Ολοκληρώθηκε η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή το μεσημέρι στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με αντικείμενο τη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη προς την Κρήτη.
Στη σύσκεψη, υπό τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνο Πλεύρη, συμμετείχαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης, καθώς και η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, καθώς και ο δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιώργος Μαρινάκης.
Στον απόηχο της ψήφισης της τροπολογίας που προβλέπει αναστολή των αιτήσεων ασύλου για τους μετανάστες που εισέρχονται στην Ελλάδα με πλοιάρια από τη βόρεια Αφρική, ο κ. Πλεύρης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρουσίασε τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί για την αποσυμφόρηση της κατάστασης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει συγκεκριμένα μέτρα αποτροπής, επιτήρησης και υποδοχής, για τη θωράκιση των τοπικών κοινωνιών, με πλήρη σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.
Το σχέδιο αποσυμφόρησης απο τις συνεχώς αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές που δέχεται τις τελευταίες εβδομάδες η Κρήτη, έχει αρχίσει να υλοποιείται με μεταφορά στην ενδοχώρα ενώ ταυτόχρονα συλλαμβάνονται διακινητές. Ακόμη 8 συνελήφθησαν στο Λαύριο, ανάμεσα στους 515 που μεταφέρθηκαν από την Κρήτη. Στα Χανιά, ανάμεσα στους 860 μετανάστες που φιλοξενούνται προσωρινά στον εκθεσιακό χώρο της Αγυιάς, έχουν συλληφθεί 18 άτομα κατηγορούμενα ως διακινητές.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μέχρι την επόμενη Τετάρτη αναμένεται να έχουν φύγει από το νησί με πλοία της γραμμής 800 μετανάστες από την Αφρική.
Η απομάκρυνση συνεχίστηκε με 96 άτομα να αναχωρούν με πλοίο της γραμμής από τα Χανιά και από το Ρέθυμνο μέσω Ηρακλείου, άλλα 100 να κατευθύνονται στον Πειραιά.
Χθες, 515 μετανάστες μεταφέρθηκαν από τα Χανιά στο Λαύριο και 240 από το Ρέθυμνο στον Πειραιά. Από την αρχή του χρόνου, έχουν καταφθάσει 9500 άτομα στην Κρήτη από τη Λιβύη, με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών να ξεπερνά το 350% σε σχέση με πέρυσι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κρήτη: Οι ροές των μεταναστών σε νούμερα - Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για το μεταναστευτικό