Skip to main content
ΚΡΗΤΗ
Πόλεμος ΗΠΑ, Ισραήλ - Ιράν: Πόσο εφικτό είναι να πλήξουν την βάση της Σούδας ιρανικοί πύραυλοι;
βάση σούδας
 clock 07:52 | 01/03/2026
writer icon newsroom ekriti.gr

Η συνδυασμένη σφοδρή επίθεση, που εξαπέλυσαν χθες το Ισραήλ και οι ΗΠΑ κατά του Ιράν, έχει πυροδοτήσει μία νέα εκρηκτική κατάσταση σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή και προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία για το τί θα επακολουθήσει.

Μετά τα πολλαπλά χτυπήματα από αέρος σε επιλεγμένους στόχους στο έδαφός του, το Ιράν απάντησε με μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων κατά του Ισραήλ και των αμερικανικών βάσεων που βρίσκονται σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι δυνητικά, ότι όπου υπάρχουν αμερικάνικες βάσεις, αποτελούν στρατιωτικό στόχο. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, καθώς το οπλοστάσιο του Ιράν είναι κρατικό απόρρητο, οι βαλιστικοί πύραυλοι που διαθέτει, έχουν εμβέλεια μέχρι 2.000 χιλιόμετρα.

Η απόσταση από τη Ναυτική Βάση Σούδας εξαρτάται έντονα από το σημείο εκτόξευσης, μέσα από το Ιράν. Ενδεικτικές ευθείες αποστάσεις: -Από Τεχεράνη → Σούδα περίπου 2.350 χιλιόμετρα. -Από Ισφαχάν → Σούδα περίπου 2.400 χιλιόμετρα. -Από Ταμπρίζ (βορειοδυτικό Ιράν) → Σούδα περίπου 2.100–2.200 χιλιόμετρα. -Από Κερμανσάχ (δυτικό Ιράν, κοντά στο Ιράκ) → Σούδα περίπου 1.950–2.050 χιλιόμετρα. Το όριο των 2.000 χιλιομέτρων “πιάνεται” περίπου από το δυτικό άκρο του Ιράν (περιοχή Κερμανσάχ και δυτικότερα).

Δηλαδή: Από το κεντρικό ή το ανατολικό Ιράν, η Σούδα είναι γενικά εκτός των 2.000 χιλιομέτρων. Από δυτικό Ιράν, η απόσταση πλησιάζει ή πέφτει οριακά κάτω από 2.000 χιλιόμετρα. Συμπερασματικά, η Βάση της Σούδας μπορεί να δεχθεί πυραυλική επίθεση μόνον από περιοχή του δυτικού Ιράν.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι εύκολο να συμβεί, γιατί η Βάση της Σούδας διαθέτει από τα πιο σύγχρονα συστήματα κατάρριψης πυραύλων και θεωρείται θωρακισμένη, σε κάθε επίθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κυβέρνηση του Ιράν επιβεβαιώνει: Ο Αλί Χαμενεΐ σκοτώθηκε, 40 ημέρες δημόσιου πένθους και 7 ημέρες αργία

Κρήτη: Σφραγίζεται η αμερικανική βάση της Σούδας μετά τις απειλές και τις επιθέσεις του Ιράν

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis