Κρήτη

Ρέθυμνο

Ρέθυμνο: Ολοκληρώνεται ο κύκλος του εμβολιασμού σε κατοίκους των οικισμών

εμβολιασμος για κορωνοϊό

Ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες το πρόγραμμα εμβολιασμού στο Ρέθυμνο, το οποίο υλοποιεί η 7η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Κρήτης σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία και τη συνδρομή των στελεχών του Προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" του Δήμου Ρεθύμνης.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται σε όλους τους Δήμους της Κρήτης, σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές, προκειμένου να διευκολυνθούν οι κάτοικοί τους που επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Στόχος είναι η επιτάχυνση της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Εμβολιασμού του Υπουργείου Υγείας και η άμεση ανοσολογική προστασία των πολιτών έναντι της λοίμωξης COVID-19.

Οι εμβολιασμοί της α' δόσης διενεργήθηκαν ήδη κατά το χρονικό διάστημα 6 Ιουλίου έως 20 Ιουλίου.

Από τις 27 Ιουλίου έως και την Τρίτη 10 Αυγούστου 2021, θα διενεργηθεί η διαδικασία χορήγησης της δεύτερης δόσης των εμβολίων.

Ειδικά για το Ρέθυμνο, το υγειονομικό κλιμάκιο της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, οι υπεύθυνοι Ιατροί της Κινητής Μονάδας Ρεθύμνου και τα εξουσιοδοτημένα στελέχη της Κοινωνικής Υπηρεσίας και του ¨Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Ρεθύμνης, θα υλοποιήσουν τον εμβολιασμό κατά τις ακόλουθες ημερομηνίες και στις εξής περιοχές:

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021, στη Γωνιά. (Δημαρχείο - πρώην Δήμος Νικηφόρου Φωκά)

Τρίτη 3 Αυγούστου 2021 στην Επισκοπή (Πρόγραμμα ¨Βοήθεια στο Σπίτι¨ - πρώην Δήμος Λαππαίων).

Τετάρτη 4 Αυγούστου στον Εσταυρωμένο (Δημοτικό Σχολείο Εσταυρωμένου – πρώην Δήμος Αρκαδίου).

Σημειώνεται ότι ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει στις 9 το πρωϊ και όσοι συμπολίτες έχουν λάβει την πρώτη δόση έχουν ήδη ενημερωθεί με προσωπικό μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Εντούτοις, για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 28310 55243 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. 

Διευκρινίζεται ακόμη πως αν κάποιοι συμπολίτες επιθυμούν να λάβουν την Α΄ δόση εμβολίου κατά τις προαναφερόμενες ημερομηνίες (για την Β’ δόση θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού σύμφωνα με την πάγια διαδικασία) θα εξυπηρετηθούν με βάση τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, η οποία θα εξαρτηθεί από την προσέλευση όσων έχουν ειδοποιηθεί για τη β’ δόση εμβολιασμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Pfizer: Έως και 11πλάσια προστασία στη μετάλλαξη Δέλτα με 3η δόση εμβολίου

Εμβόλιο για τον κορωνοϊό: Pfizer και Moderna ξεκινούν τις κλινικές δοκιμές για παιδιά 5-11 ετών

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Βουλή: Συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση Μαμουλάκη για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (Βίντεο)

Χάρης Μαμουλάκης

Στη Βουλή συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κ. Χάρη Μαμουλάκη, για το θέμα του ΒΟΑΚ και των διοδίων που θα συνοδεύουν την κατασκευή του.

Σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής επισημαίνει τα εξής:

Ασκώντας αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ (!) και υπερασπιζόμενος την επιβολή διοδίων για όλους, απάντησε ο Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών στην Επίκαιρη Ερώτηση του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη για τον ΒΟΑΚ.

«Για μια ακόμη φορά, οι κυβερνώντες υποτιμούν τη νοημοσύνη των κατοίκων της Κρήτης. Συνεχίζουν όσα ξεκίνησαν για τον ΒΟΑΚ από την προηγούμενη Κυβέρνηση, προσθέτουν διόδια για όλους και παράλληλα, ασκούν αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ!» ανέφερε σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Αυτό που ξεκάθαρα αποδεικνύεται, είναι ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ είναι η Κυβέρνηση των αποκλεισμών. Αποκλείουν τους πολίτες της Κρήτης από τον ΒΟΑΚ επιβάλλοντας πανάκριβα διόδια, όπως ακριβώς αποκλείουν και την τοπική κοινωνία του Ηρακλείου από τη διαχείριση της έκτασης του αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης, που εν κρυπτώ ενέταξαν στο ΤΑΙΠΕΔ. Λειτουργούν αλαζονικά και με υπεροψία. Αυτή η συμπεριφορά, δεν θα μείνει αναπάντητη από τους πολίτες της Κρήτης. Η στιγμή του δικού τους αποκλεισμού, πλησιάζει.».

Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης, ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε στην επικοινωνιακή φιέστα της Κυβέρνησης της ΝΔ τον Μάιο του 2021, όπου επιβεβαιώθηκε ότι με καθυστέρηση δυο περίπου ετών, ο Κ. Μητσοτάκης συνεχίζει όσα ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ, με την προσθήκη όμως διοδίων για όλους. Στη συνέχεια, αφού καυτηρίασε την απουσία σχεδιασμού για το τμήμα του ΒΟΑΚ Αγίου Νικολάου - Σητείας, ανέδειξε τις ασάφειες αλλά και το μεγάλο χρηματοδοτικό κενό του έργου, που έχει συνολικό προϋπολογισμό άνω των 2 δισ ευρώ και ζήτησε για μια ακόμη φορά, αναλυτική ενημέρωση για τον επιμερισμό των ποσών χρηματοδότησης ανά τμήμα του. Παράλληλα, ζήτησε ενημέρωση και για το τμήμα Άγιος Νικόλαος - Σητεία, για το πότε αναμένεται να προσδιοριστεί η χάραξή του, καθώς και ποια θα είναι η σχεδιαζόμενη αρχιτεκτονική του διαγωνισμού.

Κατά την απάντησή του ο Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών, αφού ανέφερε ότι υπάρχει ολοκληρωμένη χάραξη για τον ΒΟΑΚ, προχώρησε, επιτέλους, στην επί της ουσίας απάντηση για τις ενισχύσεις ανά τμήμα του έργου. Ειδικότερα, όπως δήλωσε, το τμήμα Χανιά – Χερσόνησος (προϋπολογισμού 1,32 δισ) θα χρηματοδοτηθεί με 200 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και με 600 εκ. από το ΕΣΠΑ 2021-2027, το Χερσόνησος – Νεάπολη (προϋπολογισμού 290 εκ. ευρώ) με 80 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος εξολοκλήρου από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για το τμήμα Άγιος Νικόλαος - Σητεία, όπως είπε, δεν υπάρχει ακόμη τελικό κόστος, υπολογίζεται όμως ότι θα υπερβεί τα 300 εκ. ευρώ.

Κατά τη δευτερολογία του ο Χάρης Μαμουλάκης, κατέρριψε τους ισχυρισμούς του Υφυπουργού για την χάραξη, καταθέτοντας στα πρακτικά έκθεση του ΤΕΕ/ΤΑΚ, από την οποία αποδεικνύεται ότι, ενώ ζητήθηκε η γνώμη του Επιμελητηρίου, δεν προσκομίστηκε ποτέ από την πλευρά του Υπουργείου η προμελέτη αποχέτευσης - αποστράγγισης των ομβρίων, η προμελέτη των τεχνικών με τον έλεγχο της υδραυλικής επάρκειάς τους και ο έλεγχος της υδραυλικής επάρκειας των τεχνικών γεφυρών, που αποτελεί ουσιώδη λόγο περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Επεσήμανε επίσης και δήλωση της μελετητικής εταιρείας, η οποία αποποιείται των ευθυνών της ως προς την ακρίβεια των υποβάθρων, καθώς και οι παραπομπές σε άλλες μελέτες που δε διατέθηκαν.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Χάρης Μαμουλάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα των διοδίων. «Σικελία, Σαρδηνία, Κορσική, Μαγιόρκα, Μινόρκα, Ίμπιζα, Κύπρος. Επτά νησιωτικές περιοχές στην Ε.Ε., όπου σε καμία εξ αυτών δεν απαιτήθηκε από τους πολίτες να καταβάλλουν διόδια στο νησί τους. Γιατί; Επειδή υπάρχει νόρμα περί νησιωτικότητας, μια σαφέστατη ντιρεκτίβα της Κομισιόν, που προστατεύει της περιοχές αυτές» δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΑΚ: Παράταση στην διαβούλευση για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων

ΠΕΔ Κρήτης: Νέα παρέμβαση για τον ΒΟΑΚ

Αγαπάκης στο Ράδιο Κρήτη: Τα "θολά" σημεία του ΒΟΑΚ και οι παρεμβάσεις που απαιτούνται

 

 

ESPA BANNER