Κρήτη

Αντικειμενικές αξίες: Χωρίς εκτιμητές η μισή Κρήτη

ακίνητα

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα πρέπει να είναι έτοιμες το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου όπως επιτάσσει το επικαιροποιημένο κείμενο του Μνημονίου. Όμως στο υπουργείο Οικονομικών ανησυχούν για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος αφού η διαδικασία συναντά συνεχώς εμπόδια.
Οι εκτιμητές ακινήτων στους οποίους απευθύνθηκε το υπουργείο Οικονομικών για να προσδιορίσουν και να εισηγηθούν τις νέες τιμές ζώνης δεν έδειξαν ενδιαφέρον αφού μόνο ένας στους τρεις πιστοποιημένους εκτιμητές δήλωσαν συμμετοχή στην όλη διαδικασία. Το αποτέλεσμα ήταν να μην εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος αριθμός εκτιμητών για τον καθορισμό των νέων τιμών ζώνης και 2.694 περιοχές (δήμοι και κοινότητες) να μείνουν «ορφανές» από εκτιμητές όταν για κάθε περιοχή απαιτούνται τουλάχιστον τέσσερις εκτιμητές που θα εισηγηθούν τις νέες τιμές ζώνης.
Οι αιτήσεις που έγιναν αφορούσαν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και κάποια άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ αντιθέτως δεν υπήρχε το παραμικρό ενδιαφέρον για τις “δύσκολες” περιοχές όπως οι ορεινοί νομοί και τα νησιά. Κι αυτό όχι βέβαια λόγω χαμηλότερης αμοιβής- προβλέπεται 50 ευρώ ανά Ζώνη παντού- αλλά λόγω ανυπαρξίας συναλλαγών σε αυτές τις περιοχές, που καθιστούν αδύνατον να βρεθούν οι εμπορικές τιμές άρα και να προσδιοριστούν οι αντικειμενικές αξίες.
Και κάπως έτσι το υπουργείο Οικονομικών ξανάνοιξε χθες τη διαδικασία αναζήτησης εκτιμητών, με συμπληρωτική πρόσκληση ενδιαφέροντος, που “κλείνει” στις 31 του μήνα, δηλαδή αύριο και προβλέπεται νέα κλήρωση για την 1η Φεβρουαρίου. Για πόσες περιοχές ψάχνει εκτιμητές το υπουργείο; Για 2.694 Δημοτικές Ενότητες, δηλαδή σχεδόν για τη μισή Ελλάδα! Ιωάννινα, Σπάρτη, Ρέθυμνο, Άγιος Νικόλαος, Λάρισα, Γρεβενά, σχεδόν όλη η Πελοπόνησσος, όλη η Ευρυτανία, η Δράμα, η Αλεξανδρούπολη, η Νάξος και πάει λέγοντας, έμειναν “ορφανές” από εκτιμητές και πλέον το όλο εγχείρημα κρέμεται από μια πολύ λεπτή κλωστή.
Όπως παραδέχεται υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η μνημονιακή προθεσμία της 31ης Μαρτίου είναι πολύ δύσκολη κι όλα δείχνουν ότι πέρα από τις συνεννοήσεις, που θα χρειαστεί να γίνουν με τους Θεσμούς, η περιβόητη εναρμόνιση εμπορικών- αντικειμενικών αξιών, θα περάσει από ψιλό πολιτικό κόσκινο. Ως γνωστόν, οι εισηγήσεις των εκτιμητών- υποτίθεται μέσα σε 20 ημέρες από τη στιγμή που θα διοριστούν- δεν θα είναι δεσμευτικές για το υπουργείο Οικονομικών.

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Βαρδάκης - σεισμός: Εκτός Στεγαστικής Συνδρομής το 70% των διαμερισμάτων του νομού Ηρακλείου

Σωκράτης Βαρδάκης

Το 70% των δημοτικών διαμερισμάτων των Δήμων του Νομού Ηρακλείου που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του σεισμού της 27ης Σεπτεμβρίου, βρίσκονται εκτός της Στεγαστικής Συνδρομής (Σ.Σ.), τονίζει ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Βαρδάκης, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./16446/Α325/2021 - ΦΕΚ 4646/Β/7-10-2021, προβλέφθηκε η οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών, σε κτίρια από τους σεισμούς της 24ης Ιουλίου και 27ης Σεπτεμβρίου 2021, σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης.

Μεγάλη όμως είναι η απογοήτευση, αφού περιοχές των Δήμων Ηρακλείου, Αρχανών-Αστερουσίων Γόρτυνας, Φαιστού, Χερσονήσου και ολόκληρες ο Δήμος Βιάννου, της Περιφέρειας Κρήτης, δεν περιλαμβάνονται στην εν λόγω Κ.Υ.Α., δήμοι που σημειωτέον κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χουλιάρας για Αρκαλοχώρι: Οι σεισμοί θα συνεχιστούν για μήνες

Σεισμός - Αρκαλοχώρι: Έφτασαν οι πρώτες προκάτ αίθουσες στο Γυμνάσιο (φωτο)

ESPA BANNER