Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κοινή ομιλία Αυγενάκη – Τριαντόπουλου στο Δήμο Μαλεβιζίου για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Κοινή ομιλία Αυγενάκη – Τριαντόπουλου στο Δήμο Μαλεβιζίου
 clock 13:12 | 18/05/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το ΥΠΑΑΤ στον τομέα αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, ανέδειξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας στην Τύλισο με θέμα την «Αγροτική Πολιτική- Κλιματική Κρίση και Ευρωπαϊκή ΄Ενωση».

Όπως ανέφερε ο υπουργός, το ΥΠΑΑΤ έχει ρόλο σε τρία επίπεδα:

Στον τομέα της πρόληψης με το αγροτικό 112 και την επέκταση της αντιχαλαζικής προστασίας, στον τομέα των έργων υποδομής με τα εγγειοβελτιωτικά,  αλλά και στον τομέα της καταβολής αποζημιώσεων

Η κλιματική κρίση χτύπησε την πόρτα μας

Αναφερόμενος στο θέμα της εκδήλωσης είπε ότι πριν μερικά χρόνια η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή ήταν θεωρητική. Σήμερα όμως μιλάμε για κλιματική κρίση. Χτύπησε την πόρτα και της Κρήτης. Και όλοι οι επιστήμονες φοβούνται ότι θα ενταθεί. Όπως είπε, το πρόβλημα στην Κρήτη είναι πολλαπλό. Έχει πέντε λεκάνες και πολλές διαφορετικές συμπεριφορές που δημιουργούν πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών αλλά κυρίως στον πρωτογενή τομέα, που είναι ένας από τους δύο πυλώνες ανάπτυξης της Κρήτης.

Ο υπουργός θύμισε ότι όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινητοποιείτο στα ζητήματα του περιβάλλοντος τον αποκαλούσαν ρομαντικό. Σήμερα, είπε, δικαιώθηκε.

Image
Κοινή ομιλία Αυγενάκη – Τριαντόπουλου στο Δήμο Μαλεβιζίου

Αναφερόμενος στη διαχείριση του νερού είπε ότι έχει ανατεθεί στην Ολλανδική εταιρεία HVAμε τη συνεργασία της Περιφέρειας και μιας σειρά τοπικών φορέων, η μελέτη για τη διαχείριση των υδάτων και την ίδρυση Ενιαίου Φορέα κατά τα πρότυπα της Θεσσαλίας. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία γιατί δεν είναι δυνατόν το έργο της μιας περιοχής να είναι επιζήμιο για μια διπλανή. Το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό αλλά δεν επιτρέπεται η δημόσια σπατάλη σημείωσε.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σημείωσε ότι εμπλέκεται στο ζήτημα της κλιματικής κρίσης και μέσω του τομέα της πρόληψης, με έργα αλλά και μέσω ΕΛΓΑ τόσο στην πρόληψη όσο και σε αποζημιώσεις.

Θα μπει τάξη στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στα 16.500 δεσμευμένα ΑΦΜ τα οποία ελέγχονται. Ήδη,  800 έχουν πάει στον Εισαγγελέα και περί τα 7.200 αποδεσμεύθηκαν και πληρώνονται κανονικά. Επίσης είπε ότι υπήρχαν περιπτώσεις που είχαν δικαιωθεί από το 2014 αλλά δεν ενεργοποιήθηκαν ποτέ οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

«Θα μπει τάξη σε αυτόν τον χώρο. Υπάρχουν πρόσωπα που χάρηκαν για όσα συμβαίνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η ΕΕ ανέθεσε στο ΥΠΑΑΤ να επιτηρεί συγκεκριμένες δραστηριότητες του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις οποίες είχαμε παρέμβει. Δεν θα σταματήσουμε να δουλεύουμε μέχρι να επαναφέρουμε στην κανονικότητα τον Οργανισμό. Και όσες πληρωμές έχει προγραμματίσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα γίνουν κανονικά. Επίσης μέχρι το τέλος του έτους θα καταβληθούν στον πρωτογενή τομέα 2,2 δις ευρώ από ΚΑΠ και ΠΑΑ».

Ο ΕΛΓΑ εκσυγχρονίζεται

Ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ εκσυγχρονίζεται.  Ήδη από προχθές ξεκίνησε η πρώτη φάση διαβούλευσης. Όλοι οι παραγωγοί θα είναι ασφαλισμένοι. Θα υπάρχουν δύο επίπεδα: Η υποχρεωτική και η προαιρετική, κατά την οποία ο ασφαλισμένος θα επιλέγει κινδύνους που θα ασφαλιστεί.

-          Θα δώσουμε κίνητρα στους νέους αγρότες για περαιτέρω ασφάλισης.

-          Επεκτείνουμε το πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας.

-          Προχωρούμε στην ψηφιοποίηση του ΕΛΓΑ όπου ο εκτιμητής θα έχει τη δυνατότητα να κάνει την εκτίμησή του μέσα στο χωράφι χωρίς καθυστερήσεις και με διαφάνεια.

Μέχρι να φτάσει στη Βουλή θα γίνουν τρεις φάσεις διαβούλευσης. Μαζί διαμορφώνουμε τον νέο κανονισμό.

Να αποτρέψουμε το πρόστιμο των 450 εκατ. ευρώ

Αναφερόμενος στα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, θύμισε ότι επί 11 χρόνια δεν έγινε κανένα βήμα.  Οι μόνοι που είχαν προχωρήσει ήταν οι Περιφερειάρχες Καχριμάνης και Κασαπίδης. Προχωρούμε πλέον ταχύτατα όλοι μαζί με εξαίρεση τρεις Περιφερειάρχες που αρνούνται να μετάσχουν, στη διαδικασία προκήρυξης των Σχεδίων Βόσκησης. Όπως είπε μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να έχουν γίνει οι σχετικές προκηρύξεις για την ανάρτηση των χαρτών ώστε να μη ενεργοποιηθεί το πρόστιμο των 450 εκατ. ευρώ που έχει επιβάλλει για τις καθυστερήσεις η ΕΕ.

Δεν είναι χαλαρή ψήφος. Από την ψήφο σας θα εξαρτηθεί η Ευρώπη του αύριο. Θέλουμε την προστασία του περιβάλλοντος αλλά θέλουμε να διασφαλίσουμε και την επισιτιστική επάρκεια.

Σημαντική η συμβολή του ΥΠΑΑΤ

Ο υπουργός σημείωσε ότι από τα προγράμματα του ΥΠΑΑΤ ο Νομός Ηρακλείου έχει λάβει:

-           Σχέδια Βελτίωσης  27 εκατ. ευρώ.

-          Από τα leader έχουν δοθεί 41 εκατ. ευρώ

-          Νέοι Αγρότες 57,6 εκατ. ευρώ

-          Ταμείο Ανάκαμψης 10 εκατ.

-          Πρόγραμμα Αλιείας

-          Φράγμα Βιάνου, Φαιστού και μια σειρά εγγειοβελτιωτικών και αρδευτικών έργων που προγραμματίζονται

Όπως είπε ο ΥπΑΑΤ ενδιαφέρει το υπουργείο και το Φράγμα Βαρσαμά. Τόνισε ότι αποτελεί για τον ίδιο ηθική υποχρέωση η στήριξη του πρωτογενούς τομέα στην Κρήτη, γιατί όντως αποτελεί τον έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες οικονομικής ανάπτυξης του νησιού.

Το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί συμπεριφορές σε βάρος των παραγωγών, των καταναλωτών και των έντιμων μεταποιητών,

ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι οι έλεγχοι θα συνεχισθούν και ο ίδιος δεν πρόκειται να κάνει πίσω.

«Οι έλεγχοι που ξεκινήσαμε έφεραν αποτελέσματα. Το μήνυμα δεν είναι τα πρόστιμα που ήδη έχουν ξεπεράσει τα 2 εκατ. ευρώ αλλά ότι  δεν θα ανεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές. Θα προστατεύσουμε με κάθε τρόπο τους παραγωγούς μας. Δεν θα κάνουμε πίσω», τόνισε ο υπουργός.

Τριαντόπουλος: Δυσάρεστη κανονικότητα η κλιματική κρίση

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος είπε ότι όλο και περισσότεροι πολίτες βιώνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης η οποία τείνει να εξελιχθεί σε μια δυσάρεστη κανονικότητα, υπό την έννοια της συχνότητας εμφάνισης των ακραίων φαινομένων. Σε αυτές τις νέες συνθήκες πρέπει να απαντήσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Την τουριστική ανάπτυξη, σημείωσε, δεν μπορεί να την εμποδίσει κανείς, αλλά απαιτούνται παρεμβάσεις για διορθώσουν λάθη σε ένα αστικό περιβάλλον που έχει δομηθεί άναρχα. Στο σημείο αυτό, είπε, απαιτείται η συνεργασία με την Περιφέρεια και τους Δήμους. Ο Χρήστος Τριαντόπουλος ανταποκρινόμενος σε αίτημα του Δημάρχου είπε ότι θα υπάρχει στήριξη του υπουργείου του σε έργα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και της ανθρώπινης ζωής.

Image
Κοινή ομιλία Αυγενάκη – Τριαντόπουλου στο Δήμο Μαλεβιζίου

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος έκανε ευρεία αναφορά στις παρεμβάσεις του υπουργείου του στα φαινόμενα φυσικών καταστροφών που έχουν πλήξει την περιοχή και την ενεργοποίηση της πρώτης αρωγής για τη στήριξη των πληγέντων. Σημείωσε όμως ότι πρέπει να δίνεται έμφαση στην πρόληψη και για το λόγο αυτό, όπως τόνισε, έργα όπως αυτά που σχεδιάζει ο Δήμος, θα έχουν στη στήριξη της πολιτείας.

Δήμαρχος Μαλεβιζίου: Ενίσχυση των υποδομών

Ο Δήμαρχος Μενέλαος Μποκέας σημείωσε ότι η άναρχη τουριστική ανάπτυξη στηρίχθηκε σε ελλιπείς υποδομές και έκανε αναφορά στις φυσικές καταστροφές στην Αγία Πελαγία και στην ευρύτερη περιοχή καθώς και στα έργα που πρέπει να γίνουν για να ενισχυθούν οι υποδομές. Σημείωσε ότι οι ανάγκες της περιοχής σε άρδευση είναι σημαντικές και ζήτησε να εξετασθούν οι δυνατότητες για άρδευση από τον Αλμυρό Ποταμό.

Επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της αγροτικής οδοποιίας στην περιοχή, αλλά και στην ένταξη έργων στο πρόγραμμα Αλιείας. Ζήτησε επίσης τη στήριξη του ΥπΑΑΤ στη δημιουργία ενός αγροκτήματος στο Μαλεβίζι μέσα από τη λειτουργία του οποίου θα στηριχθεί και ο πρωτογενής τομέας. Τέλος, ζήτησε τη στήριξη του ΥπΑΑΤκαι στην ενεργειακή κοινότητα που δημιουργείται στην περιοχή με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής. «Με τη δική σας στήριξη κ. Υπουργέ, ο Δήμος Μαλεβιζίου προσβλέπει να εξελιχθεί σε μια πράσινη ενεργειακά κοινότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Βιάνου Παύλο Μπαριτάκης Δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης και οι ΓΓ των δύο υπουργείων Γιώργος Στρατάκος και Πέτρος Καμπούρης

·Νωρίτερα ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Χερσονήσου, Ζαχαρία Δοξαστάκη, τους δημοτικούς συμβούλους, την Πρόεδρο ΔΗΜ.Τ.Ο Χερσονήσου, Νεκταρία Μανίκα, και εκπροσώπους τοπικών φορέων.  Στη συνάντηση ετέθησαν περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η κλιματική κρίση, η επισιτιστική ασφάλεια καθώς και η διάβρωση των παραλιών που επηρεάζει την τουριστική ανάπτυξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηράκλειο: Και δύο ανήλικα κορίτσια στο σκάφος με τους μετανάστες

Κρήτη: Έφυγαν από το νησί με κλοπιμαία 27.500 ευρώ αλλά αναγκάστηκαν να τα επιστρέψουν (φωτο)

Κρήτη: Σύγκρουση ποδηλάτου με αυτοκίνητο - Στο νοσοκομείο 14χρονος

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis