Κρήτη

Εκδήλωση για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Γιώργου Βαλαβάνη

img_0739.jpg

Με αφορμή τη β’ έκδοση (Απρίλης 2016) του βιβλίου του αξέχαστου Σήφη Κοσόγλου «Το Βελούλι της ιστορίας και της αντίστασης» και τη συμπλήρωση 20 χρόνων από το θάνατο του Γιώργου Βαλαβάνη (1921-1996), η οικογένεια Βαλαβάνη οργανώνει εκδήλωση μνήμης και τιμής τη Μεγάλη Τετάρτη, 27 Απριλίου, 7μμ στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου (Ανδρόγεω 2, ισόγειο)

(Η πρώτη έκδοση του βιβλίου, το 2015, έγινε με φροντίδα της οικογένειας του Σήφη Κοσόγλου και της Περιφέρειας Κρήτης, μετά τον θάνατό του). 
- Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης:  

H Μαρία Φραγκιαδάκη, πρ. Πρόεδρος της Ένωσης Φιλολόγων Ηρακλείου, θα παρουσιάσει το βιβλίο.
Ο Κώστας Τριγώνης θα μιλήσει με αφορμή το ραδιοφωνικό αφιέρωμα που οργάνωσε στη μνήμη του Γιώργου Βαλαβάνη αμέσως μετά το θάνατο του, με φίλους και συναγωνιστές του, που έχουν σήμερα όλοι φύγει.
Η Νάντια Βαλαβάνη θα αναφερθεί στους περίεργους δρόμους της «επίσημης» ιστορίας αλλά και της ιστοριογραφίας στο Ηράκλειο, στην ιστορία του πατέρα της και της οικογένειας του.
Η  Τερέζα Βαλαβάνη θα μιλήσει για τον πατέρα της ως άνθρωπο και συνειδητό πολίτη. 
Κείμενα θα διαβάσουν οι Μαρία Θεοδωράκη και Εμμανουέλα Τσαγλιώτη. 
Θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Μάριος Διονέλλης.
- Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης: 

Θα τραγουδήσουν η Ελισάβετ Βερούλη και ο Λάμπης Καραδαγλής.
Μουσικοί στον κύκλο τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη, οι Δημήτρης Καρβέλης (κιθάρα) και Δημήτρης Βασμαρής (μπουζούκι). Στα τραγούδια του εργατικού κινήματος, στο πιάνο ο Δημήτρης Σφακιανάκης.   
Η οικογένεια Βαλαβάνη προσκαλεί και καλωσορίζει τους φίλους της ιστορίας και της οικογένειας στην εκδήλωση λόγου και μουσικής γι’  αυτούς που έφυγαν. Ευχαριστεί πολύ, επίσης, την οικογένεια Κοσόγλου, όπως και όλους τους  συντελεστές  της εκδήλωσης για την ευγενική προσφορά τους.

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ο σεισμός έριξε το παλιό κτίσμα - Ευτυχώς δεν είχαμε τραυματισμούς

Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανένας

Οι σεισμοί που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες έχουν και συνέπειες ιδιαίτερα στα παλιά κτίρια που βρίσκονται είτε εγκαταλελειμένα είτε έχουν χαρακτηρισθεί ως διατηρητέα χωρίς όμως τις παρεμβάσεις που θα μειώσουν τον κίνδυνο για τους περαστικούς.

Σε διάφορα σημεία στο Ηράκλειο όπως την Αγία Τριάδα στην οδό Χάου απ όπου είναι και η ανάρτηση του Ηρακλείωτη Γιάννη Σκουλά υπάρχουν ετοιμόρροπα που αποτελούν κίνδυνο θάνατο όπως αυτό στις φωτογραφίες του Περιβαλλοντικού  Συλλόγου  Αγ. Τριάδας.

"Ο χθεσινός σεισμός στο Ηράκλειο ήταν μικρός όμως αρκετός και καθοριστικός για το συγκεκριμένο σπίτι που πολλοί λάτρεψαν και έχουν φωτογραφήσει στο πέρασμά τους από τα στενά της Αγίας Τριάδας. Δυστυχώς όταν ο ιδιοκτήτης αδυνατεί οικονομικά να το συντηρήσει, μοιραία έχει αυτή την εξέλιξη μιας και στην Ελλάδα η κατάληξη τέτοιων σπιτιών είναι προδιαγεγραμμένη. Αν δεν μπορεί ολόκληρος Δήμος να διεκδικήσει ευρωπαϊκά κονδύλια για την προστασία και την διατήρηση της φυσιογνωμίας τέτοιων ιστορικών συνοικιών, τότε μιλάμε ξεκάθαρα για ανικανότητα. Το ευτυχές είναι που δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες".

Δείτε τις φωτογραφίες:

 

 

Διαβάστε επίσης: 

Ηράκλειο: Πυρκαγιά κοντά σε σπίτια σήμανε συναγερμό

Κρήτη - κορωνοϊός: Μειώνονται τα κρούσματα - Που ανιχνεύθηκαν τα περισσότερα