Κρήτη

Κρήτη: Στα "τυφλά" η τουριστική σεζόν

Ξενοδοχείο

Μέσα σε ένα νέφος από πληροφορίες, εικασίες και αβεβαιότητες εξακολουθεί να βρίσκεται ο κόσμος της τουριστικής «βιομηχανίας», εργαζόμενοι και επιχειρήσεις, με τους μεν πρώτους να ζουν με την αγωνία εάν θα δουλέψουν φέτος και τους δε να «ζυγίζουν» υγειονομικά πρωτόκολλα, ρίσκο και κόστη λειτουργίας σε ένα ενδεχόμενο άνοιγμα των τουριστικών καταλυμάτων τους. 

Η …όδευση στα τυφλά ενισχύεται από τη σιωπή εκ μέρους του κυβερνητικού επιτελείου αφού, ούτε και χθες, στο επίσημο διάγγελμα του Πρωθυπουργού και τις εξειδικεύσεις από επιμέρους Υπουργεία, δεν υπήρξε οδικός χάρτης πορείας για τον τουρισμό- αλλά μόνο η ανακοίνωση ότι τα ξενοδοχεία 12 μηνης λειτουργίας θα ανοίξουν μέσα στον Ιούνιο. Ούτε λέξη, ωστόσο, για τις υγειονομικές συνθήκες που θα πρέπει να πληρούνται για την ασφάλεια πελατών και εργαζομένων. 

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης με συνέντευξη του στο ΒΒC καλεί τους Βρετανούς να επισκεφθούν τη χώρα μας λέγοντας, αόριστα, ότι θα τηρείται το μέτρο  της κοινωνικής αποστασιοποίησης στους τόπους διαμονής και τις παραλίες.

Η αγωνία στην Κρήτη, στην περιφερειακή ενότητα δηλαδή όπου ο τουρισμός εκπροσωπεί τουλάχιστον το 50% του ΑΕΠ και όπου, μόνον στο Ηράκλειο, απασχολούνται 30.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι, χτυπάει κόκκινο. 

«Περιμένουμε ένα καίριο νέο, τα ερωτήματα είναι πολλαπλά- ποια θα είναι τα υγειoνομικά πρωτόκολλα και ποιες οι ταξιδιωτικές οδηγίες που θα εφαρμοστούν στις χώρες του εξωτερικού» λέει στο ekriti.gr o Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, που με τα 585 μέλη της αποτελεί την πολυπληθέστερη ένωση της κατηγορίας της στη χώρα. 

Με φόντο την αμφίβολη εισροή εξωτερικού τουρισμού φέτος- αφού ήδη με ταξιδιωτικές τους οδηγίες χώρες της ΕΕ αποθαρρύνουν τους πολίτες τους να κινηθούν εκτός συνόρων- οι εγχώριες τουριστικές επιχειρήσεις στρέφουν τα βλέμματά τους στους Έλληνες. 

Όμως, και πάλι, η εξίσωση δεν είναι εύκολη: η κυβέρνηση δεν έχει κάνει σαφή τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας, στη βάση των οποίων οι επαγγελματίες του τουρισμού θα υπολογίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο και θα λάβουν τις αποφάσεις τους.  Κάπως έτσι, έχουν αφεθεί να αναμετριούνται, αυτές τις ημέρες, με ανεπίσημες πληροφορίες και, σε θολά νερά, να φαντάζονται πώς θα εξελιχθεί η φετινή τουριστική σεζόν…

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Πρώτη Προβολή του ντοκιμαντέρ για τον Καπετάν Σατανά στην Κρήτη

Αντωνης Γρηγορακης καπεταν σατανας

Η πρώτη δημόσια προβολή του ντοκιμαντέρ «Kρουσώνας: Στα Χνάρια του Καπετάν Σατανά» στην Κρήτη, μετά την φεστιβαλική πρεμιέρα στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1 Αυγούστου στις 21:00 στον Θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο Βηθλεέμ στο Ηράκλειο.

Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας των θερινών κινηματογράφων,  παρακαλούμε τους κινηματογραφόφιλους για την έγκαιρη προσέλευσή τους, διότι θα τηρηθούν όλα τα επιβαλλόμενα για την προστασία της δημόσιας ζωής μέτρα.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με απαραίτητη πρόσκληση εισόδου. Περιορισμένος αριθμός δωρεάν προσκλήσεων θα διατεθεί στην είσοδο του Κινηματογράφου Βηθλεέμ μια ώρα πριν από την προβολή.

Δεύτερη προβολή:

Λόγω των περιορισμένων θέσεων θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη προβολή του ντοκιμαντέρ «Kρουσώνας: Στα Χνάρια του Καπετάν Σατανά» στον Θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο Βηθλεέμ, η ημερομηνία της οποίας θα ανακοινωθεί σύντομα.

Την εκδήλωση διοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Hρακλείου,

η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Ηρακλείου και η Cyclos Film.

Tο Ντοκιμαντέρ

Το ντοκιμαντέρ – παραγωγής 2021 – αναφέρεται στην προσωπικότητα και την δράση του αρχηγού της ανταρτικής ομάδας «Σατανά», Αντωνίου Γρηγοράκη. Ένα πολυεπίπεδο κινηματογραφικό «πορτρέτο» του ίδιου και ανθρώπων που στελέχωσαν την αντιστασιακή του ομάδα, ρίχνουν φως στην πολυτάραχη εποχή που έζησε.

Λίγα λόγια για την ταινία

Η ιστορία ενός λαού δεν είναι μόνο η επική. Η ιστορία που γεννιέται από τις μικροϊστορίες των ανθρώπων είναι εκείνη που τελικά δημιουργεί τα μεγάλα γεγονότα. Τα βουνά του Κρουσώνα, στις ανατολικές παρειές του Ψηλορείτη, υπήρξαν η μάνα τροφός των ανταρτών της Ομάδας Σατανά. Ήταν εκείνοι που δεν δίστασαν να αγωνιστούν για αυτό που υπαγόρευε η συνείδησή τους. Ποιές ήταν αυτές οι πύρινες ψυχές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου που επισφράγισαν με την δράση τους την παρουσία τους στον τόπο; Ποιος ήταν ο Καπετάν Σατανάς, και πόση φωτιά να είχε στην ψυχή για να τα βάλει με τους δαίμονες;

Σκηνοθεσία | Βίκη Αρβελάκη

Αρχισυνταξία - Σενάριο | Κατερίνα Μπικάκη

Eπιστημονική Ομάδα | Κωνσταντίνος Ε. Μαμαλάκης - Γιώργος Α. Τζωράκης

Έρευνα | Κατερίνα Μπικάκη - Νίκος Παρασκευάς - Κωνσταντίνος Ε. Μαμαλάκης - Γιώργος Α. Τζωράκης

Διευθυντής Φωτογραφίας | Μιχάλης Μπούχλης

Μοντάζ | Μιχάλης Μπούχλης

Μουσική | Γιώργης Μανωλάκης

Μίξη Ήχου | Teemu Takalo

Μετάφραση - Υποτιτλισμός | Αδάμ Αρβελάκης

Παραγωγή | Cyclos Film

Συμπαραγωγή | Κέντρο Πολιτισμού Κρήτης

Mε την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών «Αντώνης Γρηγοράκης»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«ΘΑΛΑΤΤΑ - ΘΑΛΑΤΤΑ»: Το 4ο podcast της «Επιτροπής Ελλάδα 2021» με τον Διονύση Σαββόπουλο

«Καθαρό Μαλεβίζι χωρίς εξαρτήσεις»: Εκδήλωση του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη

«120 μέρες στα Σόδομα»: 4,55 εκατ. ευρώ για τον χειρόγραφο του Μαρκήσιου ντε Σαντ