Κρήτη

28η Οκτωβρίου: Το μήνυμα του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης

παρέλαση

Μήνυμα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου απευθύνει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Μανώλης Καρτσωνάκης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι "οι ήρωες του ’40 που συμμετείχαν στις μάχες και στην Εθνική Αντίσταση κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, δεν είναι άψυχα σύμβολα, αλλά οι άμεσοι πρόγονοί μας".

Το μήνυμα του κου Καρτσωνάκη:

Αγαπημένα μας παιδιά,

Aγαπητές, αγαπητοί συνάδελφοι,

Η 28η Οκτωβρίου του 1940 είναι μία ημερομηνία ορόσημο για την ιστορία της Ελλάδας. Η επέτειος αυτή έχει μία ιδιομορφία· δε γιορτάζουμε τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ή της γερμανικής κατοχής, όπως έχει καθιερωθεί σε άλλες χώρες, αλλά την είσοδο της Ελλάδας στον πόλεμο. «ΌΧΙ» έγραφαν οι πηχυαίοι τίτλοι στις εφημερίδες, οι οποίοι αφορούσαν στην απάντηση του πρωθυπουργού Μεταξά στο ιταλικό τελεσίγραφο που απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο, ώστε να καταλάβει στρατηγικά σημεία της Ελλάδας. Το «ΟΧΙ» υιοθετήθηκε ως σύνθημα, εξυψώνοντας το φρόνημα των Ελλήνων. Αποτέλεσε μια στιγμή ενότητας και σηματοδότησε μια σειρά ραγδαίων εξελίξεων, τέτοιων και τόσης έντασης,  που ανέτρεψε καθοριστικά την καθεστηκυία τάξη των πραγμάτων, όχι μόνο για την χώρα μας, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο.

Αμέσως, άρχισε ο ελληνο-ιταλικός πόλεμος, το Έπος του ’40. Η απόκρουση της ιταλικής εισβολής συνέβαλε σημαντικά στην έκβαση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μια μικρή χώρα που αντιστεκόταν απέναντι σε μία ισχυρή φασιστική δύναμη, και μάλιστα νικούσε, αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση για τις υπόλοιπες χώρες, τονώνοντας το ηθικό των λαών στην κατακτημένη Ευρώπη. Ακολούθησε η γερμανική εισβολή που κλιμακώθηκε και κατέληξε στην Κατοχή. Η χώρα μας αντιστάθηκε απέναντι στον ολοκληρωτισμό και τον φασισμό, δείχνοντας μια πρωτόγνωρη αξιοπρέπεια και υπομένοντας σθεναρά την πείνα και τις κακουχίες που επέβαλαν οι κατακτητές. Από την πρώτη κιόλας μέρα, όμως, ήρθε και η εθνική αντίσταση με τη συμμετοχή και τη θυσία Ελλήνων ανεξαρτήτως ηλικίας και πολιτικής τοποθέτησης. Οι ήρωες του ’40 που συμμετείχαν στις μάχες και στην Εθνική Αντίσταση κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, δεν είναι άψυχα σύμβολα, αλλά οι άμεσοι πρόγονοί μας, άνθρωποι της καθημερινότητας, που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και πολέμησαν ηρωικά για αξίες και ιδανικά, όπως η ελευθερία, η υπεράσπιση και ο σεβασμός της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας.

Επέτειοι όπως σημερινή, δεν αποτελούν μόνο μια ευκαιρία για να τιμήσουμε ό,τι σπουδαίο μας άφησε η ιστορική μας κληρονομιά. Αποτελούν πυξίδες που μέσα στο πέλαγος της ζωής, μας προσανατολίζουν. Πυξίδες που πρέπει εμείς, ως εκπαιδευτική κοινότητα, να διαθέτουμε προκειμένου να συντηρούμε ζωντανά στις συνειδήσεις των μαθητών και των μαθητριών μας, τα μηνύματα αλλά και τις αξίες των προηγούμενων γενιών που όρθωσαν ανάστημα ενάντια στο φασισμό.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΡΤΣΩΝΑΚΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - 28η Οκτωβρίου: Παρέλαση, μετά από δύο χρόνια, με μέτρα

Κρήτη - κορωνοϊός: Πρόστιμα για μη χρήση μάσκας σε εργαζόμενους επιχειρήσεων

Ηράκλειο: "Πίσσα" σκοτάδι σε ΠΑΓΝΗ και άλλα σημεία - Κίνδυνος θάνατος για τους διερχόμενους

Κρήτη

Ηράκλειο

Καράβολας: Πτώση άνδρα ενεργοποίησε Λιμενικό Σώμα και ΕΚΑΒ

Καράβολας

Το περιστατικό πτώσης ενός άντρα στα βράχια στην περιοχή του Καράβολα, κλήθηκε να διαχειριστεί σήμερα  το απόγευμα,  Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου,  το Λιμενικό Σώμα και το ΕΚΑΒ. 

Μόλις ειδοποιήθηκαν οι αρχές για το περιστατικό, οργάνωσαν ευρεία επιχείρηση που είχε ως αποτέλεσμα να απεγκλωβιστεί ο άντρας ο οποίος,  σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, είναι μεγάλης ηλικίας. 

Τον ηλικιωμένο παρέλαβε ασθενόφορο του ΕΚΑΒ και τον μετέφερε στο εφημερεύον νοσοκομείο. 

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια του ατυχήματος.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορωνοϊός - Μετάλλαξη Όμικρον: Η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ για το κρούσμα στα Χανιά

Δήμος Ηρακλείου: Στις 6 Δεκεμβρίου η Τελετή Απονομής των Cretan Taste Awards

Ηράκλειο - Συριγωνάκης για κυριακάτικη αργία: "Πολύ κακό για το τίποτα"

ESPA BANNER