Κρήτη

Δωρεά εγγράφων και ντοκουμέντων για την Κρήτη της κατοχικής περιόδου

paralavi_01.jpg

Ο Ulrich Kadelbach, Γερμανός κληρικός, διακεκριμένος θεολόγος και     συγγραφέας,   με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη ζωή  και το έργο του Ν. Καζαντζάκη   και ένας από τους συνεργάτες της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης για τη διοργάνωση διεκκλησιαστικών συνεδρίων, βρίσκεται πάλι  με τη σύζυγό του στην Κρήτη. Αυτή τη φορά το ενδιαφέρον του  εστιάζεται στην ΕΤΑΙΡΕΙΑ IΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ   ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, στην   οποία πρόσφερε ένα πολύτιμο δώρο: 

Γερμανικά  έγγραφα δικαστικής φύσεως (συνολικού  βάρους περίπου  4 κιλών!), αναφερόμενα  κατά το πλείστον στην Κρήτη της κατοχικής περιόδου,  καθώς και 169  ενδιαφέρουσες φωτογραφίες από   την Κρήτη της αυτής περιόδου.        

Η τελετή παράδοσης του βαρυσήμαντου αυτού υλικού από τον κ. Κάντελμπαχ στον Πρόεδρο της ανωτέρω Εταιρείας  κ. Αλέξανδρο   Κ. Παπαδερό έγινε στην Ορθόδοξο Ακαδημία   την Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020, υπό τη συντονιστική Προεδρία του Γεν. Διευθυντή  του Ιδρύματος κ. Κ. Ζορμπά, Μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου της Εταιρείας.   

Όπως δήλωσε ο κ. Παπαδερός, τα έγγραφα αυτά γίνονται ευγνωμόνως δεκτά   ως ένας από τους θεμέλιους λίθους του Αρχείου Τεκμηρίων της Κατοχής και της Αντίστασης,  το οποίον αποτελεί ένα από τα βασικά προγράμματα της   Εταιρείας.

Το μεγάλου ιστορικού και γενικότερου επιστημονικού ενδιαφέροντος αυτό υλικό θα είναι προσιτό στους ερευνητές αμέσως μετά την ψηφιοποίηση του. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σημειώνεται η δήλωση του δωρητή, ότι παραμένει άμισθος συνεργάτης του σημαντικού έργου της  Εταιρείας   για την αναζήτηση και προσφορά και  άλλου σχετικού υλικού, επειδή αυτός και την Κρήτη μεγάλως τιμά και ως ανερμήνευτο θεωρεί το σκάνδαλο,  ότι στη σχετική αναζήτησή του δεν συνάντησε καμιά πράξη γερμανικού στρατιωτικού δικαστηρίου, που να δικάζει και να τιμωρεί έστω και έναν Γερμανό στρατιωτικό για εγκλήματα πολέμου!

Κρήτη

Δήμος Μαλεβιζίου: Επιθεώρηση εργασιών στο γήπεδο του Φόδελε

Γηπεδο Φοδελε

Την επίσπευση των εργασιών για την ολοκλήρωση του γηπέδου ποδοσφαίρου στο Φόδελε, εντός του χρονοδιαγράμματος που προβλέπεται από τη σύμβαση, ζήτησε από τον ανάδοχο του έργου ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας. Συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργο Πετούση και τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Γρηγόρη Φασουλάκη ο κ Μποκέας βρέθηκε στο υπό κατασκευή γήπεδο και ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών από τον πρόεδρο του συμβουλίου της Κοινότητας Φόδελε Χαράλαμπο Παντερή και τον ανάδοχο του έργου.

Υπενθυμίζεται πως με βάση τη σύμβαση προβλέπεται η δημιουργία ενός γηπέδου ποδοσφαίρου με συνθετικό χλοοτάπητα, χώρου προθέρμανσης, καθώς και ενός ισόγειου μεταλλικού κτιρίου 175 τετραγωνικών. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 915.000 ευρώ.

Αυτό που ζήτησε ο κ. Μενέλαος Μποκέας από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και τον Πρόεδρο του συμβουλίου της Κοινότητας Φόδελε, είναι να εξεταστεί η δυνατότητα, στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου να κατασκευαστεί και ένα γήπεδο μπάσκετ. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν πολυχώρο αθλητισμού στο Φόδελε. Έναν πόλο έλξης για τα παιδιά και τους νέους της περιοχής. Έχουμε σχεδιάσει ένα μοντέλο ισόρροπης αθλητικής ανάπτυξης στο δήμο Μαλεβιζίου και βήμα βήμα δημιουργούμε τις απαραίτητες υποδομές και αναβαθμίζουμε υφιστάμενες, για την υποστήριξη αυτού του σχεδιασμού.» δήλωσε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας.

ειδησεις σημερα

Ηράκλειο: Κινητοποίηση για την υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς (φώτο)

Κορωνοϊός - Κρήτη: Νέα θρόμβωση παρουσίασε ο 35χρονος που εμβολιάστηκε με Astrazeneca

Χανιά: Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 80 χρόνων από την Μάχη της Κρήτης