Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Αυτοψία στο σημείο των ρωγματώσεων του ΒΟΑΚ (Φωτογραφίες)

Image
76702327_3118948951453699_931890788063772672_o.jpg
 clock 18:16 | 23/11/2019 writer icon newsroom ekriti.gr

Αποκαλυπτικές φωτογραφίες και στοιχεία για το φαινόμενο των ρωγματώσεων στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, στο ύψος των Λινοπεραμάτων, δημοσίευσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Πρόληψης των Τροχαίων Ατυχημάτων και συνεργάτης του Ράδιο Κρήτη κ. Γιάννης Λιονάκης, ο οποίος μαζί με τον γεωλόγο κ. Χαράλαμπο Φασουλά, βρέθηκαν σήμερα στο σημείο.

Όπως είναι γνωστό, συνεργείο της Περιφέρειας Κρήτης ...μπάλωσε ξανά τον δρόμο ωστόσο η λύση αυτή είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λιονάκης ανέφερε χαρακτηριστικά:

"Κάναμε το απόγευμα επιτόπια επίσκεψη με τον φίλο το Μπάμπη το Φασουλά, Δρα Γεωλόγο, Υπεύθυνο του τμήματος Γεωπικοιλότητας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στις 2 μεγάλες ρωγμές επί του οδοστρώματος στα Λινοπεράματα.

Οι παρατηρήσεις που μπορούν με μια πρώτη εικόνα που είχαμε είναι πως οι ρωγμές έχουν πεταλοειδές σχήμα που αγκαλιάζουν σχεδόν όλο το εύρος του οδοστρώματος ,φτάνοντας μέχρι και το μέσο του εσωτερικού ρεύματος κυκλοφορίας.

Το κοίλο τμήμα της πρώτης ρώγμωσης φαίνεται να έχει υποστεί ήδη μικρή καθίζηση της τάξης μερικών εκατοστών.

Ο έλεγχος που έγινε στο υποκείμενο του δρόμου υπόστρωμα και στο πρανές έδειξε ότι στο σημείο αυτό το υπόστρωμα αποτελείται, σε μεγάλο τμήμα του,από σαθρές επιχωματώσεις οι οποίες είναι μάλιστα εμποτισμένες σε νερό.

Το σαθρό αυτό υπόστρωμα φτάνει μέχρι και 15-20 μέτρα κάτω από τη στάθμη του δρόμου προς τη θάλασσα, ενώ σχηματίζει μια ζώνη πλάτους μέχρι 10 μέτρα.

Το πρόβλημα των ρωγμώσεων φαίνεται ότι οφείλεται στην παροχέτευση μεγάλων ποσοτήτων όμβριου νερού στο πρανές, αμέσως δίπλα και κάτω από την άσφαλτο, στο σημείο ακριβώς που το βόρειο άκρο της μεγαλύτερης ρωγμής εξέρχεται του οδοστρώματος.

Το νερό στο σημείο αυτό έχει αρχίσει να υποσκάπτει το πρανές, όχι όμως και το παράπλευρο της ασφάλτου χωμάτινο τμήμα του δρόμου. Ισως το όμβριο νερό που συγκεντρώνεται στο κανάλι αποστράγγισης στην άκρη του δρόμου να βρίσκει δίοδο κάτω απο την άσφαλτο και να εκφορτίζεται στο πρανές στο απέναντι άκρο του δρόμου.

Η κατάσταση έχει τα χαρακτηριστικά έναρξης μικρής, τοπικής κατολίσθησης λόγω του εμποτισμού και της υποσκαφής του τμήματος αυτού του σαθρού υποβάθρου του οδοστρώματος που αποτελείται από τις επιχωματώσεις.

Σίγουρα θα πρέπει άμεσα να αποτραπεί η παραπέρα εκφόρτιση όμβριων υδάτων στο τμήμα αυτού του πρανούς στο εξωτερικό τμήμα του δρόμου, καθώς και να αποστραγγιστεί και να σταθεροποιηθεί το τμήμα του πρανούς με τις επιχωματώσεις.

Με πιο απλά λόγια ,έχει μπει νερό κάτω από την άσφαλτο πιθανόν από το παραπάνω φρεάτιο του δρόμου και βγαίνει προς την θάλασσα δημιουργώντας αυτές τις ρωγματώσεις και που αν δεν εντοπιστεί και κλειστεί αυτή η δίοδος του νερού το πρόβλημα θα ενταθεί.

Σημ. Η περιφέρεια κάλυψε πάλι αυτές τις ρωγμές, αλλά το θέμα είναι ,από ότι φαίνεται πιο σοβαρό και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Μαθαίνουμε πως λειτουργούν προς αυτήν την κατεύθυνση οι υπηρεσίες και βέβαια το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, δεν είναι τόσο εύκολο στην αποκατάσταση του κυρίως λόγω των εδαφολογικών και γεωμετρικών συνθηκών.

Δηλαδή, πάντα με τον κοινό νου, πρέπει να ετοιμαζόμαστε για πολλά πολλά επιπλέον χιλιόμετρα και ποιος ξέρει για πόσο χρόνο.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis