Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ήξερες ότι ο έρωτας του Ανωγειανού Γιάννη με την Ενετή Κλημεντίνη δημιούργησε μια δυναστεία;

Image
Ζευγάρι
 clock 15:08 | 16/02/2021
writer icon newsroom ekriti.gr

Οι περήφανοι Ανωγειανοί μετά την άλωση του Ρεθύμνου, χωρίς να δηλώσουν υποταγή στον Τούρκο, άρχισαν να πιάνουν τις δασώδεις πλαγιές του Ψηλορείτη. Από τις απρόσιτες αυτές θέσεις ο Τοπάρχης τους, που εκκαλείτο Κάπος κατά τη λατινική μετάφραση της λέξης Κεφαλάς, έκανε συχνές επιδρομές στις τούρκικες εγκαταστάσεις του Μυλοποτάμου ή έσπευδε για βοήθεια στους Ηρακλειώτες που κρατούσαν ακόμα αντίσταση.

Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι οι Κρητικοί, αν και είχαν δεκάξι φορές ως τότε επαναστατήσει κατά των Ενετών, αναγκάστηκαν τώρα να συμμαχήσουν με αυτούς διαισθανόμενοι ότι ο ζυγός των Τούρκων θα ήταν πιο βαρύς. Στο κάτω κάτω Χριστιανοί ήταν οι μέχρι τώρα δυνάστες τους. Οι Τούρκοι προκειμένου να καταλάβουν το κάστρο προσπάθησαν να κάνουν την τελική έφοδο από θαλάσσης. Αυτή η προετοιμασία έδωσε την ευκαιρία στους πολιορκημένους να ανασυνταχθούν, αλλά ο στρατιωτικός διοικητής της πόλης είχε πέσει σε βαθειά συλλογή. Τι θα γινόταν η οικογένειά του;

 

Μόνη λύση ο Γιάννης

Η μεγαλύτερη έγνοια του ήταν η μονάκριβη κόρη του, η 18χρονη Κλημεντίνη. Έπρεπε να την αποκαταστήσει έγκαιρα γιατί ήξερε πως οι Τούρκοι ήταν πια πολύ κοντά στην κατάρριψη και του τελευταίου οχυρού.

Μετά από μεγάλη σκέψη κατάλαβε πως μια και μόνο λύση του έμενε. Να την εμπιστευθεί στο νεαρό Κεφαλά τον Γιάννη, Τοπάρχη των ελεύθερων ακόμα τμημάτων του Μυλοποτάμου και του Μαλεβυζίου. Ήταν 25-26 χρόνων, γενναίος και πανέμορφος. Είχε πρόσφατα διαδεχθεί τον πατέρα του Καλλέργη που είχε σκοτωθεί έξω από την πόλη του Ηρακλείου σε μια έφοδο των Τούρκων.

Έδωσε λοιπόν οδηγίες στη γυναίκα του και σε λίγο μια συνοδεία έπαιρνε το δρόμο για το μέρος που θα εύρισκαν το Γιάννη. Εκείνος εκτίμησε την εμπιστοσύνη του Ενετού στρατάρχη και για να προστατέψει την κουστωδία των Ενετών, από τα φιλικά ή και ειρωνικά πειράγματα των Ανωγειανών, τους οδήγησε στη λίμνη όπου κι στρατοπέδευαν απαγορεύοντας στους νεαρούς, κυρίως, συγχωριανούς την προσέγγιση με οποιαδήποτε αφορμή. Ήταν άνοιξη του 1668. Έτσι δημιουργήθηκε το ειδύλλιο της νεράιδας και του παλικαριού, που διέσωσε η παράδοση κι επειδή ο Γιάννης απέφευγε για μεγάλο διάστημα τις συντροφιές με τους συγχωριανούς του, όπως έκανε παλιά, για να μη δίνει εξηγήσεις, η ζωηρή φαντασία δημιούργησε το θρύλο και την εντύπωση πως οι νεράιδες κλέψανε το λογικό του νεαρού τοπάρχη.

 

Γάμος και περιπέτειες

Κάποια στιγμή η μητέρα της Κλημεντίνης ειδοποιήθηκε να σπεύσει κοντά στο σύζυγό της. Είχε τραυματιστεί βαριά σε μια μάχη με τους Τούρκους και την καλούσε.

Ο Γιάννης άφησε την Κλημεντίνη σε έμπιστους συγχωριανούς και φίλους να την προσέχουν και συνόδευσε την αρχόντισσα μητέρα της, κοντά στον ετοιμοθάνατο σύζυγό της. Εκείνος δεν άργησε να υποκύψει στα τραύματά του, αφήνοντας τις τελευταίες του εντολές με πρώτη βασικά την εξασφάλιση της Κλημεντίνης.

Η αρχόντισσα μητέρα δεν άντεξε για πολύ το χαμό του συζύγου της. Κάλεσε τον Γιάννη και του εμπιστεύθηκε τη θυγατέρα της. Κι έπειτα πήγε να συναντήσει το σύντροφό της στον Άδη.

Ο Γιάννης αφού τους κήδευσε με τις τιμές που τους άξιζαν γύρισε, πίσω, παντρεύτηκε την καλή του και αμέσως μετά επέστρεψε στην πολιορκία για να πολεμήσει Το Κάστρο όμως έπεφτε. Σε μια μάχη τραυματίστηκε τόσο σοβαρά που έχασε την ακοή του. Επέστρεψε τότε κοντά στην όμορφη γυναίκα του για να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις του προετοιμαζόμενος για μελλοντικούς αγώνες κατά των Αγαρηνών αυτή τη φορά.

Η σιωπή τώρα της ενετής αρχοντοπούλας, που αποδόθηκε στο τίμημα για τη συνένωση νεράιδας με θνητό, δεν ήταν παρά η πλήρης άγνοια της γλώσσας.

Η καημένη η Κλημεντίνη είχε και ατυχίες στην πρώτη γέννα της. Μετά από δέκα χρόνια γάμου όμως απέκτησε τον Άγγελο που από το Κεφαλάς και Γιάννης, του πατέρα του, ονομάστηκε Κεφαλογιάννης.

Κι έμεινε να δίνεται το όνομα του παππού Γιάννη, σε κάθε πρωτότοκο αγόρι, που έδινε έκτοτε συνέχεια στην ιστορική οικογένεια των Κεφαλογιάννηδων.

Πηγή rethnea

  • Γνωρίζετε και εσείς μύθους και παραδόσεις από μέρη της Κρήτης; Στείλτε μας την ιστορία στο email [email protected] ή στη σελίδα μας στο Facebook @ekriti.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήξερες ότι υπάρχει μύθος για την δυναστεία των Κεφαλογιάννηδων;

Ήξερες ότι η γενναία οικογένεια των Ψαρομήλιγγων θυσιάστηκε για την ελευθερία της Κρήτης;

Ήξερες ότι ο Νεραϊδόσπηλιος στο Αστρίτσι έχει τον δικό του μύθο;

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis