Κρήτη

Κρήτη: Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων - Δύο άνδρες στην Εντατική

μάσκα ηράκλειο

Μπορεί η Κρήτη σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας να παρουσιάζει καλύτερη εικόνα τόσο σε αριθμό κρουσμάτων, όσο και σε νοσηλείες για κορωνοϊό, ωστόσο τα 25 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ προκαλούν ανησυχία.

Η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου κρατά για ακόμη μία φορά την "πρωτιά", με 13 κρούσματα, ακολουθούν τα Χανιά με 7, το Λασίθι με 3 και το Ρέθυμνο με 2.

Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνονται τόσα πολλά κρούσματα, σε μία περίοδο που η διασπορά του κορωνοϊού παρουσιάζει έξαρση και η κυβέρνηση, μετά από εισηγήσεις των ειδικών, θα εφαρμόσει νέο σχέδιο, με μεταξύ άλλων, οριζόντια μέτρα σε όλη τη χώρα, άσχετα από το χρώμα στον χάρτη υγειονομικού κινδύνου.

Η ΠΕ Ηρακλείου που βγήκε πριν από λίγες ημέρες από το "πορτοκαλί" στο"κίτρινο", συνεχίζει να παρουσιάζει ανοδική πορεία, την ώρα μάλιστα που αυξάνονται τα πρόστιμα για μη χρήση μάσκας, γεγονός που καταδεικνύει μία χαλαρότητα, που σε καμία περίπτωση δεν βοηθά, στην παρούσα, κρίσιμη χρονική συγκυρία.

Σήμερα Παρασκευή, στα νοσοκομεία της Κρήτης νοσηλεύονται:

Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Χανίων, ένας 42χρονος, ο οποίος ήταν σε καραντίνα στο σπίτι ωστόσο κρίθηκε επιβεβλημένη η μεταφορά του στο νοσοκομείο. Ο άνδρας δεν είναι διασωληνωμένος.

Στη ΜΕΘ του Βενιζελείου ο 76χρονος ο οποίος παραμένει εκεί από τις 16/10.

Σε κλινικές Covid νοσηλεύονται: 

Στο ΠΑΓΝΗ ένας 79χρονος, στο Βενιζέλειο ένας 66χρονος, στο νοσοκομείο Χανίων ο 70χρονος Αμερικανός και στο νοσοκομείο Ρεθύμνου μία 81χρονη και ένας 36χρονος.

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Χερσόνησος-κακοκαιρία: Ξεπέρασαν τις 1000 οι αιτήσεις αποζημίωσης

δημος χερσονήσου κακοκαιρία

Πάνω από 1000 αιτήσεις αποζημίωσης συνολικά, από νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν υποβληθεί έως σήμερα στον δήμο Χερσονήσου, στον απόηχο των ανυπολόγιστων καταστροφών που άφησε πίσω της η κακοκαιρία της 10ης Νοεμβρίου

Στην τελική ευθεία έχει μπει πλέον το θέμα της υποβολής αιτήσεων για τη Χερσόνησο, τον δήμο που δέχτηκε το πιο ανελέητο κτύπημα από το κύμα κακοκαιρίας- εκτιμάται ότι πάνω από 500 οικίες και άλλες τόσες επιχειρήσεις και καταστήματα, έχουν αιτηθεί οικονομικής ενίσχυσης.

Εκτός από τις ζημιές στις ιδιωτικές περιουσίες, άνευ προηγουμένου είναι οι καταστροφές στις υποδομές, τόσο στο επαρχιακό και αγροτικό δίκτυο όσο και στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης. Το μεγαλύτερο τμήμα του οδικού δικτύο έχει μετατραπεί σε μια «γραβιέρα», με τις κατολισθήσεις των πρανών και την καθίζηση των χωμάτων να δημιουργούν εσωτερικές σπηλαιώσεις κάτω από τα οδοστρώματα, αχρηστεύοντάς τα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος στο ekriti.gr : "δεν υπάρχει ούτε ένα χωριό ή οικισμός στην επικράτεια του δήμου, που να έχει μείνει αλώβητο από την καταστροφή. Αποδιοργανωμένα δίκτυα νερού, ετοιμόρροπα γεφύρια και χαλασμένα οδοστρώματα παντού…"

Η δημοτική αρχή Χερσονήσου δεν κρύβει τον προβληματισμό της για το τρόπο και τον χρόνο που θα γίνει  η αποκατάσταση των ζημιών, με τα 3 εκατομμύρια που έχει ήδη λάβει από το Υπουργείο Εσωτερικών να είναι «ασπιρίνη». Η συρρίκνωση των εσόδων του δήμου, που χαρακτηρίζεται ως κατεξοχήν τουριστικός, το καλοκαίρι που μας πέρασε, δημιουργεί και συνθήκες οικονομικής στενότητας στα ταμεία του.

Σε ότι αφορά την καταγραφή των ζημιών από τα συνεργεία του δήμου, της Περιφέρειας αλλά και του Υπουργείου, αυτά προχωρούν κανονικά σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της δημοτικής αρχής, με την Επιτροπή των 17 μηχανικών από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, να έχει ήδη καταγράψει τα δομικά προβλήματα που εμφανίζουν τα κτίσματα, σπίτια αλλά και δημόσια κτίρια.

Προθεσμία Δηλώσεων

Με ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Κρήτης ενημερώνει ότι οι πληγέντες από τις πρόσφατες κακοκαιρίες έχουν προθεσμία να δηλώσουν τις ζημιές τους έως τις 4 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΉΜΕΡΑ: Κορωνοϊός - Βατόπουλος: Στην επαρχία δεν έχουν συνειδητοποιήσει την κατάσταση