Skip to main content
ΚΡΗΤΗ
Κρήτη: Οι ροές των μεταναστών σε νούμερα - Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για το μεταναστευτικό
μετανάστες
 clock 16:11 | 11/07/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Υπό έντονη πίεση βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η Κρήτη λόγω της «έκρηξης» των ροών μεταναστών, οι οποίοι φτάνουν πλέον στο νησί καθημερινά.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Λιμενικών Αρχών, από τις 4 Ιουλίου μέχρι τη Πέμπτη 10 Ιουλίου έχουν καταγραφεί 29 περιστατικά, διασώσεις και αποβιβάσεις, με 2.627 άτομα, μόνο στην περιοχή της Κρήτης.

Για σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης κάνει λόγο ο Γιώργος Σφακιανάκης, πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικών Ανατολικής Κρήτης. Την ίδια στιγμή, σε δημόσιες δηλώσεις του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας  έχει προαναγγείλει ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος.

Οι άνθρωποι που φτάνουν στο νησί, κατάγονται σε ποσοστό 95% από την Αίγυπτο, ενώ τελευταία, σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη καταγράφονται και μετανάστες από Σουδάν, Μπαγκλαντές, Πακιστάν. Στην πλειονότητα τους είναι άντρες ηλικίας 14  ως 37 ετών.

Το άκρως επικίνδυνο και  μακρινό ταξίδι τους, απόστασης 170 μιλίων από τα παραλία της Λιβύης ως την Κρήτη, διαρκεί από 24 έως 30 ώρες ανάλογα με το μέσο που πραγματοποιείται- και αυτά είναι πολλά: τράτες, αλιευτικά μεγάλου μεγέθους που χωρούν από 350 έως 500 άτομα, μικρές φουσκωτές λέμβους, πλαστικοποιημένα σκάφη με δύο μοτέρ.

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για το μεταναστευτικό

Η ανακοίνωση των στοιχείων έγινε την ίδια μέρα που με 177 ψήφους υπέρ, 74 κατά και 42 παρών, υπερψηφίστηκε η τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος με το μεταναστευτικό που έχει δημιουργηθεί με τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη τα προηγούμενα 24ωρα.

Συνολικά 293 βουλευτές ψήφισαν για την τροπολογία με την οποία αναστέλλεται για τρεις μήνες η δυνατότητα των μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στη χώρα από τη Βόρεια Αφρική με οποιοδήποτε πλωτό μέσο, να υποβάλλουν αίτηση ασύλου. Η τροπολογία, προβλέπει επίσης ότι τα άτομα αυτά επιστρέφονται, χωρίς καταγραφή, στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής. Η ρύθμιση έχει διάρκεια τριών μηνών, ενώ με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου το χρονικό διάστημα αυτό, δύναται να συντέμνεται.

Η τροπολογία ψηφίστηκε, κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, που ζήτησε το ΚΚΕ και σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των κομμάτων κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια, η ΝΔ και η Ελληνική Λύση ψήφισαν υπέρ, "παρών" ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και η Νίκη και "όχι" ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας.

Με πληροφορίες του in.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών: Στάση εργασίας την Τετάρτη 16 Ιουλίου -Ποιες οι ώρες

Ηράκλειο - απορρίμματα: Αυστηρή κριτική της αντιπολίτευσης - Τί λέει ο Δήμαρχος για τα 8,5 εκατ. τον χρόνο

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis