Κρήτη

Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα - Βίντεο ντοκουμέντο από το Ηράκλειο του '89

screenshot_20_49.jpg

Ήταν 3  Σεπτεμβρίου 1974, ο Ανδρέας Παπανδρέου με την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ άλλαξε το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα δημιουργώντας ένα Κίνημα που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή της χώρας, ενώ ο ίδιος ως ένας γνήσιος ηγέτης αγαπήθηκε αλλά και μισήθηκε, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις μεγάλες προσωπικότητες...

Με αφορμή την σημερινή επέτειο, ο Ευτύχης Σαρτζετάκης ανέσυρε από το αρχείο του ένα σπάνιο βίντεο από το 1989. Τότε που τα πολιτικά πάθη είχαν χωρίσει στα δύο την Ελλάδα, η οποία αναστέναζε κάτω από τα πολιτικά μπαλκόνια και τους καταιγιστικούς ρυθμούς των πολιτικών εξελίξεων. Εικόνες που σήμερα μοιάζουν σουρεαλιστικές, μα τότε ήταν απλά η καθημερινότητα...

Το ημερολόγιο έδειχνε 20 Μαϊου 1989, το Ηράκλειο είχε ... ντυθεί στα πράσινα περιμένοντας τον Ανδρέα. Οι ομιλίες του στην Πλατεία Ελευθερίας έχουν μείνει στην ιστορία για τον όγκο και τον παλμό τους, ακόμα και στα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ χρόνια, των σκανδάλων και της έντονης αμφισβήτησης. Η Κρήτη ήταν όμως πάντοτε το "κάστρο" του κόμματος και αυτό το γνώριζαν πολύ καλά τα στελέχη του.

Η υποδοχή στο αεροδρόμιο από χιλιάδες οπαδούς του ΠΑΣΟΚ και πολλά γνωστά πολιτικά, αυτοδιοικητικά και συνδικαλιστικά στελέχη της εποχής όπως ο Θανάσης Σκουλάς, ο Κώστας Μπαντουβάς, ο Φοίβος Ιωαννίδης, ο Δημήτρης Σαρρής, ο Γιάννης Γαρεφαλάκης, ο Κώστας Ασλάνης, ο Μανόλης Σκουλάκης, ο Γιώργος Τζανακάκης, ο Γιάννης Κουράκης, ο, Μανόλης Γαβαλάς, ο Μανόλης Καρακωσταντάκης, ο Νίκος Αμανακης, Μιλτιάδης Φαρσάρης, ο Βαγγέλης Μαμαλάκης κ.α.

Στην πίστα, στελέχη όπως ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος ρύθμιζαν και τις τελευταίες λεπτομέρειες, ενώ ακόμα και η ... σκάλα της Ολυμπιακής είχε "ντυθεί" με τα χρώματα του ΠΑΣΟΚ. Κρητικά συγκροτήματα και χορευτές, στρατιωτικό άγημα από την 126 ΣΜ, συμπλήρωναν το σκηνικό...

Η υποδοχή; Αποθεωτικη! Στο αεροδρόμιο, στους δρόμους της πόλης και στην ομιλία στην πλατεία Ελευθερίας. Ένα βίντεο ντοκουμέντο μιας άλλης -εντελώς- εποχής...

Γιώργος Λαμπράκης

Κρήτη

Ηράκλειο

Δήμος Ηρακλείου: Ικανοποίηση στο υπουργείο για το Χωρικό Σχέδιο της Νέας Αλικαρνασσού

Αεροδρόμιο Ηρακλείου

Τα εύσημα τόσο από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά όσο και από τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιο Μπακογιάνννη απέσπασε η πρωτοβουλία του Δήμου Ηρακλείου να εκπονήσει Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την περιοχή Νέας Αλικαρνασσού, κατά την παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 6 Μαΐου.

Το σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει την αξιοποίηση του χώρου όπου σήμερα λειτουργεί ο αερολιμένας «Νίκος Καζαντζάκης όταν ξεκινήσει την λειτουργία το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, παρουσιάστηκε από τους μελετητές, σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, μετά από αίτημα του Δήμου Ηρακλείου, παρουσία του Δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού. Συμμετείχαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιώργος Καραντινός,  ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης, η  Αντιδήμαρχος Παιδείας Στέλα Αρχοντάκη και η Γραμματέας του Δήμου Ευγενία Στυλιανού.

Τόσο οι κ.κ Ταγαράς και Μπακογιάννης, όσο και ο κ. Αυγενάκης, εξήραν την καλή δουλειά που έχει ήδη κάνει ο Δήμος πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, και δεσμεύτηκαν ότι θα επισπευσθούν οι διαδικασίες ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση και με τον έτερο ιδιοκτήτη του ακινήτου που είναι το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον κ. Αυγενάκη, τον κ. Ταγαρά και τον κ. Μπακογιάννη και τόνισε από την  πλευρά του ότι ο Δήμος είναι έτοιμος για διάλογο, καθώς θεωρεί την αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου πολύ σημαντικό ζήτημα, από το οποίο δεν  μπορεί να απουσιάζει, αφού είναι συνιδιοκτήτης και άμεσα ενδιαφερόμενος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δήμος Ηρακλείου: Τηλεδιάσκεψη για τα θέματα των Ρομά στο Ηράκλειο

Κρήτη - κορωνοϊός: 122 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Ηράκλειο: Πήγε να ...ξεστοκάρει τα λαθραία αλλά τον πρόλαβαν οι λιμενικοί