Κρήτη

Παυλάκης στο Ράδιο Κρήτη: Απάντησε σε δεκάδες ερωτήσεις ακροατών για τα εμβόλια

Ο κ. Παυλάκης

Τεράστιο ήταν το ενδιαφέρον και καταιγιστικά τα ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των εμβολιών κατά του κορωνοιού που έθεσαν σήμερα οι ακροατές του Ράδιο Κρήτη προς τον γιατρό και Επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών, Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, ΗΠΑ, Γιώργο Παυλάκη ο οποίος φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη.

O καθηγητής χαρακτήρισε δραστικά και ασφαλή τα εμβόλια της νέας τεχνολογίας mRNA, τονίζοντας ότι πρόκεται για μια τεχνολογία που αναπτύσσεται εδώ και 20 χρόνια, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για την “καλύτερη και καθαρότερη” τεχνολογία παραγωγής εμβολίων.

Πλήθος ερωτημάτων ακροατών σχετίζονταν με την ασφάλεια χορήγησης των εμβολίων κατά της νόσου covid-19 σε εγκύους, με τον κ Παυλάκη να υπερτονίζει ότι “οι έγκυες και το έμβρυο τους κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από μια μη έγκυο νέα γυναίκα σε περίπτωση που νοσήσουν από τον κορωνοϊό" και συμπλήρωσε ότι, η πείρα από τον εμβολιασμό χιλιάδων εγκύων τόσο στις ΗΠΑ όσο και τη Μεγάλη Βρετανία, έδειξε ότι ο κίνδυνος από τον εμβολιασμό εγκύων είναι μηδενικός.

Το στέλεχος Δ μεταδίδεται ως φωτιά σε πευκόδασος

Για την επιδημιολογική εικόνα της Κρήτης και την επικράτηση του στελέχους ΔΕΛΤΑ είπε ότι “μεταδίδεται ως φωτιά σε πευκόδασος” ενώ, για την εξέλιξη της πανδημίας συνολικά είπε ότι, “Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό, ως ένα είδος πολύ κακιάς γρίπης που σκοτώνει και θα είναι μαζί μας για πολύ καιρό” καθώς, όπως επεσήμανε, η ανθρωπότητα δεν κατάφερε να σταματήσει τον ιό στην πρώτη φάση, προτού μολύνει εκατομμύρια ανθρώπων.

Αναφορικά με την “επικαιροποίηση” των εμβολίων για την κάλυψη των νέων στελεχών του ιού, είπε ότι δεν αποκλείεται να οδηγηθούμε σε επαναληπτικούς εμβολιασμούς- όπως συμβαίνεςι και με την εποχική γρίπη, ενώ. για την ανάπτυξη φαρμακευτικών αγωγών είπε ότι δεν προλαβαίνουν έγκαιρα τον ταχύτατο πολλαπλασιασμό των νέων στελεχών του ιού στον ανθρώπινο οργανισμό.  

Υπερθεμάτισε για τη χρησιμότητα των εμβολίων διαχρονικά στην αντιμετώπιση  λοιμογόνων παθογόνων, τα οποία έχουν οδηγήσει στον έλεγχο της ιλαράς, στην εξαφάνιση της ευλογιάς και τη “σχεδόν εξαφάνιση” της πολυομυελίτιδας, σώζοντας εκατομμύρια ζωές.

Τέλος, είπε ότι τα ποσοστά % εμβολισμού στην Κρήτη είναι χαμηλά και αυτό τον λυπεί. 

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του γιατρού Γιώργου Παυλάκη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Κρήτη: Τουρίστες όπως το 2019, ίντερνετ παντού και μια άλλη εικόνα στην περιοχή "θαύμα"!

Ηράκλειο: Τράβηξε μαχαίρι, μετά το τροχαίο

Ηράκλειο: Μετά τον καυγά έπεσε πάνω στη τζαμαρία

 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Κορωνοϊός: Ερευνητές του εμβολίου Sputnik V στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ερευνητές του εμβολίου Sputnik V στο πανεπιστήμιο Κρήτης

Την Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2021,  στο πλαίσιο του κοινού έτους Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής Γεώργιος Μ. Κοντάκης, μαζί με Καθηγητές του Ιδρύματος πραγματοποίησε συνάντηση, στο Αμφιθέατρο «Ν. Πετρίδη», με ομάδα ερευνητών – δημιουργών του εμβολίου Sputnik V, του Ερευνητικού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας «Gamaleya» της Μόσχας,  με επικεφαλή την ιατρό – ερευνήτρια, Natalia Anatolyevna Nikitenko.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας «Γκαμαλέγια» της Μόσχας,   η κα Ordzhonikidze Maria Konstantinovna, Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Τμήματος Εθνικών Έργων στον Τομέα της Ιατρικής Μικροβιολογίας, μαζί με ομάδα δέκα Ερευνητών του Ινστιτούτου.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής Γεώργιος Μ. Κοντάκης καλωσόρισε την ομάδα Ερευνητών στο Ίδρυμα και έδωσε το λόγο στην ερευνήτρια Daria Grousova, η οποία έδωσε διάλεξη με θέμα: “Sputnik V vaccine”. Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της ομάδας των ερευνητών και των καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η συζήτηση εστιάστηκε στην αποτελεσματικότητα και στην ασφάλεια του εμβολίου Sputnik V, σε θέματα βασικής έρευνας της δημιουργίας του συγκεκριμένου εμβολίου, καθώς και  σε θέματα επιδημιολογικής επιτήρησης.

Από πλευράς του Πανεπιστημίου Κρήτης συμμετείχαν, οι κ.κ. Στρατάκης Εμμανουήλ, Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, Αριστείδης Τσατσάκης , Καθηγητής Τοξικολογίας και Μέλος της Εθνικής Ακαδημίας  Επιστημών της Ρωσίας, Γκιζελή Ηλέκτρα, Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας, Κοφτερίδης Διαμαντής, Καθηγητής Γενικής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας, Λιονής Χρήστος, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Ρίζος Απόστολος, Καθηγητής στον Τομέα Φυσικοχημείας, Σαρρής Παναγιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Μικροβιολογίας, Σουρβίνος Γεώργιος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας,  Στυλιανάκης Χαράλαμπος, Αναπληρωτής Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας και Επιγενετικής, Τερσένοβ Άλκης, Καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Στατιστικής,  Χαμηλός Γεώργιος, Καθηγητής Κλινικής Μικροβιολογίας - Μικροβιακής Παθογένεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 129 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός: Ασφαλή τα εμβόλια για τους καρκινοπαθείς

Κορωνοϊός: Τον Οκτώβριο ξεκινούν οι εμβολιασμοί στον παιδίατρο

ESPA BANNER