Κρήτη

Κρήτη: Καταστροφές στην ελαιοπαραγωγή άφησαν οι θυελλώδεις άνεμοι

ΕΛΙΕΣ.jpg

Πολλές καταστροφές στα ελαιόδεντρα άφησαν πίσω τους οι θυελλώδεις άνεμοι των τελευταίων ημερών.

Αυτό που φοβούνταν οι παραγωγοί έγινε δυστυχώς πράξη, με τις ζημιές, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ηρακλείου Μύρωνα Χιλετζάκη να εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στο βόρειο μέτωπο.

«Με βάση την ενημέρωση που έχουμε ως τώρα, στο βόρειο μέτωπο υπάρχουν πολλές καταστροφές στα ελαιόδεντρα, αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το ακριβές μέγεθος τους» αναφέρει με δηλώσεις του στο ekriti.gr ο κ. Χιλετζάκης για να προσθέσει:

«Περιμένουμε την πλήρη καταγραφή των ζημιών για να μπορέσουμε να μιλήσουμε με ασφάλεια για το μέγεθος του προβλήματος».

Το Σαββατοκύριακο πάντως θεωρείται κομβικό, αφού οι παραγωγοί θα καταγράψουν αναλυτικά τις ζημιές, ώστε να ενημερωθούν τη Δευτέρα το πρωί οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ για να ελέγξουν την πιθανότητα καταβολής αποζημιώσεων.

Τονίζεται ότι αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα των παραγωγών, λίγο πριν την επίσημη έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου, αφού έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προβλημάτων, μεταξύ των οποίων η έλλειψη σε εργατικά χέρια, αλλά και ο κίνδυνος από την επέλαση του δάκου, που ήδη έχει χτυπήσει πρώιμες ποικιλίες.

Γιάννης Ζωράκης

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Συνάντηση εργασίας για την προώθηση και ανάδειξη του Δικτύου Τυριού

image0.jpeg

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης με στόχο την ενημέρωση για τις δράσεις του Δικτύου Τυριού, στην οποία συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας -Κοινωνικής Οικονομίας Αντώνης Παπαδεράκης, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ηρακλείου και του Δικτύου Μανόλης Αλιφιεράκης, μέλη του Προεδρείου του Επιμελητηρίου και του Δικτύου Τυριού και ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αλέξανδρος Στεφανάκης.

Στη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε πως είναι μεγάλης αξίας η προώθηση και η ανάδειξη του Δικτύου που έχει τη μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας και στο οποίο μετέχουν περίπου 30 τυροκόμοι. Στη διάρκεια της συζήτησης διατυπώθηκαν διάφορες προτάσεις, όπως ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν δράσεις προβολής, διασύνδεσης με τον τουρισμό αλλά συγχρόνως και αναπτυξιακά σχέδια όπως για παράδειγμα, «οι δρόμοι του τυριού» ή να οργανωθεί διήμερο εκδηλώσεων αποκλειστικά για τυροκομικά προϊόντα.

«Περιμένουμε συγκεκριμένη πρόταση για να δούμε πως υποστηρίζουμε και οι φορείς με την Περιφέρεια την πρωτοβουλία και σε συνεργασία και με την αγροδιατροφική», όπως τόνισε ο κ. Παπαδεράκης, μετά τη συνάντηση.