Κρήτη

Ενημερωτικές συναντήσεις για το νέο πρόγραμμα Erasmus+ από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης

Στο πλαίσιο ενημέρωσης για το νέο πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό για την περίοδο 2014-2020 πραγματοποιήθηκαν από την Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης Κρήτης και τους Προωθητές των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Τζένη Ψαλτάκη και Βασίλη Μανασσάκη ενημερωτικές συναντήσεις και στους 4 νομούς της Περιφέρειας Κρήτης όπου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν προαιρετικά εκπαιδευτικοί όλων των σχολικών βαθμίδων της Κρήτης.

Στην ιστοσελίδα της Περιφερειακής Δ/νσης Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Κρήτης λειτουργεί ιστότοπος για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, μέσω της οποίας γίνεται ηλεκτρονική ενημέρωση των εκπαιδευτικών για το νέο πρόγραμμα Erasmus+ και άλλων ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων καθώς και μια διαδικτυακή βάση αναζήτησης εταίρων και προγραμμάτων για Ευρωπαϊκά Προγράμματα Erasmus+ η οποία αντικατέστησε την παλιά διαδικτυακή βάση για τα Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης (LLP). Η καινοτόμα αυτή εφαρμογή είναι διαθέσιμη εδώ και είναι ανοικτή για όλες τις σχολικές μονάδες (και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών), καλύπτοντας ένα κενό που υπάρχει στον συγκεκριμένο τομέα στον Ελλαδικό χώρο και λειτουργώντας συμπληρωματικά με υπάρχουσες βάσεις εξεύρεσης εταίρων άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της αξιολόγησης για το πρόγραμμα Erasmus+ για τη δράση ΚΑ1 από τις 82 σχολικές μονάδες που εγκρίθηκαν σε όλη τη χώρα οι 14 ανήκουν στην ΠΔΕ Κρήτης, ποσοστό 17 % επί του συνόλου των εγκεκριμένων. Ειδικότερα τα εγκεκριμένα σχέδια ΕRASMUS+ ΚΑ1 για τη σχολική εκπαίδευση αφορούν το Γενικό Λύκειο Τζερμιάδων, το 10ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, το Γενικό Λύκειο Νέας Κυδωνίας, το Μουσικό Σχολείο Θερίσου Χανίων, το 26ο Νηπιαγωγείο Χανίων, το Δημοτικό Σχολείο Αγ. Μαρίνας Χανίων, το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ηρακλείου, το Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου, το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Αλικαρνασσού, το 2ο

Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου, το Δημοτικό Σχολείο Παλαικάστρου, το Γενικό Λύκειο Μοιρών, το 6ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου και το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας.

Η δράση αυτή θα προσφέρει την ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς των παραπάνω σχολικών μονάδων να βιώσουν μια μαθησιακή εμπειρία σε μια άλλη χώρα παρέχοντας είτε τη δυνατότητα στο διδακτικό προσωπικό να διδάξει σε σχολεία- εταίρους στο εξωτερικό, είτε με συμμετοχή σε δομημένους κύκλους μαθημάτων ή εκδηλώσεις κατάρτισης στο εξωτερικό είτε σε επιτόπια παρακολούθηση εργασία (job shadowing) για ένα χρονικό διάστημα σε σχολείο εταίρο.

Επίσης στην δράση ΚΑ2 - Συνεργασία για καινοτομία και ανταλλαγή καλών πρακτικών που αφορά σχέδια συνεργασίας επιτρέπει στους συμμετέχοντες οργανισμούς να αντιμετωπίζουν από κοινού σημαντικά θέματα, να αναπτύσσουν συνεργασίες και να μοιράζονται καινοτόμες πρακτικές. Περίπου το ¼ των εγκεκριμένων πανελλαδικά σχεδίων είναι από την Περιφέρεια Κρήτης. Συγκεκριμένα τα 22 εγκεκριμένα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης είναι το 2ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων, το Δημοτικό Σχολείο Παλαικάστρου, το Δημοτικό Σχολείο Επισκοπής Ηρακλείου, το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων, το 13ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας, το 18ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων, το 2ο Γυμνάσιο Σητείας, το Γεν. Λύκειο Σητείας, το 9ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, το 1ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου, το 4ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, το 4ο Λύκειο Χανίων, το Λύκειο Νέας Κυδωνίας, το 2ο Γυμνάσιο Κισσάμου, το Γενικό Λύκειο Κρουσώνα Ηρακλείου, τα Εκπαιδευτήρια Θεοδωροπούλου, το Γενικό Λύκειο Αλικιανού, το 2ο Γενικό Λύκειο Χανίων, το 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ν.Αλικαρνασσού και το Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου.

Τέλος ευχαριστούμε για την παραχώρηση του χώρου για τις ενημερωτικές συναντήσεις το Επιμελητήριο Ηρακλείου για την αίθουσα Καστελάκη, το Δήμο Ρεθύμνης για το «Σπίτι του Πολιτισμού», την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων για το Πνευματικό Κέντρο Χανίων και το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου.

Κρήτη

Κρήτη: Οι περιοχές που απαγορεύεται η κυκλοφορία με δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς 4 και 5

Το δάσος της Κέρης βρίσκεται σε υψόμετρο 300μ., 9 χλμ δυτικά του Ηρακλείου.

Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί τις τελευταίες ημέρες και με αφορμή τις πυρκαγιές που ήδη έχουν εκδηλωθεί, όλες οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης  βρίσκονται σε ετοιμότητα. 

Σε επίπεδο πληροφόρησης, μπορείτε πλέον μέσω της υποδομής GIS Crete να ενημερώνεστε για τις ζώνες απαγόρευσης κυκλοφορίας για όλη την Κρήτη, σε δείκτη κινδύνου πυρκαγιάς 4 & 5 (υψηλός και πολύ υψηλός). Συγκεκριμένα η οδηγία αφορά 8 περιοχές στην Π.Ε. Χανίων, 9 στην Π.Ε. Ρεθύμνης, 5 στην Π.Ε. Ηρακλείου και μία περιοχή στην Π.Ε. Λασιθίου. 

Οι ευπαθείς περιοχές του Ηρακλείου είναι οι εξής: «Σύμης, Δήμου Βιάννου, Ρούβα-Ζαρού, Δήμου Γόρτυνας και Δήμου Φαιστού, Κέρης, Δήμου Μαλεβιζίου, Φουρνί, Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων και Γιούχτα, Δήμου Αρχανών- Αστερουσίων».

Πρόκειται για σημεία ενδιαφέροντος του νησιού που μπορείτε να δείτε στο παρακάτω link και αφορούν τις 4 Περιφερειακές ενότητες (ανοίγει στο χάρτη της Κρήτης και επισημαίνονται με κόκκινο χρώμα):

http://gis.crete.gov.gr/sdi/?tab=viewport_maptab&loader=map6_loader_public&lon=2762281.3274306&lat=4192035.9414224&zoom=10

Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν θέματα πολιτικής προστασίας αλλά και στοιχεία των υποδομών του νησιού, βρίσκονται διαθέσιμες στους χάρτες στην ιστοσελίδα www.gis.crete.gov.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Προσοχή, πέφτουν τσουχτερά πρόστιμα για τα οικόπεδα με ξερόχορτα

Κρήτη: Συνεχείς περιπολίες και φύλαξη "πνευμόνων πρασίνου"

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Οργή για την ανάρτηση Μαμουλάκη - Την "έσβησε" και ...απολογήθηκε