Κρήτη

Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση για την "Τόλμη"

τόλμη

Σε ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση – αφιέρωμα στην ιστορική εφημερίδα «Η Τόλμη», παρουσία του ιδρυτή της κ. Νίκου Βιδάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, εκπροσώπων φορέων και αρχών, σύσσωμης της Δημοτικής Αρχής Μαλεβιζίου, δημοσιογράφων, συνεργατών, στελεχών και αρθρογράφων της εφημερίδας, αλλά και πλήθους κόσμου.
Στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο Καλεσσών, οι κ.κ. Μανώλης Αργυράκης, Βασίλης Ζεβελάκης, Ζαχαρίας Καραταράκης, Ντίνος Κωνσταντόπουλος, Δημήτρης Λυδάκης, Αντώνης Σανουδάκης και Γιώργος Ψαρουλάκης μετέφεραν στους παρευρισκόμενους το κλίμα της εποχής, τον σημαντικό ρόλο που επί 3 σχεδόν δεκαετίες διαδραμάτισε η εφημερίδα, καθώς και τη συμβολή της στην ενημέρωση και τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης στο Ηράκλειο – και όχι μόνο.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ο ιδρυτής της εφημερίδας κ. Νίκος Βιδάκης έλαβε τον λόγο και με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο μίλησε για την Τόλμη, ευχαρίστησε τους ομιλητές και αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στις μέρες μας οι εφημερίδες.

τόλμη

τόλμη, by renas

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης στον χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων: «Έχουμε την τιμή σήμερα να φιλοξενούμε εκλεκτούς προσκεκλημένους, οι οποίοι και θα αναφερθούν εκτενώς στην ιστορία, τη συμβολή και τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Τόλμη, στην 27χρονη πορεία της. Θα μας μιλήσουν για όλους και για όλα και είμαι σίγουρος πώς οι τοποθετήσεις τους θα μας κάνουν να αντιληφθούμε ακόμα περισσότερο το πώς η ιστορική αυτή εφημερίδα, υπηρέτησε τον τόπο και τη δημοκρατία.
Θα ήθελα να τονίσω ότι η σημερινή μας εκδήλωση, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ένα «μνημόσυνο» για την Τόλμη. Η Τόλμη ήταν και παραμένει ένα ζωντανό κομμάτι της δημοσιογραφικής ιστορίας του Ηρακλείου. Ήταν και παραμένει στην καρδιά του κάθε αναγνώστη που λαχταρούσε να την ξεφυλλίσει κάθε πρωί, να ενημερωθεί και να διαβάσει μεστές απόψεις, αναλύσεις και εκτιμήσεις για κάθε τι που συνέβαινε γύρω του. Από τα γραφεία της πέρασαν πολλοί, καταξιωμένοι και αγαπητοί δημοσιογράφοι, δίνοντας το δικό τους στίγμα και συμβάλλοντας στην καθιέρωσή της στη συνείδηση των συμπολιτών μας. Και αυτή ίσως ήταν και η μεγαλύτερη επιτυχία της Τόλμης: Είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη αλλά και την αναγνώριση των αναγνωστών της!
Εκτός όμως από μια ευχάριστη ανάμνηση, η Τόλμη πλέον δηλώνει δυναμικά παρών στο σήμερα, αλλά και στο αύριο του τόπου, μέσα από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μαλεβιζίου και την ενέργεια του τελευταίου εκδότη της κ. Σπύρου Καλλέργη, ο οποίος ανταποκρινόμενος στο αίτημά μας, δώρισε το πολύτιμο αρχείο της εφημερίδας στη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη. Σε ένα νέο πολιτιστικό θεσμό που δημιουργήσαμε, ο οποίος μαζί με την Αρχαιολογική Συλλογή Μαλεβιζίου (που φιλοξενεί μέρος από τους ανεκτίμητης αξίας θησαυρούς της συλλογής Μεταξά) και τη Δημοτική Πινακοθήκη της Τυλίσου (που πρόσφατα ολοκληρώσαμε), αποτελεί μια μοναδική κοιτίδα πολιτισμού για το Μαλεβίζι – και όχι μόνο.
Μαζί με την επίσης ιστορική εφημερίδα «Η Δράσις», το αρχείο της οποία μας παραχώρησαν οι απόγονοι του ιδρυτή της Κωνσταντίνου Καφφετζάκη έπειτα από προτροπή του καλού μου συνεργάτη και εγγονού του ιδρυτή της, Κώστα Τριγώνη, μέρος του αρχείου του Κρητικού Φωτός, αλλά και τα πολύτιμα ψηφιοποιημένα αρχεία του Κρητικού τύπου που μας παραχώρησε πρόσφατα η Βουλή των Ελλήνων, βρίσκονται δίπλα στον καθένα που θέλει να ανατρέξει στον τύπο της εποχής. Και επίκεινται κι άλλες δωρεές, αλλά θα μου επιτρέψετε να μην επεκταθώ περισσότερο σήμερα…
Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, το αρχείο της Εφημερίδας «Η Τόλμη» αποτελείται από 168 βιβλιοδετημένους τόμους και αποτελεί το σύνολο των φύλλων που εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια της 27χρονης παρουσίας της εφημερίδας στα δημοσιογραφικά πράγματα της πόλης του Ηρακλείου, από τις 11 Δεκεμβρίου του 1984 έως τον Φεβρουάριο του 2011. Ένα σύνολο 7.851 ημερήσιων φύλλων της εφημερίδας, σε τόμους που έχουν πολυτελώς βιβλιοδετηθεί ανά έτος αρχικά κι έπειτα ανά τρίμηνο και ανά μήνα, οι οποίοι σώζονται στο σύνολό τους, σχεδόν, σε άριστη κατάσταση. Όπως όλες οι έγκυρες εφημερίδες έτσι και  “Η Τόλμη” αποτελεί εξαίρετη πρωτογενή πηγή αναζήτησης ιστορικού υλικού, εν προκειμένω για την παρελθούσα 30ετία την οποία ειδησεογραφεί και εικονογραφεί με ενάργεια, ψυχραιμία και σοβαρότητα. Κοντολογίς, η δωρεά του Αρχείου της εφημερίδας «Η Τόλμη» συνιστά ένα πραγματικό θησαυρό γνώσεων και πληροφοριών, απολύτως χρήσιμο αλλά και απαραίτητο για τις απαιτήσεις τόσο του εξειδικευμένου μελετητή, όσο και του απλού φιλομαθούς και φιλίστορος αναγνώστη, ανάγκες δηλαδή που καλείται να καλύψει μια Δημοτική Βιβλιοθήκη.
Κλείνοντας τον σύντομο αυτόν χαιρετισμό, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον τελευταίο εκδότη και ιδιοκτήτη της Τόλμης κ. Σπύρο Καλλέργη που ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας και μας δώρισε το σημαντικό αρχείο της εφημερίδας, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εποπτείας της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης Κώστα Τριγώνη, τον σύμβουλό μου, αρχαιολόγο Γιώργο Τζωράκη για την πολύ καλή δουλειά που έχουν κάνει στην Βιβλιοθήκη μας, αλλά και όλα τα στελέχη του Δήμου μας που παρά τις πολλές και σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε κι εμείς στην καθημερινότητά μας, βρίσκουν τρόπους ανάπτυξης του νέου αυτού θεσμού που δημιουργήσαμε. Να ευχαριστήσω επίσης τους εκλεκτούς ομιλητές της αποψινής εκδήλωσης και φυσικά, όλες και όλους εσάς, που μας τιμάτε με την παρουσία σας».
 
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Μαλεβιζίου και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μαλεβιζίου, ενώ τον συντονισμό είχε ο δημοσιογράφος και Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μαλεβιζίου κ. Κώστας Τριγώνης.
 

Κρήτη

Σήφης Βαλυράκης - Μαρτυρία: Ο έντονος διάλογος με ψαρά (βίντεο)

Ο Σήφης Βαλυράκης

Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις που προήλθαν αρχικά από τις καταγγελίες της συζύγου του Σήφη Βαλυράκη, αλλά και την κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα που κάνει λόγο για εμπλοκή αλιευτικού σκάφους το οποίο δεν αποκλείεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην μοιραία πτώση του Σήφη Βαλυράκη στη θάλασσα το λιμεναρχείο της Ερέτριας σχημάτισε δικογραφία. Την ίδια ώρα είναι συγκλονιστική η περιγραφή αυτόπτη μάρτυρα.

Ήδη έχουν καταθέσει τέσσερα άτομα, με το ένα από αυτά να αποκαλύπτει συνταρακτικά γεγονότα, ενώ την ίδια ώρα οι άνδρες του λιμενικού προσπαθούν να ταυτοποιήσουν και το σκάφος που περιέγραψε ο αυτόπτης μάρτυρας.

Το αλιευτικό όπως είπε το συγκεκριμένο άτομο δημιούργησε κυματισμό γύρω από το φουσκωτό του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ που δεν αποκλείεται να συνέβαλε στην εξέλιξη του μοιραίου περιστατικού. Παράλληλα ανέφερε ότι υπήρξε λογομαχία μεταξύ του πρώην υπουργού και του ανθρώπου που επέβαινε στο αλιευτικό.

 

 

 

Όλη η μοιραία σκηνή όπως την περιέγραψε ο αυτόπτης μάρτυρας

«Την Κυριακή στις 10 το πρωί ήμουν σε αυτό το σημείο. Μέχρι τις 12.30 δεν κοίταξα ρολόι και είδα τον Σήφη Βαλυράκη να ξεκινάει με το φουσκωτό του. Στα μισά της διαδρομής είδα ότι είχε ένα πρόβλημα καθώς του έσβησε μια φορά. Μόλις έφτασε ανάμεσα στα νησιά, πάλι του ξαναέσβησε και προσπάθησε να βάλει μπρος. Από την άλλη πλευρά ερχόταν ένα καΐκι. Δεν μπορώ να πω τι είδους καΐκι ήταν, μάλλον δεν τον γνωρίζω δεν έδωσα σημασία. Το μόνο που έκανα και γύρισα και κοίταξα πιο έντονα ήταν αφού είχε βάλει ο Βαλυράκης την μηχανή του μπρος άκουσα μια λογομαχία. Το καΐκι του είπε: «φύγε θα φωνάξω το λιμεναρχείο» και ο Σήφης Βαλυράκης του απάντησε: «Θα μου κλ@σεις τ’ @ρχ@δι@». Από εκεί και πέρα βλέπω το καΐκι με δυνατές τις μηχανές, με τσίτα την μηχανή, γιατί κάποιοι είπαν ότι δεν γίνονται αυτά, τα πάντα γίνονται στην θάλασσα και τον έφερε δυο φορές σβούρα γύρω από το φουσκωτό. Το πιθανότερο είναι να έκανε μεγάλο κυματισμό. Και βλέπω μετά το φουσκωτό έφυγε προς την πλευρά που λέμε το «κολοκύθι» και το καΐκι έφυγε προς την άλλη πλευρά που ονομάζεται «λιοτρίβι». Εγώ ήδη είχα πάρει τα πράγματά μου και σηκώθηκα και έφυγα. Δεν είδα αν το σκάφος είχε επιβάτη, αν το καΐκι συνέχισε από πίσω του, δεν μπόρεσα να διακρίνω», είπε ο αυτόπτης μάρτυρας.

 

Είπε ακόμα ότι η στεριά ήταν από 300 έως 500 μέτρα και άκουσε τον διάλογο γιατί όταν έχει πλήρη άπνοια ακούγονται τα πάντα. «Οι ομιλίες ακούγονται καθαρά. Το σκάφος ίσα ίσα που προχώραγε ήταν στο ρελαντί. Στις 19.30 όταν είδα στο ίντερνετ το περιστατικό πήρα έναν γνωστό μου στο Λιμεναρχείο και του είπα κάποια πράγματα και την άλλη μέρα νωρίς το πρωί ήμουν εκεί», κατέληξε.Οι λιμενικές αρχές μετά τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί στρέφουν τις έρευνες τους και στο ενδεχόμενο της ανθρωποκτονίας.

Το πόρισμα της πρώτης ιατροδικαστικής έκθεσης που πραγματοποίησε ο Νίκος Καλογριάς ανάφερε ότι ο θάνατος του πολιτικού προήλθε από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κακώσεις στην αριστερή πλάγια τραχηλική χώρα οι οποίες πιθανόν να προήλθαν από προπέλα.

Μέτα τα νέα δεδομένα σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και δεύτερη νεκροψία – νεκροτομή. Μάλιστα η οικογένεια του αείμνηστου πολιτικού όρισε και από την πλευρά της ειδικό πραγματογνώμονα ο οποίος θα γίνεται γνώστης κάθε περιεχομένου των επιστημονικών κι όχι μόνο στοιχίεων που προκύπτουν από τις έρευνες.

Την ίδια ώρα τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ έχουν ξεκινήσει να εξετάζουν γενετικό υλικό αλλά αποτυπώματα που εντοπίστηκαν στο σκάφος του Σήφη Βαλυράκη.

Στόχος των διωκτικών αρχών είναι να διαπιστωθεί εάν ο θάνατος του πολιτικού προήλθε από κάποιοι σημείο του φουσκωτού του του ή από το σκάφος που σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα φέρεται να εμπλέκεται στο περιστατικό.

Οι καταιγιστικές εξελίξεις είχαν σαν αποτέλεσμα να αναβληθεί η κηδεία του Σήφη Βαλυράκη που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στο κοιμητήριο του Παπάγου. 

Ειδήσεις σήμερα

Κρήτη - Καιρός: Σταδιακή βελτίωση - Η πρόγνωση του Μανώλη Λέκκα

Εμβόλια: Η AstraZeneca αρνείται να συμμετάσχει σε συνομιλίες με την Κομισιόν

Γκίκας στο Ράδιο Κρήτη για κορωνοϊό: Στη σφαίρα της θεωρίας όσα λέγονται για τις μεταλλάξεις