Κρήτη

Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει στο πρόγραμμα «Ρωσία-Ελλάδα 2016»

ελλάδα ρωσία 2016

Στην υλοποίηση του προγράμματος «Ρωσία-Ελλάδα 2016» με εκπαιδευτικές δράσεις θα συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης. Στην κατεύθυνση αυτή ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για θέματα Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης Παναγιώτης Σημανδηράκης είχε επαφές στην Αθήνα με τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας Μιχάλη Περάκη, και τους αρμόδιους χειριστές του προγράμματος «Ρωσία-Ελλάδα 2016» όπου κατατέθηκε η πρόταση συμμετοχής της Περιφέρειας Κρήτης.

peri2.jpg

peri2.jpg, by renas

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο κ. Περάκης αρχικά συναντήθηκαν με τους υπεύθυνους διευθυντές και γενικούς γραμματείς του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, όπου παρουσίασαν την πρόταση που προβλέπει μια εκτεταμένη δράση ανταλλαγής μαθητών, καθηγητών, εμπειρίας και γνώσης με κύρια θεματική ενότητα τα μαθηματικά, την αστρονομία και το σκάκι. 

peri.jpg

peri.jpg, by renas

Επίσης οι κύριοι Σημανδηράκης και Περάκης είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν απο τον αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας Κώστα Φωτάκη για τις παράλληλες δράσεις στον ερευνητικό τομέα που θα πραγματοποιηθούν στην Κρήτη, ως επί μέρους δράσεις του ίδιου προγράμματος.
Η επόμενη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Συντονιστή του Προγράμματος και Πρέσβη Ηλία Κλή που υποστήριξε θερμά την συμμετοχή της Κρήτης στο πρόγραμμα και μάλιστα μέσα απο μια πρωτοπόρα πρόταση που προβλέπει αμοιβαίες δράσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Ο κύκλος των συναντήσεων έκλεισε στο Υπουργείο Εσωτερικών, που συντονίζει το Πρόγραμμα σε επίπεδο Περιφερειών και Δήμων της χώρας.
Μάλιστα το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου η Περιφέρεια Κρήτης παρουσίασε επίσημα την πρόταση  συμμετοχής της στο Πρόγραμμα, σε ειδική έκτακτη πανελλαδική συνάντηση  των προεδρείων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας η οποία και εκφράστηκε θετικά. 

Κρήτη

Έμποροι Κρήτης: Ζητούν άμεση λύση στο θέμα της αποπληρωμής των επιταγών

ακαλυπτες επιταγες

Άμεση λύση στο θέμα της αποπληρωμής των επιταγών ζητά η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης - ΟΕΣΚ με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία κοινοποιείται και στους υπουργούς Ανάπτυκης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη και Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

H αποπληρωμή των επιταγών είναι ένα θέμα που προβληματίζει και ταλαιπωρεί τους επιχειρηματίες καθώς οι αναστολές της ισχύος τους απλά μεταθέτουν ένα πρόβλημα που, όταν ωριμάσει, θα προστεθεί στις λοιπές σωρευμένες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, καθιστάμενο στην ουσία άλυτο.

 Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, ανέδειξε από την αρχή του έτους την ανάγκη έγκαιρης λύσης στο θέμα των επιταγών και το επανάφερε ακόμη δύο φορές με επιστολές της τον ίδιο μήνα στην κυβέρνηση.

Αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει η χώρα μας, μέσα από μία πανδημία, που με στόχο καταβαραθρώνει τα πάντα, έχει τραγικές συνέπειες στην οικονομία.

Η πολιτεία, προσπαθεί να βοηθήσει την οικονομία και την κοινωνία, μέσα από κάποια μέτρα στήριξης, για να διατηρηθεί η ρευστότητα και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, που συνθέτουν το οικονομικό κύκλωμα.

Αυτά τα βοηθήματα, είτε είναι ΤΕΠΙΧ, είτε είναι Δάνεια με την εγγύηση του κράτους, είτε επιστροφές επιστρεπτέων προκαταβολών κτλ, το μεγαλύτερο μέρος τους και ίσως δικαίως, έχει πάει, στο άμεσο τουρισμό και στις υπηρεσίες του άμεσου τουρισμού.

Ένα από τα βοηθήματα είναι και οι συνεχείς παρατάσεις στην πληρωμή των επιταγών, από την αρχή της κρίσης, πράγμα που διευκολύνει κάποιους εκδότες των οποίων οι επιταγές μπαίνουν σε καθεστώς προστασίας, χωρίς όμως να υπάρχει αντίστοιχη μέριμνα, για τους κομιστές, των επιταγών.

Οι επιταγές αντιστοιχούν, είτε σε πωλήσεις προϊόντων, είτε σε υπηρεσίες που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί. Οι εκδότες των επιταγών αυτών, έχουν λάβει τα παραπάνω και τώρα είναι πλέον κεφάλαιο.

Βεβαίως, τα καταστροφικά αυτά γεγονότα που βιώνουμε, τους δημιούργησαν προβλήματα ρευστότητας, αλλά τα μέτρα στήριξης του κράτους, που αναφέραμε προηγουμένως, δεν χρησιμοποιήθηκαν στην αποπληρωμή των επιταγών.

Η επιστολή συνεχίζει ως εξής:

Aξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ

Αυτό έχει σαν επακόλουθο, οι κομιστές των επιταγών είτε από τον κλάδο του χονδρικού εμπορίου, είτε από τον βιοτεχνικό κλάδο, είτε από τον κλάδο της μεταποίησης κτλ, με τις συνεχείς παρατάσεις στην αποπληρωμή των επιταγών, να έχουν τεράστια προβλήματα ρευστότητας και επιβίωσης. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις αποτελούν πάνω από το 60%, της οικονομικής δραστηριότητας.

Επρεπε λοιπόν με κάποιο τρόπο τα βοηθήματα όπως αναστολές εργασίας, ΤΕΠΙΧ, δάνεια με 80-20%, επιστρεπτέες επιστροφές που είχαν στόχο να πληρωθούν υποχρεώσεις, να δίνονται στοχευμένα και όχι όπως προηγούμενα, που δεν χρησιμοποιήθηκαν από τους εκδότες των επιταγών για την κάλυψη τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στους κομιστές και να διαλύεται ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας.

Τα προβλήματα με τις συνεχείς παρατάσεις στην αποπληρωμή των επιταγών είναι τεράστια και είναι λάθος και μάλιστα σε μια περίοδο όπου η αγορά προσπαθεί και πάλι για δεύτερη φορά σε ένα χρόνο να βρει τον βηματισμό της, μετά από δύο και πλέον μήνες με κλειστά τα καταστήματα.

Εκπροσωπώντας τον εμπορικό κόσμο της Κρήτης, ζητούμε την παρέμβαση σας για ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ στο ζήτημα των επιταγών και οριστική επίλυση του θέματος με γενναία στήριξη από την Πολιτεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα 6,3 Ρίχτερ που συγκλόνισαν τη Λάρισα! (Φώτο - Βίντεο)

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Από σήμερα η υποβολή δηλώσεων για τους επαγγελματίες της τέχνης

Θεοχάρης προς Βρετανούς τουρίστες: Ευπρόσδεκτοι με ή χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού