Κρήτη

Κρήτη: Συνεχείς περιπολίες και φύλαξη "πνευμόνων πρασίνου"

δάσος ρούβα

Πυροσβεστική, Δασικοί Υπάλληλοι, Αστυνομία και Στρατός βρίσκονται επί ποδός στην Κρήτη, προκειμένου να φυλαχθούν με τον καλύτερο τρόπο νευραλγικά σημεία όπου μπορούν να ξεσπάσουν πυρκαγιές, μέσα στην αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιούργησε ο παρατεταμένος καύσωνας.

Oι περιπολίες εναλλάσσονται, με στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Κρήτης, και την αποτροπή οποιουδήποτε κινδύνου.

Σε συνέντευξή της στο Ράδιο Κρήτη και στη Ρένα Σημειαντωνάκη, η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Δασολόγος στο επάγγελμμα, Μαρία Κοζυράκη έκανε λόγο για πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες, οι οποίες υπαγορεύουν την κινητοποίηση των αρχών, αλλά και την αυξημένη προσοχή των πολιτών.

Κρήτη δεν διαθέτει τις δασικές εκτάσεις άλλων περιοχών της χώρας, όμως προσέχουμε σαν τα μάτια μας τον ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων, το Φαράγγι της Σαμαριάς και τους ορεινούς όγκους της υπόλοιπης Κρήτης. Και να μην ξεχνάμε την πηγή ζωής, τα δεκάδες χιλιάδες ελαιόδεντρα του νησιού", τόνισε η κα Κοζυράκη προσθέτοντας:

"Την ίδια ώρα είναι λάθος να μην υπολογίζουμε στους "πνεύμονες οξυγόνου" τους θάμνους και τα φρύγανα, την ενδημική μας πανίδα, με την οποία είναι καλυμμένο σχεδόν όλο το νησί, και παίζει τον δικό της σημαντικό ρόλο στην ισορροπία του τοπικού οικοσυστήματος. Αν χαθούν και αυτά, το επόμενο στάδιο είναι η ερημοποίηση, τόνισε η κα Κοζυράκη".

Με φόντο τις πυρκαγιές σε Βαρυμπόμπη, Ρόδο, Εύβοια και Αχαία και τις συνέπειες που θα φανούν τον χειμώνα, η κα Κοζυράκη "αποκωδικοποίησε" τι σημαίνει π.χ. η απώλεια 8.800 στρεμμάτων παρθένου κωνοφόρου δάσους στην Ρόδο.

"Επιπτώσεις στο έδαφος, στο κλίμα, στο νερό της περιοχής ένα ολόκληρο οικοσύστημα χάθηκε και αυτός είναι ο απολογισμός τώρα, γιατί οι επόμενοι μήνες και τα επόμενα χρόνια το πρόβλημα θα γιγαντωθεί με πλημμύρες".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Μήνυμα από το 112 στους πολίτες για τον υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (φώτο)

Ηράκλειο: Προσοχή, πέφτουν τσουχτερά πρόστιμα για τα οικόπεδα με ξερόχορτα

ΠΑΓΝΗ: "Κόλαση" για τους ασθενείς 4 κλινικών - "Πολεμούν" τη ζέστη με ανεμιστήρες!

 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Κορωνοϊός: Ερευνητές του εμβολίου Sputnik V στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ερευνητές του εμβολίου Sputnik V στο πανεπιστήμιο Κρήτης

Την Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2021,  στο πλαίσιο του κοινού έτους Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής Γεώργιος Μ. Κοντάκης, μαζί με Καθηγητές του Ιδρύματος πραγματοποίησε συνάντηση, στο Αμφιθέατρο «Ν. Πετρίδη», με ομάδα ερευνητών – δημιουργών του εμβολίου Sputnik V, του Ερευνητικού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας «Gamaleya» της Μόσχας,  με επικεφαλή την ιατρό – ερευνήτρια, Natalia Anatolyevna Nikitenko.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας «Γκαμαλέγια» της Μόσχας,   η κα Ordzhonikidze Maria Konstantinovna, Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Τμήματος Εθνικών Έργων στον Τομέα της Ιατρικής Μικροβιολογίας, μαζί με ομάδα δέκα Ερευνητών του Ινστιτούτου.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής Γεώργιος Μ. Κοντάκης καλωσόρισε την ομάδα Ερευνητών στο Ίδρυμα και έδωσε το λόγο στην ερευνήτρια Daria Grousova, η οποία έδωσε διάλεξη με θέμα: “Sputnik V vaccine”. Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της ομάδας των ερευνητών και των καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η συζήτηση εστιάστηκε στην αποτελεσματικότητα και στην ασφάλεια του εμβολίου Sputnik V, σε θέματα βασικής έρευνας της δημιουργίας του συγκεκριμένου εμβολίου, καθώς και  σε θέματα επιδημιολογικής επιτήρησης.

Από πλευράς του Πανεπιστημίου Κρήτης συμμετείχαν, οι κ.κ. Στρατάκης Εμμανουήλ, Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, Αριστείδης Τσατσάκης , Καθηγητής Τοξικολογίας και Μέλος της Εθνικής Ακαδημίας  Επιστημών της Ρωσίας, Γκιζελή Ηλέκτρα, Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας, Κοφτερίδης Διαμαντής, Καθηγητής Γενικής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας, Λιονής Χρήστος, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Ρίζος Απόστολος, Καθηγητής στον Τομέα Φυσικοχημείας, Σαρρής Παναγιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Μικροβιολογίας, Σουρβίνος Γεώργιος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας,  Στυλιανάκης Χαράλαμπος, Αναπληρωτής Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας και Επιγενετικής, Τερσένοβ Άλκης, Καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Στατιστικής,  Χαμηλός Γεώργιος, Καθηγητής Κλινικής Μικροβιολογίας - Μικροβιακής Παθογένεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 129 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός: Ασφαλή τα εμβόλια για τους καρκινοπαθείς

Κορωνοϊός: Τον Οκτώβριο ξεκινούν οι εμβολιασμοί στον παιδίατρο

ESPA BANNER