS ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΣ

Κρήτη

Ηράκλειο

Συνάντηση περιφερειάρχη με διοικούσα επιτροπή ΤΕΕ/ΤΑΚ

Αρναουτάκης ΤΕΕ ΤΑΚ

Η νεοεκλεγείσα Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ/ΤΑΚ) επισκέφθηκε σήμερα τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη σε μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας.

Ο κ. Αρναουτάκης επεσήμανε πως η Περιφέρεια Κρήτης θεωρεί καίριο τον ρόλο των τοπικών τεχνικών στελεχών για την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη υποστηρίζοντας την ανάγκη αποκέντρωσης των αρμοδιοτήτων, ειδικά για τα μεγάλα έργα που μπορούν με τα τοπικά στελέχη να ολοκληρώνονται γρηγορότερα.

Όπως δήλωσε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΑΚ Μιχάλης Χωραφάς, στο επίκεντρο της πρώτης συνάντησης γνωριμίας βρέθηκαν τα μεγάλα αναπτυξιακά ζητήματα καθώς και τα ζητήματα καθημερινότητας των μηχανικών. Τόσο ο ίδιος όσο και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής εξέφρασαν την βεβαιότητα πως θα συνεχιστεί η καλή συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης με κοινό στόχο την αναπτυξιακή προοπτική του νησιού.