Κρήτη

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Κρήτης στην ευρωπαϊκή εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων

foto1.jpg

Δυναμική ήταν και φέτος η παρουσία της Περιφέρειας Κρήτης στις Βρυξέλλες, κατά την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων 2019, καθώς συμμετείχε στη διοργάνωση τεσσάρων θεματικών εργαστηρίων:
 
Διακυβέρνηση στη Μεσόγειο στους Τομείς Παράκτιου-Θαλάσσιου Τουρισμού και Θαλάσσιας Επιτήρησης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος PANORAMEDInterregMEDστην Επιτροπή των Περιφερειών, παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη που αποτέλεσε κεντρικό Ομιλητή της συζήτησης.
 

Ο Περιφερειάρχης  υπογράμμισε πως για τον Ευρωπαϊκό Μεσογειακό χώρο χρειάζονται τα απαιτούμενα εργαλεία για την ενίσχυση των επενδύσεων, την υποστήριξη σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την καταπολέμηση της ανεργίας και βέβαια το σχεδιασμό και την ανάπτυξη πολιτικών για τον τουρισμό, με στόχο όλες οι ευρωπαϊκές νησιωτικές περιφέρειες να περάσουν στη φάση της ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης. Με το συντονισμό της Ελένης Μαριάννου Γενικής Διευθύντριας της CPMR- Συνέλευσης Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης, αναπτύχθηκαν οι νέες προοπτικές για την στρατηγική ανάπτυξης του τουρισμού στη Μεσόγειο, δια νέων καινοτόμων στρατηγικών έργων, καθώς για την εξασφάλιση της θαλάσσιας επιτήρησης και προστασίας του χώρου. Όπως παρουσίασε η Ελένη Χατζηγιάννη Διευθύντρια Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού-Συντονίστρια Ευρωπαϊκών Έργων, η Περιφέρεια Κρήτης, κατέχει σημαντικό ρόλο, καθώς είναι αρμόδια για τη διασύνδεση και το διάλογο με τους φορείς που δραστηριοποιούνται στις συναφείς στρατηγικές και προγράμματα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχοντας πραγματοποιήσει δεκάδες δράσεις τα τελευταία δύο χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Βρυξέλλες, και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
 

Βιώσιμη Ανάπτυξη στις Περιφέρειες και Πόλεις, από τα Ευρωπαϊκά Έργα για την «Πράσινη Ανάπτυξη» του Πλαισίου InterregMED, και προς την επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Ο  Γιώργος Κρεμλής, Επίτιμος Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για την Κυκλική Οικονομία, τόνισε την ανάγκη Βιώσιμης Ανάπτυξης δια της Κυκλικής, Πράσινης και Γαλάζιας Οικονομίας και της ανάγκης ευθυγράμμισης των προτεραιοτήτων και έργων των Περιφερειών και των Δήμων στην Ελλάδα, και γενικότερα στην Ευρώπη. H Ελένη Χατζηγιάννη, παρουσίασε τις δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης για την προτεραιοποίησητων 17 στόχων του ΟΗΕκαι την ενσωμάτωσή τους στις Περιφερειακές Στρατηγικές στην Κρήτη, παράλληλα με την υλοποίηση του Περιφερειακού της Προγράμματος, των Ευρωπαϊκών Ανταγωνιστικών Έργων, της Περιφερειακής Στρατηγικής για την Έξυπνη Εξειδίκευση και την Καινοτομία.
Τουρισμός στην Ενδοχώρα των Παράκτιων Περιοχών της Μεσογείου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EMBLEMATICInterregMED, όπου από την Κρήτη συμμετέχει ως εταίρος και η ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ ΟΤΑ. ToEmblematicέχει ως κεντρικό στρατηγικό στόχο το χαρακτηρισμό των εμβληματικών βουνών της Μεσογείου ως προορισμούς αριστείας, δια του δικτύου Εμβληματικών Βουνών της Μεσογείου που ιδρύθηκε από το LEADER 2007-2013 και όπου συμπεριλαμβάνονται για την Ελλάδα ο Όλυμπος και ο Ψηλορείτης. Από την Αναπτυξιακή Πιερίας, συνδιοργανωτή της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου και οι νέες πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του Δικτύου των Εμβληματικών Βουνών και τρόποι προσέλκυσης των τουριστών.
 

Διατροφή στη Μεσόγειο, Εργαστήριο Συζήτησης και Έκθεση Τοπικών Προϊόντων, δια του Ευρωπαϊκού έργου MD.NETInterredMED, όπου η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει ως εταίρος. Η Ρούλα Παπαδοπούλου, Προϊσταμένη του Τμήματος Εμπορίου της ΠΕ Λασιθίου, ο Στάθης ΓραφανάκηςΠροϊστάμενος Τμήματος Κτηνιατρικής και η Ελένη Δρακωνάκη υπάλληλος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας&Κτηνιατρικής ΠΕ Λασιθίου συμμετείχαν σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη για τη Διατροφή στη Μεσόγειο και: για την ανάπτυξη της καινοτομίας που μπορεί να οδηγήσει σε διαρκή ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων συναφών με την διατροφή, καθώς και την δικτύωση με άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο. Επίσης, πραγματοποιήθηκε έκθεση τοπικών προϊόντων όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γευτούν παραδοσιακά προϊόντα της κάθε περιοχής, τυροκομικά, αλλαντικά, γλυκά και κρασιά. Η Περιφέρεια Κρήτης εντυπωσίασε με τα ιδιαίτερα καινοτόμα προϊόντα που παρουσίασε:Εκχύλισμα αμυγδάλου (σουμάδα) σερβιρισμένη ζεστή με κανέλα, εφτάζυμο ψωμί, άλλειμα με χαρουπάλευρο, ταχίνι ολικής άλεσης, μέλι, αμύγδαλα και μέλι με σφαιρίδια ελαιολάδου.
 
Στα θεματικά εργαστήρια της Περιφέρειας στις Βρυξέλλες συμμετείχαν ακόμα από την Κρήτη: ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, ο Πρόεδρος της ΜΑΕΔΗΜ Γιάννης Μαρής, εκπρόσωποι των Ερευνητικών και Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων της Κρήτης, στελέχη των Υπηρεσιών της Περιφέρειας και άλλων φορέων της Κρήτης. Συμμετείχαν ακόμα αιρετοί άλλων Ευρωπαϊκών Περιφερειών και Δήμων, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι Ευρωπαϊκών Φορέων και Διαχειριστικών Αρχών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και άλλοι.
 
 
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου (Φωτογραφίες)

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνεται για τις εκδόσεις της Βεκελαίας.

Στο Ηράκλειο θα βρίσκεται σήμερα Σάββατο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία αύριο Κυριακή θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 78η Επέτειο του Ολοκαυτώματος στην Βιάννο.

Η κ. Σακελλαροπούλου αφίχθη το μεσημέρι στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης», όπου την υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γρηγόρης Πασπάτης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και αναπληρώτρια Δημάρχου Αριστέα Πλεύρη, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και αναπληρωτής Δημάρχου Γιώργος Καραντινός και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης. 

Εν συνεχεία, παρουσία του κ. Πασπάτη και της κ. Πλεύρη, η Πρόεδρος ξεναγήθηκε στην Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, όπου ενημερώθηκε για τις πολύ ενδιαφέρουσες συλλογές που φιλοξενεί (όπως το αρχείο του Γιώργου Σεφέρη) καθώς και για την διαδικασία συντήρησης των πολύτιμων παλαιτύπων τα οποία διαθέτει.  

Εν συνεχεία θα επισκεφθεί το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης καθώς και τις Αρχάνες.

Το βράδυ ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός παρέθεσε ανεπίσημο δείπνο προς τιμήν της, στο Καφέ Μαρίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ολοκαύτωμα Βιάνου: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσία Σακελλαροπούλου

Ολοκαύτωμα Βιάννου - Ένα ειδεχθές έγκλημα, μια υπέρτατη θυσία. Του Σωκράτη Βαρδάκη

Οι Ναζί φωτογράφιζαν τη Βιάννο σαν τουρίστες λίγο πριν την κάψουν! (Φωτογραφικό ντοκουμέντο)

 

 

ESPA BANNER