Κρήτη

Ο Δίας μιλούσε Κρητικά - Βιβλίο για τη γέννησή του σε κρητική διάλεκτο

Δίας

Συνάντηση του Δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου, Γιάννη Στεφανάκη, για την έκδοση βιβλίου γραμμένο σε Κρητική διάλεκτο αναφορικά με το Δικταίον Άντρον και τον μύθο γέννησης και ανατροφής του Δία, με τον συγγραφέα – λαογράφο, Μιχάλη Χουρδάκη ή «Νίσπιτα». 

Ένα διαφορετικό βιβλίο στο γλωσσικό ιδίωμα της ανατολικής Κρήτης για τη γέννηση του Δία στο Δικταίον Άντρον προτίθεται να εκδώσει η Δημοτική Αρχή, και αφορά θεατρική παράσταση από τον θεογονικό μύθο του Δία, στην έμμετρη απόδοσή της και σε Kρητική διάλεκτο.

Γι’ αυτό πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο δημαρχείο με τον γνωστό λαογράφο-συγγραφέα, Μιχάλη Χουρδάκη «Νίσπιτα», ο οποίος με πολλή χαρά απεδέχθη την πρόταση του Δημάρχου, Γιάννη Στεφανάκη.

Το βιβλίο αυτό προστίθεται στα εκατοντάδες επιστημονικά και λογοτεχνικά βιβλία σχετικά με τον μύθο της γέννησης του Δία στο Δικταίον Άντρο, στο Ψυχρό, με τη σημαντική διαφοροποίηση ότι οι πρωταγωνιστές της γέννησης ,όπως οι: Ρέα, Κρόνος, Κουρήτες, ακόμη και ο ίδιος ο Δίας μιλούν Κρητικά!

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το υπό έκδοσιν έργο:

ΚΟΥΡΗΤΗΣ Α΄ : Προσκύνημα σου κάνομε, Ρέα θεά και μάνα. 

Προσκύνημα και στον θεό το μέγα που μας φέρνεις 

τον Δία τον Κρηταγενή, τον Δία τον Δικταίο.

ΡΕΑ : Εσείς θα τον ανδρώσετε τον Δία τον Δικταίο, 

Το δίκιο να του μάθετε, το σέβας, τη φιλία, 

ανδρεία μεγαλοπρεπή, το κρητικό λιθάρι, 

το πάλεμα, τ’ ακόντιο, και τη φιλοξενία. 

 

 

ΚΟΥΡΗΤΗΣ Β΄ : Μα για δυο γιους εμίλησες δα σπείρει στο Δικταίο 

                                ο Δίας ο Κρηταγενής.

                                Μας είπες για τον Μίνωα, ο άλλος ποιος θα να ‘ναι;

ΡΕΑ : Θα ‘χει κι αυτός πόστο γερό. 

Θα ‘ναι κριτής στον Άδη και θα τον  λεν Ραδάμανθυ. 

Σα δα ποθαίνουν οι θνητοί, θα πχιαίνουν οι ψυχές τως 

στα πόδια του Ραδάμανθυ, όλες για να κριθούνε. 

Και θα ‘ναι δίκαιος κριτής, απ’ όλους θα ‘χει σέβας.

ΚΟΥΡΗΤΗΣ Α΄ : Ρέα, τα λόγια τούτανά, περήφανους μας κάνουν. 

ΡΕΑ : Και μια δική μου πεθυμιά για το Δικταίον Άντρον. 

Τόπος λατρείας να γενεί κι έναν βωμό μεγάλο, 

για τις θυσίες των πιστών να στέσετε Κουρήτες.

Το βιβλίο ,όπως αναφέρει στον πρόλογο ο φιλόλογος, Γιάννης Χρονάκης, «…είναι μια συμβολή στην προσπάθεια, ο μύθος να ξαναβρεί τη θέση του και το θέατρο τον ρόλο του στην παιδεία της ανθρώπινης κοινωνίας». 

Ο Δήμαρχος ,δήλωσε: «Ευχαριστούμε τον συγγραφέα. Η επικείμενη έκδοση εντάσσεται στην πολιτική του Δήμου και της Δημοτικής Αρχής για την προώθηση και διατήρηση της αρχαίας και σύγχρονης Κρητικής κληρονομιάς. 

Το οφείλουμε ,άλλωστε, για τη διατήρηση της πολιτιστικής και ιστορικής μας συνέχειας, αφού ο ίδιος ο Δίας γεννήθηκε στο Οροπέδιο Λασιθίου, όπου ακόμη και σήμερα διατηρούνται αρχαίες εκφράσεις και λέξεις. Επόμενος στόχος μας η μεταφορά του βιβλίου επί σκηνής θεάτρου, για να ακουστεί και να ζωντανέψει η Κρητική διάλεκτος στα σχολεία και σε Κρητικούς του εσωτερικού και της ομογένειας, παντρεύοντας με τον καλύτερο τρόπο την αρχαία με τη σύγχρονη παράδοση».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Δημήτρης Πλευράκης, και ο συγγραφέας του έργου συνοδευόμενος από τον επιχειρηματία, κ. Αγαπάκη, αλλά και τον Κωστή Φουκαράκη.

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Καταγγέλλουν την επικίνδυνη κατάσταση με τα ρέματα

Τα οχήματα παρασύρθηκαν και κατέληξαν στο ρέμα!

Σε καταγγελία για την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στον Γιόφυρο και τα υπόλοιπα ρέματα της περιοχής, προχώρησαν το Συνδικάτο οικοδόμων, ηΈνωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ.

Στο σχετικό κείμενο αναφέρονται τα εξής:

Λίγες μέρες πριν την επίσημη έναρξη του Χειμώνα και η κατάσταση στον Γιοφύρο, στον Ξηροπόταμο και σε όλα σχεδόν τα ρέματα του νομού Ηρακλείου παραμένει επικίνδυνη. Τι και αν «ο Ιανός» πρόσφατα έκρουσε το καμπανάκι κινδύνου. Ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι σφυρίζουν αδιάφορα. Παρά τις συνεχείς καταγγελίες των συνδικάτων μας, φορέων και κατοίκων, ειδικά στο δήμο Ηρακλείου. Έχουν βάλει «στο συρτάρι» ακόμα και το υπόμνημα που καταθέσαμε στα συμβούλια και ζητάμε να συζητηθεί τα θέμα και να παρθούν μέτρα.

Από τον περασμένο Νοέμβρη περιμένουμε να ξεκινήσει ο καθαρισμός.  Μετά την αγωνία του Χειμώνα, υπομείναμε για άλλη μια φορά τα κουνούπια, την βρώμα και τη δυσωδία του καλοκαιριού. Μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού.

Η περιφέρεια, ο δήμος και η κυβέρνηση δηλώνουν μέσω της πολιτικής προστασίας πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν όλα τα φυσικά φαινόμενα. Όμως αδιαφορούν μέχρι και για τον απλό καθαρισμό των καλαμιών.

Πόσο μάλλον να μιλήσουμε για τις μελέτες για τη διευθέτηση των ρεμάτων, την αντιπλημμυρική θωράκιση και την πολεοδόμηση του Ηρακλείου. Όλα αυτά φαντάζουν πολύ μακρινά. Βέβαια όταν πρόκειται για επιδοτήσεις επενδύσεων τουριστικών και επιχειρηματικών ομίλων, τότε δεν υπάρχει κανένα κόλλημα, όλα προχωρούν ταχύτατα.

Τους δηλώνουμε για ακόμα μια φορά ότι δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια να κλαίμε τη μοίρα μας.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

Άμεση υλοποίηση του καθαρισμού του Γιοφύρου, του Ξηροποτάμου, του Χρυσοβαλάντου και των υπολοίπων ρεμάτων του νομού.

Ουσιαστικά μέτρα για τον καθαρισμό των αγωγών όμβριων υδάτων. Κατασκευή σε οδούς που δεν υπάρχουν. Όπως οι οδοί Ανδρονίκου, τέρμα Αγγέλου Μπεργαδή, Υμηττού και Πατσίδερου στον Ξηροπόταμο.

Ουσιαστικά μέτρα αντιπλημμυρικής και συνολικά πολιτικής προστασίας της περιοχής.

Υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων για την ανάπλαση της περιοχής των δυτικών συνοικιών. Άμεση επισκευή των δρόμων και τοποθέτηση της απαραίτητης σήμανσης  μέσα στις γειτονιές μας.