Κρήτη

Ιαβέρης στο Ράδιο Κρήτη για τα τροχαία: Δεν έχουμε παιδεία και δεν φοβόμαστε

ιαβέρης

Στην έλλειψη παιδείας αποδίδει μεταξύ άλλων, το τεράστιο πρόβλημα με τα τροχαία δυστυχήματα που σημειώνονται στην χώρα μας, ο πρώην οδηγός αγώνων ταχύτητας Τάσος Μαρκουίζος, ο γνωστός Ιαβέρης, σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη και στη Ρένα Σημειαντωνάκη

Αναφέρθηκε στο μακελειό στην άσφαλτο τα τελευταία 60 χρόνια με 150.000 νεκρούς και 350.000 ανάπηρους, κάνοντας λόγο για κανονική γενοκτονία. "Όλοι αυτοί δεν θα κάνουν παιδιά. Χάσαμε 1,5 εκατομμύριο νέους Έλληνες".

Αναφερόμενος στον ΒΟΑΚ είπε ότι η Κρήτη φυσικά και πρέπει να έχει έναν ασφαλή δρόμο με διαχωριστικό στηθαίο, ωστόσο από τη στιγμή που αυτός δεν υπάρχει ακόμα, δεν έχουμε άλλοθι να σκοτωνόμαστε. Πρέπει να προσαρμοζόμαστε και να οδηγούμε ανάλογα με τον δρόμο που έχουμε μπροστά μας. Άλλωστε τα περισσότερα δυστυχήματα γίνονται μέσα στις πόλεις και με χαμηλές ταχύτητες".

"Δεν είναι τροχαία ατυχήματα, είναι τροχαία εγκλήματα. Ο ανεγκέφαλος, τύφλα στο μεθύσι από τις τσικουδιές, που τρέχει με 60 μέσα σε κατοικημένη περιοχή, δεν κάνει παράβαση του ΚΟΚ, κάνει έγκλημα από πρόθεση".

Δεν έχουμε αυτοεκτίμηση σαν λαός. Δεν νιώθουμε φόβο. Ακούμε την είδηση ότι σκοτώθηκε κάποιος και το δεχόμαστε παθητικά, εκτιμώντας ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ σε μας. Και οδηγούμε χωρίς ζώνη, με φραπέ και τσιγάρο, βρίζουμε, τρέχουμε σαν τρελοί, παραβιάζουμε το κόκκινο. Και το παιδί μας βλέπει αυτή την οδηγική συμπεριφορά και παίρνει παράδειγμα. Γιατί όλα ξεκινάνε μέσα από την οικογένεια. Δεν σκεφτόμαστε τα παιδιά μας, δεν υπολογίζουμε τη ζωή μας, δεν έχουμε αυτοεκτίμηση".

Ο Ιαβέρης, αναφέρθηκε επίσης για τον τρόπο εξέτασης για την απόκτηση διπλώματος λέγοντας: "Ξεκίνημα, σταμάτημα, οπισθογωνία, που απαγορεύεται. Παρκαδόρους βγάζει το σύστημα εξέτασης, όχι οδηγούς"

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Ιαβέρη στο Ράδιο Κρήτη:

 

 

 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

ΠΑΓΝΗ: Ουρά ...αναμονής από υγειονομικούς για το τεστ του κορωνοϊού

ΠΑΓΝΗ τεστ κορωνοϊος

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της εξέτασης του υγειονομικού προσωπικού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου, για πιθανά κρούσματα κορωνοϊού.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης, δημοσίευσε σχετική φωτογραφία, από την αναμονή του προσωπικού για να υποβληθεί στο σχετικό τεστ.

Σε ανακοίνωσή του το σωματείο επισημαίνει τα εξής:

"Η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 απαιτεί την άμεση λήψη πρόσθετων συλλογικών μέτρων για την προστασία της υγείας των νοσηλευομένων και των εργαζομένων σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες υγείας και πρόνοιας.

Στην κατεύθυνση αυτή, χρειάζεται να γίνει άμεσα προληπτικός μοριακός έλεγχος για SARS-CoV-2 όλων των εργαζομένων στις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες και να επαναλαμβάνεται ανα τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα με το βαθμό έκθεσης κάθε εργαζόμενου αλλά και την επαφή του με ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες κατά τη διάρκεια της εργασίας του.

Είναι φανερό ότι δεν αρκεί ο έλεγχος μόνο των εργαζομένων που επιστρέφουν από κανονική άδεια στις δημόσιες μονάδες υγείας, δεδομένου ότι ο κίνδυνος για έκθεση και μόλυνση από τον SARS-CoV-2 είναι κατεξοχήν επαγγελματικός και μάλιστα αυξάνεται δραματικά λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης σε Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ). Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΠΑΓΝΗ, όπου οι μάσκες δίνονται «με το σταγονόμετρο» (συνήθως 1 μάσκα σε κάθε εργαζόμενο για ολόκληρη 8ωρη βάρδια), ενώ υπάρχει έλλειψη ακόμη και σε γάντια.

Τον αυξημένο κίνδυνο των υγειονομικών δείχνει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, σύμφωνα με την οποία το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό είναι 3,4 φορές πιο πιθανό να βρεθεί θετικό στο SARS-CoV-2 σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, ενώ όσοι χρησιμοποιούν «ανεπαρκή» ΜΑΠ κινδυνεύουν 1,3 φορές περισσότερο από όσους έχουν πρόσβαση σε ικανοποιητικό εξοπλισμό ατομικής προστασίας.

Ενδεικτικά στη χώρα μας ανάμεσα στα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 περιλαμβάνονται περισσότεροι από 400 υγειονομικοί, ενώ πολύ μεγαλύτερος είναι ο αριθμός όσων έχουν εκτεθεί χωρίς να ελεγχθούν.

Οι χιλιάδες εργαζόμενοι στις μονάδες υγείας και πρόνοιας εκτιθέμεθα καθημερινά σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου και δεν ανεχόμαστε να κινδυνεύουμε ακόμη περισσότερο λόγω της έλλειψης ΜΑΠ και των ανεπαρκών προληπτικών ελέγχων.

Πρόσθετες σοβαρότατες δυσκολίες στην αντιμετώπιση της επιδημίας προκαλεί ο περιορισμένος αριθμός μηχανημάτων για τον μοριακό έλεγχο για SARS-CoV-2 στις δημόσιες μονάδες υγείας, ενώ στις μεγάλες ιδιωτικές μονάδες συνεχίζεται η κερδοσκοπία με τις διαγνωστικές εξετάσεις. Αποτέλεσμα είναι ότι ακόμη και σε νοσοκομεία αναφοράς, όπως π.χ. το ΠΑΓΝΗ που έχει τη δυνατότητα διενέργειας των ελέγχων, τα διαγνωστικά τεστ πραγματοποιούνται στο πανεπιστήμιο λόγω έλλειψης προσωπικού και αντιδραστηρίων.

Ζητάμε να προχωρήσετε άμεσα σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για:

➢ να γίνεται συστηματική περιοδική εξέταση όλων των εργαζομένων με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2 και αναγγελία ως επαγγελματικής ασθένειας κάθε κρούσματος σε εργαζόμενους

➢ να γίνεται προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος όλων των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία, για να προληφθεί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς/προσυμπτωματικούς νοσούντες.

➢ να εξασφαλισθούν τα κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους στις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες υγείας και να παρθούν πρόσθετα συλλογικά οργανωτικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους

➢ να αναπτυχθούν περισσότερα δημόσια εργαστήρια για την διενέργεια της μοριακής εξέτασης για SARS-COV-2. Να πραγματοποιείται η εξέταση στα εργαστήρια του ΠΑΓΝΗ σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό".