Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Καταψηφίζουν την αύξηση των δημοτικών τελών οι Ενεργοί Πολιτες Ηρακλείου

ηλίας λυγερός
 clock 19:02 | 16/11/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

"Όχι" στην πρόταση της δημοτικής αρχής για άυξηση των δημοτικών τελών λέει η παράταξη Ενεργοί Πολίτες Ηρακλείου, όπου σε σχετική ανακοίνωση τονίζονται μεταξύ άλλων τα εξής:

"Το δημοτικό συμβούλιο συζητά για τα ανταποδοτικά τέλη της χρονιά που έρχεται. Η συζήτηση ξεκίνησε στην οικονομική επιτροπή με την παράθεση των επιχειρημάτων της δημοτικής αρχής για την ανάγκη αύξησης των οικιακών τελών κατά 9%, της ΒΙΠΕ κατά 270% κλπ.
Ποια είναι τα βασικά στοιχεία που καθορίζουν αυτή την επιλογή της δημοτικής αρχής.
Α. Η ανάγκη να ισοσκελισθούν έσοδα και έξοδα στα ανταποδοτικά. Παραθέτοντας μία σειρά από στοιχεία, σημειώνει την ανάγκη αυτής της αύξησης λόγω πιθανολογούμενου ανοίγματος εσόδων και εξόδων.
Όμως αν κάποιος θέλει να δει την πραγματική ανάγκη, τους πραγματικούς αριθμούς το μόνο τελικό και ολοκληρωμένο μοντέλο είναι το έτος 2014 το οποίο έχει κλείσει λογιστικά. Από τα στοιχεία φαίνεται καθαρά ότι υπάρχει ένα πλεόνασμα 665.419,64 Ε. 
Να διευκρινίσομε ότι στα παραπάνω έξοδα συμπεριλαμβάνεται μία δαπάνη της τάξης των 1.317.654,71€ για τις δαπάνες στους Πέρα Γαλήνους.
Οι δαπάνες αυτές (2014) συμπεριλαμβάνουν και το επιπλέον κόστος στην διαχείριση των απορριμμάτων για το διάστημα ΜΑΙΟΣ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014 που δεν λειτουργεί η μονάδα βιοξήρανσης.
Λογικά στα ίδια νούμερα θα κλείσει και το 2015, με μία μικρή αύξηση στα έξοδα λόγω ετήσιας πλέον επιβάρυνσης στη διαχείριση των απορριμμάτων 
Από πού λοιπόν προκύπτει η ανάγκη αύξησης 13% ώστε να φθάσομε από τα 10.827.458,46 (2014) ή 10.290.360,99 ( 2015) (έσοδα) στα 12.313.517,07 (2016);
Τι άλλαξε σε ένα χρόνο;
Μήπως οι μισθοί; Ο αριθμός του προσωπικού; Το κόστος ασφάλισης, το κόστος καυσίμου, το κόστος συντήρησης ….. Τι απ όλα; 
Τίποτε από όλα αυτά δεν αυξήθηκε. Μία προσεκτική ματιά στα στοιχεία των δαπανών διαπιστώνουν πολύ καθαρά τις πτωτικές τάσεις που υπάρχουν.

Παρ όλα αυτά η δημοτική αρχή επιβάλει αυξήσεις. Γιατί; Διότι σταδιακά αλλά με γοργά βήματα κινείται σε συντηρητικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές για την επίλυση των προβλημάτων της διαχείρισης και αυτές είναι που δίνουν το στίγμα της πολιτικής της. Και αυτό σημαίνει φόρους, τέλη κλπ. στους δημότες σαν το μόνη λύση. 
Ας δούμε όμως και μία άλλη πλευρά. Ποια είναι η ποιότητα των υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού; Τα τέλη αυτά είναι ανταποδοτικά και σωστά. Είναι όμως η ποιότητα της καθαριότητας (συλλογής και διαχείρισης ο ηλεκτροφωτισμός, αντίστοιχες των δαπανών που πληρώνουν οι δημότες, από τους οποίους σήμερα η δημοτική αρχή ζητά αυξήσεις. Εδώ η δημοτική αρχή (φαίνεται και μέσα από την εισήγηση της) βρίσκεται πολύ πίσω από τις ανάγκες που υπάρχουν και δεν φαίνεται να γίνονται βήματα βελτίωσης, όταν η ίδια δημιουργεί ανεξέλεγκτες χωματερές μέσα στην αυλή τους. 
Είναι πολύ συχνές οι αναφορές Δημοτών, παρατάξεων, φορέων και τύπου στα παραπάνω φαινόμενα. 
Πως κατανέμει όμως η πρόταση της δημοτικής αρχής τις αυξήσεις που προτείνει ;
-Αύξηση οικιακών τελών κατά 9% με προσδοκώμενα έσοδα 451.631,00
-Αύξηση τελών στη ΒΙΠΕ κατά 270% με προσδοκώμενα έσοδα 302.461,00 
-Παράπλευρα έσοδα λόγω αύξησης του οικιακού τιμολογίου (υπαίθριοι χώροι επαγγελματικών χώρων) με έσοδα 232.733,00
Τα συνολικά οικιακά τέλη προκύπτουν από τα καταγεγραμμένα στις καταστάσεις του Δήμου μ2 (6.451.874 μ2) με εκφρασμένη την δυσκολία της Δημοτικής Αρχής να ενσωματώσει όλες τις επιφάνειες που έχουν καταγραφεί με τις τακτοποιήσεις, και οι οποίες είναι σημαντικές. 

Για το θέμα της ΒΙΠΕ
Το θέμα είναι λεπτό και σοβαρό. Oπως είναι γνωστό η ΒΙΠΕ είναι μια ιδιαίτερη περιοχή, με δικό της νομικό καθεστώς και εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας εγκεκριμένο. Η ΕΤΒΑ που είναι φορέας διαχείρισης, συντήρησης και λειτουργίας, έχει στην αρμοδιότητα της και την ευθύνη καθαριότητας και φωτισμού της συγκεκριμένης περιοχής. 

Για την επιβολή τελών από τον δήμο και υπό ποιες προϋποθέσεις αυτή θα μπορούσε να είναι νόμιμη, υπάρχει γνωμοδότηση (νομική) από γνωστό δικηγόρο και στέλεχος της δημοτικής αρχής που περιγράφει διαφορετικά πράγματα από την υφιστάμενη και προτεινόμενη επιβολή τελών. 
Βέβαια η ΒΙΠΕ είναι τμήμα του Δήμου Ηρακλείου και κανένας δεν θεωρούμε ότι πρέπει να παραχωρεί δικαιώματα και αρμοδιότητες. Η σημερινή κατάσταση στην ΒΙΠΕ από άποψη καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού, οδοποιίας και ασφάλειας κατακρίνεται από όλους και πρώτα απ όλα, από τους καθ ύλην αρμοδίους. 

Οι εγκατεστημένοι στην ΒΙΠΕ σήμερα καλούνται να καταβάλουν δύο διαφορετικά τέλη στην ΕΤΒΑ/ΒΙΠΕ και στον Δήμο για ανταποδοτικές υπηρεσίες που δεν παρέχονται ικανοποιητικά (ομολογείτε και στην εισήγηση).

​Εμείς προτείνουμε στην Δημοτική Αρχή να έρθει σε συνεννόηση με την ΕΤΒΑ/ΒΙΠΕ και να αναλάβει συνολικά τις υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού με αντίτιμο που θα συμφωνηθεί. Απαραίτητη δε προϋπόθεση είναι να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες.
Βέβαια αντίστοιχα και ίσως σε μεγαλύτερη κλίμακα αντιμετωπίζουν και οι εγκατεστημένοι στο τρίγωνο της Φοινικιάς με αποκλειστική ευθύνη της Δημοτικής αρχής, διότι εκεί έχει την αποκλειστική ευθύνη των παρεχομένων υπηρεσιών. Οι συχνές διαμαρτυρίες των εγκατεστημένων επιχειρηματιών και κατοίκων είναι γνωστές και πολλαπλά εκφρασμένες. Η οικονομική αντιδημαρχία του Δήμου εξέτασε ποτέ, πόσο ανταποδοτικά είναι τα ποσά που εισπράττει από την συγκεκριμένη περιοχή, διότι η εισήγηση περιέχει και μια τέτοια λογική;

Μια άλλη λογική στην δημοτική πολιτική 
Οι Ενεργοί Πολίτες καταψηφίζουν τις αυξήσεις στα Δημοτικά τέλη διότι:.
1. η όλη λογική αντί να βάζει προτεραιότητα στην ποιότητα και επάρκεια των προσφερόμενων υπηρεσιών στους δημότες, προτάσσει μόνο την πλευρά της εισπραξιμότητας και των πολιτικών, για σύνταξη των προϋπολογισμών,  που επιβάλλονται. 
2. όπως αναφέραμε και παραπάνω στην δημοτική πολιτική φαίνεται να κυριαρχούν αντιλήψεις μεταφοράς όλων των βαρών  στους Δημότες, μέσω αυξήσεων τελών και φόρων ( νεοφιλελεύθερη και συντηρητική επιλογή ). Μια λογική οικονομίας, βελτίωσης της ποιότητας με επιλογές απόδοσης, και διαφάνειας είναι το ζητούμενο σήμερα και η δημοτική πολιτική είναι μακριά  από κάτι τέτοιο.
3. δεν έγινε καμιά ουσιαστική συμμετοχική διαδικασία. Ακόμα και στην οικονομική επιτροπή που συζητήθηκε το θέμα, ουσιαστικά η πλειοψηφία υποβάθμισε το θέμα και συζητήθηκε με οριακή απαρτία ( λόγω συμμετοχής της αντιπολίτευσης ) και τελικά με ισοψηφία που έγινε πλειοψηφία, χάρη στην διπλή ψήφο του προέδρου !! Και βέβαια το γεγονός της απαξίωσης της συμμετοχής της πλειοψηφίας, όχι μόνο στη οικονομική επιτροπή, αλλά και σε άλλα θεσμικά όργανα προβληματίζει. 
4. αυτό που έχουν ανάγκη, σήμερα οι δημότες, και ή πόλη είναι η άσκηση μιας συνεκτικής με όραμα δημοτικής πολιτικής που στην προτεραιότητα του θα βάζει τον άνθρωπο, τις πραγματικές του ανάγκες, που σήμερα δοκιμάζονται πάρα πολύ. Δεν έχει ανάγκη μιας δημοτικής αρχής που θα επιβάλει φόρους και αυξήσεις με ποιοτικά υποβαθμισμένες υπηρεσίες". 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis