Κρήτη

Κρήτη: Ακυρώνεται η φεγγαροβαδιά στο Δικταίο Άντρο - Οργή στον Δήμο

Δικταίον Αντρον

Η επιτυχημένη διοργάνωση – θεσμός του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου  για την φεγγαροβραδιά στο Δικταίο Άντρο, που είχε προγραμματιστεί για το βράδυ του Σαββάτου 25 Αυγούστου 2018 ακυρώνεται φέτος λόγω μη σύμφωνης γνώμης της αρμόδιας Εφορείας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σχετικά με την είσοδο στο σπήλαιο κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων της πανσελήνου.

Σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Ενώ ο Δήμος είχε από τον Μάιο εγγράφως ενημερώσει για την διοργάνωση, η επίσημη απάντηση από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού δύο μόλις ημέρες πριν την εκδήλωση, γεννά βάσιμες  υποψίες για σκευωρία.

Με πρόσχημα την έλλειψη επαρκούς φωτισμού για την ασφάλεια των επισκεπτών, -κάτι που είναι δική του αρμοδιότητα και ευθύνη!-  το Υπουργείο Πολιτισμού δεν επιτρέπει την είσοδο στο μνημείο και ουσιαστικά αρνείται να αναδείξει το Δικταίο Άντρο μέσα από μια καταξιωμένη διοργάνωση του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, από το καλοκαίρι του 2015 (με παρουσία υπουργών, βουλευτών, περιφερειάρχη, δημάρχων και πλήθος κόσμου). Είναι θλιβερή η επιλεκτική αυτή στάση των υπηρεσιών καθώς σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν αρχαιολογικοί χώροι με πανσέληνο, με επιπλέον ενίσχυση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων φωτισμού.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΤΑΠΑ) ενώ εισπράττει περισσότερο από 1.000.000€ κάθε χρόνο από το Δικταίο Άντρο, δεν είναι άξιες οι υπηρεσίες του, να βιδώσουν μία λάμπα (εδώ και 20 χρόνια) για να έχει περισσότερο φως το βράδυ στο σπήλαιο. Και όταν λέμε ότι εμείς θα το κάνουμε, μας απαγορεύουν την είσοδο.

Λυπάμαι που θα το πω αλλά είναι ανεπαρκείς για τους δικούς μας χώρους.

Ο Δήμος είχε σχεδιάσει την διοργάνωση με κονδύλια από τον δικό του προϋπολογισμό, προβλέποντας πλήρη κάλυψη φωτισμού με ειδικούς προβολείς και φωτιστικά σε όλη τη διαδρομή, ηχητικά συστήματα κλπ ενώ για την ασφάλεια των επισκεπτών, συμμετείχε στις εκδηλώσεις το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Κρήτη

Ηράκλειο

Βαρδάκης - σεισμός: Εκτός Στεγαστικής Συνδρομής το 70% των διαμερισμάτων του νομού Ηρακλείου

Σωκράτης Βαρδάκης

Το 70% των δημοτικών διαμερισμάτων των Δήμων του Νομού Ηρακλείου που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του σεισμού της 27ης Σεπτεμβρίου, βρίσκονται εκτός της Στεγαστικής Συνδρομής (Σ.Σ.), τονίζει ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Βαρδάκης, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./16446/Α325/2021 - ΦΕΚ 4646/Β/7-10-2021, προβλέφθηκε η οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών, σε κτίρια από τους σεισμούς της 24ης Ιουλίου και 27ης Σεπτεμβρίου 2021, σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης.

Μεγάλη όμως είναι η απογοήτευση, αφού περιοχές των Δήμων Ηρακλείου, Αρχανών-Αστερουσίων Γόρτυνας, Φαιστού, Χερσονήσου και ολόκληρες ο Δήμος Βιάννου, της Περιφέρειας Κρήτης, δεν περιλαμβάνονται στην εν λόγω Κ.Υ.Α., δήμοι που σημειωτέον κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χουλιάρας για Αρκαλοχώρι: Οι σεισμοί θα συνεχιστούν για μήνες

Σεισμός - Αρκαλοχώρι: Έφτασαν οι πρώτες προκάτ αίθουσες στο Γυμνάσιο (φωτο)

ESPA BANNER