Αρνητικά είναι, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Ράδιο Κρήτη και του ekriti.gr και τα τελευταία δείγματα που ελήφθησαν για πανώλη και εξετάστηκαν στα ειδικά εργαστήρια και αφορούσαν στις ημέρες 9, 10 και 11 Αυγούστου.
Μετά και από αυτήν την εξέλιξη η Περιφέρεια Κρήτης όπως είχε δεσμευτεί ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης στέλνει την επιστολή προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να ανοίξουν νωρίτερα τα σφαγεία και συγκεκριμένα πριν τις 19 του μήνα.
Στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων πως "από την πρώτη στιγμή οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης προσπάθησαν με τη λήψη έκτακτων μέτρων να περιορίσουν την εξάπλωση της πανώλης των αιγοπροβάτων μετά τον εντοπισμό των δύο κρουσμάτων σε ποιμνιοστάσια στην Εθιά και τους Παρανύμφους. Όλα τα δείγματα που έχουν ελεγχθεί μέχρι σήμερα και ο έλεγχος των οποίων ολοκληρώθηκε με την τελευταία αποστολή 9 και 10 Αυγούστου έχουν βγει αρνητικά.
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης ζητούμε: πρώτον τη συνέχιση της απαγόρευσης μετακίνησης αιγοπροβάτων προς την Κρήτη και δεύτερον το άνοιγμα των σφαγείων στις περιφερειακές ενότητες Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου μετά τις 16 Αυγούστου προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις κοινωνικές εκδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες για το επόμενο διάστημα".
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Οι μέρες που διανύουμε είναι πάρα πολύ κρίσιμες για την ζωική παραγωγή της χώρας και ευχόμαστε με την συνεργασία όλων να καταφέρουμε η νόσος της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών ζώων να αποτελέσει παρελθόν.
Ως Περιφέρεια Κρήτης, μετά την εμφάνιση των δυο κρουσμάτων, έχουμε ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες σύμφωνα με το πρωτόκολλο και με απολύτως θετική εξέλιξη.
Συγκεκριμένα πρέπει να επισημάνουμε:
1. Το αρνητικό αποτέλεσμα του συνόλου των δειγμάτων από τις ζώνες προστασίας (3Km), επιτήρησης (10Km) και περεταίρω ζώνης (13Km).
2. Τον μη εντοπισμό νέων εστιών της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης.
3.Το παραγωγικό σύστημα της αιγοπροβατοτροφίας στην Περιφέρεια Κρήτης το οποίο είχε προετοιμαστεί για να καλύψει την ζήτηση της αγοράς της Κρήτης και όχι μόνο, σε κρέας αμνοεριφίων και αιγοπροβάτων την περίοδο αυτή.
4. Το γεγονός ότι σήμερα βρίσκονται σε μονάδες πάχυνσης περισσότερα από 15,000 αμνοερίφια, έτοιμα προς σφαγή, χωρίς αυτά που υπάρχουν στις εκτροφές.
5. Το ότι η τουριστική δραστηριότητα στην Κρήτη είναι στο μέγιστο και υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις στην αγορά.
6. Το ότι οι κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις αυτή την περίοδο στην Κρήτη είναι αυξημένες και μεγάλης δυναμικότητας.
7. Την ενεργό συμμετοχή των κτηνοτρόφων της Κρήτης στην επιτήρηση & την υποστήριξη των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης για τον έλεγχο και την πρόληψη της πανώλης
8. Την εισήγηση των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης για την υφιστάμενη Κατάσταση της πανώλης μικρών μηρυκαστικών ζώων στην Κρήτη.
Με βάση όλες τις παραπάνω επισημάνσεις, ζητούμε:
1. Να συνεχίσει να απαγορεύεται η είσοδος ζώντων αιγοπροβάτων προς τη νήσο Κρήτη.
2. Να ανοίξουν τα σφαγεία για αιγοπρόβατα και αμνοερίφια από τις 16/08/2024 στις ΠΕ Χανίων, ΠΕ Ρεθύμνης και ΠΕ Λασιθίου:
• Με τήρηση αυστηρών προδιαγραφών στην λειτουργία των σφαγείων
• Με τήρηση όλων των κανόνων απολύμανσης των μέσων μεταφοράς
• Με τήρηση όλων των μέτρων του Καν (ΕΕ) 687/2020
• Με όλα τα προβλεπόμενα από την κτηνιατρική νομοθεσία έγγραφα.
Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.
Διαβάστε επίσης:
Κρήτη: Άλλαξε το μενού στους γάμους - Τώρα σερβίρεται χοιρινό
Φωτιά στην Αττική: Καμένα όνειρα και ελπίδες - Η επόμενη ημέρα μέσα από εικόνες