Κρήτη

Κρήτη: Επιστολή στον πρωθυπουργό από τις Ομοσπονδίες Επαγγελματοβιοτεχνών

χαράλαμπος λεκάκης

Κοινή επιστολή απέστειλαν οι 4 Ομοσπονδίες Επαγγελματοβιοτεχνών Κρήτης στον πρωθυπουργό και σε όλους τους αρμόδιους υπουργούς, κάνοντας λόγο για παραλείψεις και αδικίες όσον αφορά τον κλάδο τους, με φόντο τα οικονομικά μέτρα στήριξης για τον κορωνοϊό. Παράλληλα καταθέτουν και τις προτάσεις τους.

Η επιστολή: 

Οι Ο.Ε.Β.Ε.Κρήτης λαμβάνοντας υπόψιν τα προβλήματα, τα αιτήματα και τις παρατηρήσεις των συναδέλφων Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων και  συζητώντας και αναλύοντας τις ενέργειες της Κυβέρνησης αναφορικά με τα μέτρα στήριξης για την πανδημία του κορονοϊού, θα θέλαμε αφενός να επισημάνουμε τις παραλείψεις-αδικίες που δημιουργήθηκαν με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και τις εγκυκλίους και αφετέρου να παραθέσουμε τις προτάσεις μας για τη βιωσιμότητα και τη συνέχιση της λειτουργίας των Μ.Μ.Ε.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να εξάρουμε τα ανακλαστικά της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη γρήγορη αντιμετώπιση της πανδημίας με αποτέλεσμα την εξαιρετική υγειονομική εικόνα της χώρας σε παγκόσμιο επίπεδο. Αναγνωρίζουμε Επίσης τις προσπάθειες σάς για ενίσχυση της πληγωμένης από τόσα μνημόνια Ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας.

Κύριε Πρόεδρε .Κύριοι Υπουργοί Η φετινή χρονιά για τα αγροτικά προϊόντα, ιδιαίτερα για την Κρήτη, ήταν πολύ άσχημη από οικονομικής άποψης και δυστυχώς τώρα έρχονται να προστεθούν και τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας. Επομένως, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου κινδυνεύουν να γυρίσουν στην προ δέκα ετών οδυνηρή κατάσταση.

Με βάση τα παραπάνω προτείνουμε:
1) Την παραγραφή και όχι την αναστολή των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων των Μ.Μ.Ε. Θεωρούμε αδύνατον οι επιχειρήσεις όταν ανοίξουν να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους αλλά και στις τρέχουσες, γιατί ξέρουμε όλοι μας ότι η «κανονικότητα», όπως τουλάχιστον την ξέραμε, θα αργήσει πολύ να «επιστρέψει»

2) Να δοθούν άτοκα δάνεια για να μπορέσουν να στηριχτούν και να έχουν ρευστότητα όλες οι επιχειρήσεις μετά την κρίση

3) Να υπάρξει διαχωρισμός των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων από τις μεγάλες αλυσίδες και επιχειρήσεις με φορολογικά στοιχεία και όχι με ΚΑΔ

4) Να ενταχθούν όλες οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. (Οικογενειακές με ή χωρίς προσωπικό, ατομικές, αυτοαπασχολούμενοι, εταιρικές μορφές, νομικά πρόσωπα  κ.α.)σε όλα τα μέτρα στήριξης , εξαιρουμένων σουπερμάρκετ και όσων άλλων δραστηριοποιούνται κανονικά.

5) Να υπάρξουν κίνητρα και στήριξη για την επαναλειτουργία της βιοτεχνίας της χώρας μας ώστε να μπορέσουμε να παράγουμε προϊόντα που τώρα εισάγουμε και να μην στηριζόμαστε μόνο στον τουρισμό.

6) Στην παρούσα φάση κρίνουμε απαραίτητο την επαναδραστηριοποίηση  της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής  Ο. Κ. Ε. Ως μέσο διαμόρφωσης κοινά αποδεκτών θέσεων για θέματα που απασχολούν την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία γενικότερα.

7) Τέλος θα θέλαμε να σας αναφέρουμε  ότι μερικοί κλάδοι που δραστηριοποιούνται ακόμα  έστω και χωρίς ιδιαίτερη κίνηση στα μαγαζιά τους και τις επιχειρήσεις τους όπως παραδείγματος χάριν τα βενζινάδικα, να έχουν ένα μειωμένο ωράριο έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο ευάλωτοι στην Πανδημία, και υγειονομικά και οικονομικά.

Οι Ο.Ε.Β.Ε. Κρήτης γνωρίζοντας ότι έχετε αντιληφθεί πως η βιωσιμότητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων είναι συνυφασμένη με την ανάκαμψη της χώρας είμαστε βέβαιοι ότι θα μας ακούσετε με προσοχή και θα πράξετε αναλόγως.

ΟΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

( ΓΣΕΒΕΕ )

 

Ο.Ε.Β.Ε.Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ                                                             Ο.Ε.Β.Ε.Ν.ΧΑΝΙΩΝ

ΛΕΚΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ                                                         ΠΑΥΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

 

Ο.Ε.Β.Ε.Ν.ΡΕΘΥΜΝΟΥ                                                                        Ο.Ε.Β.Ε.Ν.ΛΑΣΙΘΙΟΥ

ΞΥΔΑΚΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ                                         ΚΡΙΘΑΡΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Έφυγε από τη ζωή η αρχαιολόγος Κατερίνα Μυλοποταμιτάκη

κατερίνα μυλοποταμιτάκη

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών, η γνωστή Αρχαιολόγος του Ηρακλείου και πρώην έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Μυλοποταμιτάκη.

Η γνωστή και ιδιαίτερα αγαπητή στην κοινωνία του Ηρακλείου Αρχαιολόγος έδωσε πολύχρονη μάχη με την επάρατη νόσο και σήμερα τα ξημερώματα άφησε την τελευταία της πνοή.

Η κηδεία της έγινε σήμερα Σάββατο, στις 4 το απόγευμα στη γενέτειρα της, τους Κουνάβους του δήμου Αρχανών Αστερουσίων

Ποιά ήταν η Κατερίνα Μυλοποταμιτάκη

Η Κατερίνα Μυλοποταμιτάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1950. 

Το 1974 αποφοίτησε από το Ιστορικό Αρχαιολογικό  τμήμα της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου και από το 1977 ως το 2011 στην 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπ. Πολιτισμού. Επίτιμη τμητατάρχης Βυζαντινών Μουσείων. 

Είχε συμμετάσχει σε συνέδρια με ανακοινώσεις και δημοσιεύσει βυζαντινά μνημεία σε επιστημονικά περιοδικά.

Παράλληλα επιμελήθηκε τις εκδόσεις: Οίνος παλαιός οιδύποτος. Το κρητικό κρασί από την Αρχαιότητα ως τα νεότερα χρόνια Ηράκλειο 2002, Παναγία Κερά Κριτσάς (του οποίου είναι και συγγραφέας) Ηράκλειο 2005, Έλτυνα Sconavi Κουνάβοι 2007.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Στο "κόκκινο" και σήμερα ο υδράργυρος στο νησί (βίντεο)

Ηράκλειο: Σύγκρουση μηχανής με αυτοκίνητο - Στο νοσοκομείο ένας άνδρας