Κρήτη

Κρήτη: Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι - Απέρριψε το Ευρωκοινοβούλιο τη νέα ΚΑΠ

κτηνοτροφοι

Σε δεινή θέση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης καθώς ένα πολύ μεγάλο ποσοστό έμεινε χωρίς την συνδεδεμένη ενίσχυση ενώ άλλοι πήραν μειωμένα ποσά σε σχέση με αυτά που δικαιούνταν.

Αιτία οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που οδήγησαν στη μη απόδοση της ενίσχυσης σε κτηνοτρόφους τα ζώα των οποίων δεν παρήγαγαν το όριο των 100 κιλών γάλακτος.

Μια μεγάλη μερίδα , που σε ορισμένες περιοχές φτάνει και το 80% όπως είπε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ κ. Μύρωνας Χιλετζάκης, αποκλείστηκαν από τη συνδεδεμένη ενίσχυση με το πρόσχημα πως δεν έγιναν διορθώσεις παραδόσεων γάλακτος, οδηγία που δεν δόθηκε καν στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Πολιτική παρέμβαση για να λυθεί το πρόβλημα

Παράλληλα, είπε, υπήρξαν περιπτώσεις που η απόκλιση από τα 100 κιλά ανά ζώο αντί να οδηγήσει σε αναλογική μείωση του ποσού, οδήγησε σε οριστικό αποκλεισμό. Αυτό μάλιστα έγινε σε μια εποχή με αύξηση του κόστους των ζωοτροφών και με μεγάλη μείωση του γάλακτος λόγω διαφόρων παραγόντων εξαιτίας και της πανδημίας με τις ενισχύσεις να ξεπερνούν τα 10 εκατ.ευρώ

“Είναι πολιτική η απόφαση να δοθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα και να αποδοθούν τα χρήματα στους κτηνοτρόφους και γι αυτό, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, υπήρξε επικοινωνία με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ με τι εξελίξεις να αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα”.

"Παλεύουν για την επιβίωση"

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, που μαζί με άλλους 38 βουλευτές του κόμματος υπέγραψε ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή, τόνισε ότι, "οι επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων ιδιαίτερα στην οικονομική δυσχέρεια που επέφερε η πανδημία δεν είναι απλά μια βοήθεια για τους αγρότες αλλά αναγκαίος όρος επιβίωσης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και συνέχισης της δραστηριότητάς τους".

Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε και το Κίνημα Αλλαγής ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Ράδιο Κρήτη οι κτηνοτρόφοι του Ρεθύμνου και άλλων περιοχών της Κρήτης είναι έτοιμοι για κινητοποιήσεις εάν δεν δοθεί λύση.

Επίσης ζητούν να τους δοθεί η δυνατότητα ένστασης αφού αδικήθηκαν για γραφειοκρατικούς λόγους και με επόμενη πληρωμή να λάβουν την ενίσχυση που δικαιούνται και έχουν ανάγκη

Απέρριψε το Ευρωκοινοβούλιο τις προτάσεις για τη νέα ΚΑΠ

Παράλληλα μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να απορρίψει τα ξημερώματα τις προτάσεις των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε αναφορικά με τη νέα ΚΑΠ με τις διαβουλεύσεις να είναι πυρετώδεις.

Χαρακτηριστική πάντως ήταν και η τοποθέτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας, Σπήλιου Λιβανού, ο οποίος γύρω στις 2.30 ώρα Ελλάδας πήρε το λόγο για να χαρακτηρίσει ως απαράδεκτη και εκβιαστική την στάση της Ευρωβουλής.

Είναι γεγονός ότι παρά τις ελκυστικές τροποποιήσεις που κατέθεσαν οι υπουργοί, όπως είναι η εσωτερική σύγκλιση των δικαιωμάτων στο 85% μέχρι το 2026 αλλά και η στόχευση του 25% των κονδυλίων για τις άμεσες ενισχύσεις στο νέο Πρασίνισμα, οι Ευρωβουλευτές απορρίπτουν συνολικά τη συμβιβαστική πρόταση και διεκδικούν "ακόμα πιο πράσινη ΚΑΠ".

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Επείγον χειρουργείο για τον οδηγό μετά το τροχαίο

Ηράκλειο: Έπεσε από τον 2ο όροφο!

Κρήτη

Ηράκλειο

Λιμάνι Ηρακλείου: Σε έναν μήνα θα ξέρουμε τον νέο "ιδιοκτήτη"

λιμάνι ηρακλείου

Σε επιχειρηματική “μάχη” όπως αναμενόταν εξελίχθηκε ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του λιμένα Ηρακλείου από το ΤΑΙΠΕΔ καθώς συνολικά ε ννέα ενδιαφερόμενα μέρη υπέβαλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής.

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης του Ταμείου, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού , δηλαδή τη φάση των δεσμευτικών προσφορών.

Με δηλώσεις του στο “Ράδιο Κρήτη” και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο Πρόεδρος του ΟΛΗ, Γιάννης Βαρδαβάς, έκανε λόγο για ενδιαφέρον που ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων...

Θα χρειαστεί ένας μήνας για την αξιολόγηση των φακέλων οπότε η α’ φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Νοέμβριο του 2021. Η ολοκλήρωση της 2ης φάσης θα απαιτήσει διάστημα 6μήνου.

Συνολικά εννέα ενδιαφερόμενα μέρη υπέβαλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου». Μεταξύ αυτών επιχειρηματικοί όμιλοι και κοινοπραξίες εγχώριες αλλά και από το εξωτερικό.

Ειδικότερα, ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι:

OLETE LΙMITED

Κοινοπραξία «GRAY PIER HERAKLION PORT», αποτελούμενη από τις εταιρείες ΚΑΡΑΤΖΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ & ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΕ και FHL. ΚΥΡΑΚΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΡΑΝΙΤΕΣ Α.Ε.

Κοινοπραξία GRIMALDI EUROMED S.p.A. – ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Κοινοπραξία PORTEK INTERNATIONAL PRIVATE LIMITED – GPH CRUISE PORT FINANCE LTD

Κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΕ – ATTICA GROUP

Κοινοπραξία ΓΕΚ ΓΕΡΝΑ Α.Ε. – AVIAREPS ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

Κοινοπραξία ΣΕΚΑΒΙΝ Α.Ε. – GOLDENSTEP SHIPPING LIMITED

ΟΛΘ Α.Ε και

ΤΕΚΑΛ Α.Ε.

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης του Ταμείου, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού (φάση δεσμευτικών προσφορών)

Ο κ. Βαρδαβάς αναφορικά με το “Καφέ Μαρίνα”, είπε ότι περνά στην ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ σε ό,τι αφορά στα κτήρια του πρώην ΚΤΕΛ και του Θεατρικού Σταθμού, ο ίδιος επισήμανε ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα παραχωρηθούν στον δήμο Ηρακλείου.

“Θα δούμε στις προσφορές. Τι θα γίνει τελικά, οπότε και οι υποψήφιοι θα κονταροχτυπηθούν”, πρόσθεσε ο κ. Βαρδαβάς… Αναφορικά με τους εργαζόμενους, ο ίδιος τους καθησύχασε, λέγοντας ότι θα υπάρξει ρήτρα και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να ανησυχούν εάν ο επενδυτής δεν θελήσει να τους αξιοποιήσει.

Να σημειωθεί ότι στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου έχει παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτηρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Ηρακλείου και η παραχώρηση έχει ορίζοντα 40 ετών.

Ελένη Μπουρμά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - Παραχώρηση αεροδρομίου στο ΤΑΙΠΕΔ: Αναζητούν τρόπους για να βάλουν "φρένο"!

Ηράκλειο: Θρήνος για τον Ματθαίο και τον Έρντι... (φωτογραφίες)

Κρήτη: Έδωσε τέλος στη ζωή του με την καραμπίνα

ESPA BANNER