Κρήτη

Κρήτη: Έχουν ζητήσει εδώ και καιρό τη λήψη μέτρων για τον λαγοκέφαλο

Λαγοκέφαλος

Την ενεργοποίηση του άρθρου 22 του νόμου 1650/86 όπου ακόμα εκκρεμή η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που θα προστατεύει και θα αποζημιώνει τους αλιείς, για τις ζημιές που προκαλούνται, χωρίς την υπαιτιότητα τους μεταξύ άλλων και από θαλάσσια εισβολικά είδη όπως είναι ο «λαγοκέφαλος», έχει ζητήσει από τον Απρίλιο του 2015 από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη. 
Συγκεκριμένα η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης έχει επισημάνει και πιέσει κατ’ επανάληψη τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου, για την ανάγκη έκδοσης του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, προκειμένου να προστατευτούν οι αλιείς του νησιού. Μάλιστα οι σχετικές προτάσεις έχουν κατατεθεί στο αρμόδιο Υπουργείο από την Αντιπεριφερειάρχη Θεανώ Βρέντζου-Πρόεδρο του άτυπου συμβουλίου αλιείας Περιφέρειας Κρήτης στις 24/4/2015, που επικαιροποιήθηκαν στις 13/5/2015, ενώ επανακατατέθηκαν στο Υπουργείο τον Ιούλιο του 2016, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μέχρι τώρα σχετική απάντηση. Στο έγγραφο  επισημαίνονται αναλυτικά τα εξής: 
Α) ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
1.Καλλικράτης: κατάργηση μεταβίβασης αρμοδιοτήτων Αλιείας στους Δήμους. Ο νόμος 4147/13 με τον οποίο κυρώθηκε η ΠΝΠ 31-12-2012 μιλάει για τη διάρκεια του μεσοπρόθεσμου 2013-2016.
2.Εκσυγχρονισμός και κωδικοποίηση αλιευτικής νομοθεσίας: δεν μπορεί οι βασικές διατάξεις για την αλιεία να είναι ακόμα βασιλικά διατάγματα.
3.Επαγγελματικότητα των αλιέων: Επανεκκίνηση της διαβούλευσης που είχε ξεκινήσει και προώθηση του νομοσχεδίου.
4.Νομοθετική ρύθμιση για την αποζημίωση των αλιέων για καταστροφές: η Αλιεία αποτελεί το μοναδικό κλάδο του Πρωτογενούς Τομέα που δεν αποζημιώνεται για ζημιές που προκλήθηκαν χωρίς την υπαιτιότητα των αλιέων (πχ θαλασσοταραχή, ρύπανση από ατυχήματα και επακόλουθη απαγόρευση αλιείας, ζημιές από προστατευόμενα είδη όπως δελφίνια, φώκιες, χελώνες, ζημιές από εισβολικά είδη (λαγοκέφαλος). Να γίνει ενεργοποίηση του άρθρου 22 του Ν. 1650/86 (εκκρεμεί η έκδοση του προβλεπόμενου ΠΔ).
5. Ερασιτεχνικές άδειες αλιείας: επαναφορά της άδειας, αρχικά καταργώντας τη συγκεκριμένη διάταξη και στη συνέχεια επεξεργασία νέου τρόπου αδειοδότησης (με συρρίκνωση της γραφειοκρατίας). Το κράτος θα έχει σημαντικά έσοδα (παράβολα προοδευτικά αυξανόμενα ανάλογα με την ιπποδύναμη των σκαφών). Επίσης, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς πρέπει να υπάρχουν στοιχεία παρακολούθησης της ερασιτεχνικής αλιείας καθώς έχει σημαντικό αντίκτυπο στα οικοσυστήματα και τους αλιευτικούς πόρους.
6. Έλεγχος εμπορίας αλιευμάτων: μεταβίβαση της αρμοδιότητας στα τμήματα Αλιείας των Περιφερειακών Ενοτήτων, ώστε να εντατικοποιηθεί ο έλεγχος στην εμπορία με ενεργή συμμετοχή Ιχθυολόγων. Ενεργοποίηση λειτουργίας κλιμακίων ελέγχου νωπών αλιευτικών προϊόντων κατά το Ν. 2538/97 και όπως αυτός τροποποιήθηκε με το Ν. 2945/2001 και έκδοση κανονισμού λειτουργίας τους. 
7. Μείωση γραφειοκρατίας: ολοκλήρωση μεταβίβασης αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες χωρίς να απαιτούνται σύμφωνες γνώμες από το ΥΠΑΠΕΝ (πχ στις αντικαταστάσεις σκαφών), ώστε οι διαδικασίες να είναι γρηγορότερες και το Υπουργείο να επικεντρώνεται στο ρόλο του.
8. Τροποποίηση του αρ. 17 του Ν. 4015/2011: αφορά στη σύμπραξη Αγροτικών Συλλόγων και στην ουσία με την παρούσα διατύπωση είναι απαγορευτικός για τη δημιουργία Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων.
9. Αλιευτικός Τουρισμός: άμεση προώθηση. Άμεση έκδοση των απαιτούμενων εφαρμοστικών εγκυκλίων που θα ρυθμίζουν ολοκληρωμένα και με σαφήνεια τη συγκεκριμένη δραστηριότητα ώστε να μη χαθεί άλλη μία θερινή περίοδος.
10. Ενίσχυση του προσωπικού στα τμήματα Αλιείας: το πρόβλημα είναι οξύ και γίνεται υπερπροσπάθεια προκειμένου να καλυφθούν οι υπηρεσιακές ανάγκες. 

Β) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 
1.Αντιμετώπιση εισβολικών ειδών: η Περιφέρεια Κρήτης έχει σοβαρό πρόβλημα με την αύξηση του πληθυσμού του τοξικού ψαριού λαγοκέφαλος, το οποίο αποτελεί συνεχή οικολογική και οικονομική απειλή για το σύνολο της αλιείας. Προτείνεται ενίσχυση της προσανατολισμένης έρευνας για το θέμα αυτό. 
Αντίθετα, για άλλα εμπορικά εισβολικά είδη άγνωστα στο ευρύ κοινό, όπως ο γερμανός, προτείνεται εκστρατεία ενημέρωσης υπέρ της κατανάλωσής τους.  

2.Προώθηση Ζωνών Διαχείρισης: Η δημιουργία μιας θαλάσσιας περιοχής προστατευμένης από επιβλαβείς δραστηριότητες για το περιβάλλον θα πρέπει να γίνει λαμβάνοντας υπόψη καταρχήν την οικονομική και κοινωνική σημασία αυτών των δραστηριοτήτων, και τη συνύπαρξη τους προκειμένου να αποφεύγονται οι συγκρούσεις μεταξύ των χρηστών και την επίτευξη ενός αποτελεσματικού σχεδίου διαχείρισης. Με τις ζώνες διαχείρισης μπορεί να επιτευχθεί προστασία των ιχθυοαποθεμάτων και ταυτόχρονα να δοθούν κίνητρα διαφοροποίησης εισοδήματος αλιέων (αλιευτικός τουρισμός, καταδυτικός τουρισμός κλπ).

3.Νέο ΕΠΑΛΘ 2014-2020: ενίσχυση και ουσιαστική αξιοποίηση των μέτρων που προβλέπουν 
την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος
την εκπαίδευση των αλιέων 
την παροχή κινήτρων για ενασχόληση με συμπληρωματικές δραστηριότητες προκειμένου να αυξηθεί η αξία του παραγόμενου προϊόντος
την ενθάρρυνση της αλιευτικής επιχειρηματικότητας 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο - Υπόθεση Μελίνας Παρασκάκη: Αθώα η αναισθησιολόγος

μελινα παρασκακη

Αθώα έκρινε το Τριμελές Πλημμελιοδικείο Ηρακλείου την αναισθησιολόγο που εμπλέκεται στην υπόθεση θανάτου της μικρής Μελίνας Παρασκάκη, γράφοντας έτσι τους τίτλους τέλους  στη δικαστική μάχη για τα αίτια και τις συνθήκες που στοίχισαν τη ζωή του κοριτσιού, το Δεκέμβριο του 2015 στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Μία υπόθεση που συγκλόνισε την Κρήτη αλλά και ολόλκληρο το πανελλήνιο.

Κατά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης, η έδρα στάθηκε ενδελεχώς στο σκεπτικό που ακολουθήθηκε προκειμένου να παρθεί η συγκεκριμένη απόφαση αθώωσης της γιατρού που αντιμετώπιζε την κατηγορία της ανθρωποκτονίαςαπό αμέλεια, έχοντας προηγουμένως εξετάσει τα πορίσματα τριών εμπειρογνωμόνων.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως νωρίτερα η Εισαγγελέας είχε εκφράσει την άποψη πως πρέπει να κριθεί ένοχη η κατηγορούμενη αναισθησιολόγος. 

 

 

 

Το χρονικό της υπόθεσης

Υπενθυμίζεται ότι η αναισθησιολόγος που χειρίστηκε το περιστατικό, παραπέμφθηκε σε δίκη καθώς με βάση την εισαγγελική έρευνα της αποδίδονταν ευθύνες στο στάδιο της μετεγχειρητικής διαχείρισης της διαδικασίας αφύπνισης του 4χρονου κοριτσιού.

Στη γιατρό αποδόθηκε ότι χορήγησε στο παιδί καταφανώς υψηλότερες δόσεις ινοτρόπων ουσιών και αδρεναλίνης από τις συνιστώμενες κατ’ αναλογία, ενώ ούτε ο τρόπος χορήγησης ούτε αυτή καθαυτή η δοσολογία της φαρμακευτικής αγωγής ήταν σύμφωνες με τη διεθνώς αναγνωρισμένη πρακτική και τους ισχύοντες παιδιατρικούς αλγόριθμους που εφαρμόζονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

 

Ειδήσεις σήμερα 

Θλιβερή πρωτιά για την Κρήτη στις αυτοκτονίες εν μέσω lockdown

Κρήτη: Βρήκαν τον ... ποντικό που άρπαξε εξοπλισμό 10.000 ευρώ

Πίεση στα νοσοκομεία της Κρήτης: Πάνω από 100 οι ασθενείς με κορωνοϊό