Κρήτη

Κρήτη - ελαιόλαδο: Μεγάλες ποσότητες "περιμένουν" στα ελαιουργεία

ελαιολαδο

Μία καλύτερη τιμή περιμένουν μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου που αυτές τις ημέρες παραμένουν στα ελαιουργεία της Κρήτης. Ποσότητες που υπό άλλες συνθήκες θα είχαν πωληθεί και θα είχαν φέρει στους παραγωγούς, εισόδημα για να αυξήσουν τον επιβαρυμένο οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Κι ενώ βρισκόμαστε στα μισά ακόμη της ελαιοσυγκομιδής, η ποιότητα ελαιολάδου σε αρκετές περιοχές όπως πέριξ των Αρχανών, περιγράφεται από τους παραγωγούς πως δεν είναι η αναμενόμενη, συνεπεία πολλών παραγόντων όπως δάκος και κακοκαιρία.

Σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες πάντως όπου το λάδι πωλούνταν για 2,40 και 2,50 ευρώ το κιλό, τώρα, τα πράγματα φαίνεται πως έχουν κατευθυνθεί προς το καλύτερο. Ελάχιστα προς το καλύτερο, σχολιάζουν οι παραγωγοί, όπως και να'χει όμως η τιμή φαίνεται πως παίρνει την ανιούσα. Κι αυτό γιατί σήμερα, το λάδι μπορεί να πωληθεί ακόμα και για 2,70 ευρώ το κιλό, γεγονός που φέρνει χαμόγελα στην αγορά του χρυσού της Κρήτης. 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Ελαιουργών Νομού Ηρακλείου Βαγγέλη Πρωτογεράκη που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη, η ποιότητα του ελαιολάδου που τώρα πωλείται για 2,70 είναι τρεις γραμμές οξέα όμως σε πολλές περιοχές παραμένει το 2,50 λόγω της χαμηλότερης ποιότητας.

Όπως λέει ο κ. Πρωτογεράκης, οι ποσότητες που παραμένουν στα ελαιουργεία είναι μεγάλες αν λάβει κανείς υπόψιν του το γεγονός ότι βρισκόμαστε στα μέσα Νοεμβρίου και η ελαιοσυγκομιδή ξεκίνησε τον Οκτώβριο.

Όπως εκτιμά ο πρόεδρος των Ελαιουργών Ηρακλείου, αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να υπάρξει προσφορά ενώ ως προς την εκτίμηση για την φετινή ποσότητα ελαιολάδου που θα παραχθεί, σχολίασε πως ακόμα δεν μπορεί να ειπωθεί κάτι καθώς οι αποδόσεις σε πολλές περιοχές δεν είναι καλές ωστόσο εκτίμησε ότι θα είναι μειωμένη.

Γιώργος Ι. Παπαδάκης

 

Διαβάστε επίσης: Ο Δήμος Ηρακλείου προσφέρει ελαιόλαδο και εργασία σε δημότες

Κρήτη

Λασίθι

Ανακούφιση στη Σητεία: Αρνητικά και τα 646 rapid test για κορωνοϊό

rapid test

Λόγους να αισιοδοξούν από το απόγευμα σήμερα έχουν στη Σητεία καθώς όλα τα αποτελέσματα των γρήγορων τεστ (rapid tests) που πραγματοποιήθηκαν βγήκαν αρνητικά.

Η συμμετοχή ήταν αθρόα από το πρωί και μάλιστα, εξαιτίας της μαζικότητας των ανθρώπων που θέλησαν να υποβληθούν στον έλεγχο ανίχνευσής αντιγόνου του κορωνοϊού SARS-Cov 2, η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 4 παρά 10’ το απόγευμα, παίρνοντας παράταση από την προγραμματισμένη της διάρκεια.

Συνολικά, ελήφθησαν 646 δείγματα από κλιμάκια του ΕΟΔΥ που είχαν την ευθύνη της όλης διαδικασίας ενώ οι ενδιαφερόμενοι προσέγγιζαν το σημείο ελέγχου μέσω των αυτοκινήτων τους (drive through)

Τα αποτελέσματα αυτά ενισχύουν την επιδημιολογική εικόνα της ευρύτερης περιοχής που τις τελευταίες ημέρες έχει αποκλιμακώσει τον αριθμό των θετικών κρουσμάτων, κάτι που οδηγησε και την Πολιτική Προστασία στην άρση του αυστηρού τοπικού lockdown στο Παλαίκαστρο.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: ΔΕΥΑΗ: Με δάνειο η αποπληρωμή του χρέους στον ΟΑΚ – Επί ποδός για να μην "διψάσει" το Ηράκλειο

Υπόθεση Ναβάλνι: Το Λονδίνο κάλεσε τη Μόσχα να σεβαστεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της

Meteo: Τρία διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας θα επηρρεάσουν τη χώρα