Κρήτη

Οδηγίες για τους πολίτες και τους καταστηματάρχες, από την γιατρό Ελένη Ιωαννίδου

κορωνοϊός

Η Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος του νοσοκομείου Ρεθύμνου Ελένη Ιωαννίδου δίνει συμβουλές σε κοινό και καταστηματάρχες 

Οδηγίες για την προστασία του κοινού από τον κορωνοϊο​

Μένουμε στο σπίτι

Ακολουθούμε τις οδηγίες για αποφυγή μετακινήσεων και συγχρωτισμού.

Αποφεύγουμε την επαφή με ανθρώπους σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου, ειδικά εάν έχουν συμπτώματα από το αναπνευστικό.

Πλένουμε τα χέρια μας τακτικά με αντισηπτικό αν δεν είναι εμφανώς λερωμένα και με σαπούνι και νερό αν είναι λερωμένα. Προσοχή στη συναλλαγή χρημάτων και την επαφή με επιφάνειες στις οποίες ακουμπά πολύς κόσμος ή χρήματα. Μετά από κάθε επαφή με χρήματα πλένουμε τα χέρια μας με αντισηπτικό ή σαπούνι και νερό.

Δεν φοράμε μάσκα αν είμαστε υγιείς. Δεν έχει αποδειχθεί προστατευτικό μέτρο σε σχέση με κάποιον άλλον που δεν φοράει. Επίσης δημιουργεί ψευδές  αίσθημα ασφάλειας και χαλάρωση των άλλων μέτρων προστασίας όπως την τήρηση αποστάσεων.

Δεν φοράμε γάντια σε καμία περίπτωση εκτός εάν υπάρχει πιθανότητα να λερώσουμε τα χέρια μας με βιολογικά υγρά. Επίσης, η χρήση γαντιών δημιουργεί ψευδές  αίσθημα ασφάλειας και χαλάρωση των άλλων μέτρων προστασίας όπως είναι η συχνή χρήση αντισηπτικού. Η χρήση αντισηπτικού πάνω στα γάντια είναι λάθος και δεν πρέπει να γίνεται.

Ακολουθούμε αναπνευστική υγιεινή

Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε χρησιμοποιούμε ως προστασία την εσωτερική πλευρά του αγκώνα μας η το εσωτερικό της μπλούζας μας και όχι τα χέρια. Χρησιμοποιούμε χαρτομάντιλα για τη μύτη, χειροπετσέτες για τα χέρια και πετσετάκια μιας χρήσης για τις επιφάνειες.

Δεν ακουμπάμε το πρόσωπό και τη μύτη μας.

Οδηγίες για τα εμπορικά καταστήματα τροφίμων

Δημιουργήστε τις συνθήκες ώστε οι πελάτες να μην έρχονται σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου από το ταμείο. Σκεφτείτε την εξυπηρέτηση από απόσταση ή άλλου είδους μηχανικό διαχωρισμό (τζάμι;).

Κάθε φορά που ακουμπάτε χρήματα κάρτες ή αντικείμενα που έχει πιάσει ο πελάτης να απολυμαίνετε τα χέρια σας με αντισηπτικό. Καθαρίζετε τον πάγκο συναλλαγής και την ταμειακή μηχανή με απολυμαντικό επιφανειών σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ιδανικά ανάμεσα σε κάθε συναλλαγή. Αν δεν έχετε απολυμαντικό επιφανειών φτιάξτε ένα διάλυμα 1 μέρος οικιακή χλωρίνη με 9 μέρη νερό (όχι την πυκνή).

Καθαρίζετε με απολυμαντικό επιφανειών ή διάλυμα χλωρίνης τις υπόλοιπες επιφάνειες, ψυγεία κλπ αρκετές φορές την ημέρα (ειδικά χειρολαβές, ταμειακή μηχανή). Μη χρησιμοποιείτε πανιά πολλαπλών χρήσεων. Σκουπίζετε τα χέρια με χειροπετσετες και τις επιφάνειες με χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης.

Το αντισηπτικό χεριών δεν είναι κατάλληλο για καθαρισμό των επιφανειών. Χρειάζονται δυο διαφορετικά διαλύματα. Άλλο για τα χέρια και άλλο για τις επιφάνειες.

Η χρήση μάσκας δεν έχει κανένα νόημα. Δεν έχει αποδειχθεί προστατευτική σε σχέση με κάποιον άλλον που δεν φοράει. Επίσης δημιουργεί ψευδές  αίσθημα ασφάλειας και χαλάρωση των άλλων μέτρων προστασίας όπως την τήρηση αποστάσεων.

Η χρήση γαντιών δεν έχει κανένα νόημα εκτός εάν υπάρχει πιθανότητα να λερώσετε τα χέρια σας με βιολογικά υγρά. Επίσης, η χρήση γαντιών δημιουργεί ψευδές  αίσθημα ασφάλειας και χαλάρωση των άλλων μέτρων προστασίας όπως είναι η συχνή χρήση αντισηπτικού. Η χρήση αντισηπτικού πάνω στα γάντια είναι λάθος και δεν πρέπει να γίνεται.

Μάσκα θα φορέσετε όταν χρειάζεται να έρθετε σε επαφή σε απόσταση μικρότερη του μέτρου με κάποιον ασθενή.

Ακολουθούμε όλοι αναπνευστική υγιεινή

Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε χρησιμοποιούμε ως προστασία την εσωτερική πλευρά του αγκώνα μας η το εσωτερικό της μπλούζας μας και όχι τα χέρια. Χρησιμοποιούμε χαρτομάντιλα για τη μύτη, χειροπετσέτες για τα χέρια και χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης για τις επιφάνειες.

Μην ακουμπάτε το πρόσωπό σας με τα χέρια.

Αν κάποιος από το προσωπικό ασθενήσει με συμπτώματα από το αναπνευστικό και πυρετό πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα από την εργασία, να μείνει σε απομόνωση στο σπίτι και να συμβουλευτεί τηλεφωνικά το γιατρό του

 

Κόσμος

Κορωνοϊός - Ιταλία: Μειώθηκαν οι νεκροί και ο αριθμός των κρουσμάτων

κορωνοϊός, Ιταλία

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 135.586 Οι νεκροί έφτασαν τους 17.127 Παράλληλα, 24.392 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 132.547 και είχαν χάσει την ζωή τους 16.523 άνθρωποι ενώ 22.837 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο , δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 604 ασθενείς και καταγράφηκαν 3.039 νέα κρούσματα. 1.555 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

3.792 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.718 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 61.557 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 52.325 και οι νεκροί 9.484. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 17.825 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 2.180. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 11.925, με 695 νεκρούς.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού συνεχίζει να μειώνει την ταχύτητά του (569 λιγότερα κρούσματα σε σχέση με χθες) ενώ και οι νεκροί είναι 32 λιγότεροι από το προηγούμενο εικοσιτετράωρο . Και οι εισαγωγές στη μονάδα εντατικής θεραπείας, συνεχίζουν να μειώνονται.

Η Ιταλική Πολιτική Προστασία, πάντως, παρά τα ελπιδοφόρα αυτά στοιχεία, υπογραμμίζει ότι «τις ημέρες, πριν και μετά το Καθολικό Πάσχα, κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει, ούτε για μια στιγμή, ότι στην χώρα έχουν χάσει την ζωή τους πάνω από δεκαεπτά χιλιάδες άνθρωποι». Το μήνυμα είναι ότι πρέπει να τηρηθούν με τεράστια προσοχή, οι κανόνες και περιορισμοί που έχει ορίσει η κυβέρνηση Κόντε.