Κρήτη

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης για το πέρασμα μεταναστών νότια της Κρήτης

Γιάννης Πλακιωτάκης

Ότι ο περασμένος Σεπτέμβριος ήταν μήνας ρεκόρ για τις μεταναστευτικές ροές, που κατέγραψαν μείωση σε ποσοστό 98% είπε από τη Σητεία, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Όπως δήλωσε «ο Σεπτέμβριος ήταν μήνας ρεκόρ, καθώς οι μεταναστευτικές ροές σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019 εμφάνισαν μείωση 98%. Η μείωση οφείλεται στο γεγονός ότι στο Λιμενικό Σώμα κάνουν εξαιρετική δουλειά σε ότι αφορά τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της χώρας μας. Αυτή την ώρα το ενδεχόμενο που αντιμετωπίζουμε, είναι ότι πλέον χρησιμοποιούν ιστιοπλοϊκά, μικρά γιοτ, και αλιευτικά, που πλέουν στα διεθνή ύδατα και νότια της Κρήτης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε τα φαινόμενα όπως αυτό που αντιμετωπίσαμε στη Χάλκη όπου το Λιμενικό Σώμα έκανε μια τεράστια υπερπροσπάθεια και έσωσε περίπου 100 ανθρώπους, όπως και το πρόσφατο περιστατικό στη Σητεία».

Ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε και στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της τρέχουσας περιόδου λέγοντας χαρακτηριστικά:

« Το Λιμενικό Σώμα αποφασιστικά και αποτελεσματικά προστατεύει τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας και αυτό το κάνει με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, με σεβασμό στους κανόνες εμπλοκής στη θάλασσα και με προτεραιότητα τον απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Για το λόγο αυτό έχουμε λάβει πρωτοβουλίες ενίσχυσης του Λιμενικού Σώματος με επιχειρησιακά μέσα και συστήματα, αύξηση οργανικών θέσεων μέσα από ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα 600 εκατομμυρίων ευρώ για την τρέχουσα περίοδο και πάνω από 800 εκατομμύρια για την επόμενη περίοδο».

Κρήτη

Λασίθι

Σητεία: Άκαρπες οι έρευνες του Λιμενικού για το σκάφος με μετανάστες

ναυάγιο μετανάστες

Συνεχίζονται από το Λιμενικό Σώμα μέχρι και αυτήν την ώρα οι έρευνες για τον εντοπισμό σκάφους με μετανάστες, που σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, έπλεε το μεσημέρι στον θαλάσσιο χώρο της Σητείας.

Οι λιμενικές αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν πρόκειται για βάσιμη πληροφορία, αν δηλαδή όντως υπάρχει σκάφος με μετανάστες, ποιο το σημείο αφετηρίας του και πόσοι συνάνθρωποί μας επιβαίνουν σε αυτό. 

Το ekriti.gr επικοινώνησε με το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο υπογράμμισε ότι η κινητοποίηση του Λιμενικού ήταν άμεση, ωστόσο, δεν υπάρχει εξέλιξη.

Μ.Ζ.

φώτο αρχείο