Κρήτη

Ρέθυμνο

Κρήτη: Ένοχοι δύο ακόμα ειδικευόμενοι για την υπόθεση Ακουμιανάκη

Ακουμιανακη

Ένοχοι κρίθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου δύο ακόμα γιατροί που υπηρετούσαν ως ειδικευόμενοι στο νοσοκομείο Ρεθύμνου τη νύχτα που μεταφέρθηκε στο ίδρυμα η 16χρονη Στέλλα Ακουμιανάκη, το Πάσχα του 2011.
Οι δύο ειδικευόμενοι παραπέμφθηκαν σε δίκη, παρ’ ότι με το αρχικό βούλευμα δεν παραπέμπονταν, μετά την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Χανίων, οι δικαστές του οποίου θεώρησαν ότι πρέπει να ελεγχθούν οι ευθύνες και των δύο συγκεκριμένων γιατρών για τον θάνατο της Στέλλας Ακουμιανάκη. Οπως γράφει το goodnet.gr, η δίκη πραγματοποιήθηκε χθες στο δικαστικό μέγαρο Ρεθύμνου με τους δύο ειδικευόμενους να καταδικάζονται για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών. Τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.
Τόσο η γυναίκα ιατρός και όσο και ο συνάδελφος της είχαν επιληφθεί του περιστατικού μέθης της Στέλλας Ακουμιανάκη μετά τους γιατρούς που αντιμετώπισαν το περιστατικό κατά την εισαγωγή της ανήλικης στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Ρεθύμνου τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου.
Υποστήριξαν, δε, πως αυτό που έκαναν ήταν αυτό που είναι ενδεδειγμένο και επέμειναν πως δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον θάνατο της 16χρονης Στέλλας. Από την πλευρά της, η πολιτική αγωγή, εκπροσωπώντας την οικογένεια της Στέλλας Ακουμιανάκη, υποστήριξε ότι οι δύο ειδικευόμενοι παρέλειψαν να παρέχουν τις στοιχειώδεις ιατρικές υπηρεσίες με τις οποίες θα διαπίστωναν ότι η πορεία υγείας της 16χρονης ήταν φθίνουσα.
Οι δυο γιατροί μετά την καταδικαστική απόφαση άσκησαν έφεση.
Να θυμίσουμε ότι στις αρχές του 2015 από το ΜΟΔ Χανίων είχαν δικαστεί και κριθεί ένοχοι για την υπόθεση ως εξής:
O 28χρονος ρεθυμνιώτης (όταν είχε συμβεί το περιστατικό ήταν 23 ετών), που βρέθηκε με την άτυχη Στέλλα και τον ανήλικο τότε φίλο του, σε αυτοκίνητο κάτω από τη Φορτέτζα, καταδικάσθηκε για βιασμό και αθωώθηκε για την έκθεση ανηλίκου. Στον 28χρονο επιβλήθηκε ποινή 7 ετών κάθειρξης με αναστέλλουσα δύναμη μέχρι να γίνει το Εφετείο.
Ο ένας εκ των δύο ειδικευομένων κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά πλειοψηφία, ενώ ο δεύτερος γιατρός κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία. Στους δύο γιατρούς επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 30 μηνών με αναστολή.
Λίγους μήνες αργότερα, από το Δικαστήριο Ανηλίκων Ρεθύμνου ένοχος είχε κριθεί και ο 20χρονος (τότε 16χρονος) φίλος της Στέλλας Ακουμιανάκη για τις πράξεις του βιασμού και της έκθεσης ανήλικου σε κίνδυνο. Εκτίει την ποινή του παρέχοντας κοινωνική εργασία.

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ενεργοποιήθηκε το "Σχέδιο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ" μετά τους αλλεπάλληλους σεισμούς

Πολιτική Προστασία

Οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται καθημερινά στην περιφερειακή ενότητα του Ηρακλείου και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, έχουν προκαλέσει εύλογη ανησυχία στους πολίτες, ενώ κινητοποιεί τους αρμόδιους φορείς.

Ήδη, από την περασμένη Παρασκευή (23/7), η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με έγγραφό της προς την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, ζήτησε να ενεργοποιηθεί το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών με την κωδική ονομασία «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ», το οποίο καθορίζει τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν από τους φορείς που εμπλέκονται με το ζήτημα.

Το Σχέδιο - μεταξύ άλλων - προβλέπει ελέγχους στατικότητας στα κτίρια της ευρύτερης περιοχής από κλιμάκια μηχανικών και ειδικών, αλλά και ενημέρωση των πολιτών για τους χώρους καταφυγής και συγκεντρώσεως. Επίσης, οι εμπλεκόμενοι φορείς (Περιφέρεια Κρήτης, Δήμος Μινώα Πεδιάδας) θα πρέπει να έχουν σε άμεση διαθεσιμότητα τα μηχανήματα και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που απαιτείται γι αυτές τις περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννη Λεονταράκη, ο οποίος μίλησε στο ekriti.gr, υπάρχουν συνεχείς επαφές της Περιφέρειας Κρήτης με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλεπει το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών με την κωδική ονομασία «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ»:

Συνεδριάζει το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας

Όλα τα παραπάνω, αναμένεται να συζητηθούν διεξοδικά, στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, το οποίο και θα συνεδριάσει το ερχόμενο Σάββατο 31 Ιουλίου στις 11 το πρωί, στο Αρκαλοχώρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση έχει κληθεί να παρευρεθεί και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας κ. Ευθύμιος Λέκκας

Ρεπορτάζ: Γιώργος Λαμπράκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παπαζάχος στο Ράδιο Κρήτη: Δεν αποκλείεται μεγαλύτερος σεισμός - Κίνδυνος τα παλιά σπίτια

Ζημιές σε χωριά του Ηρακλείου μετά τον σεισμό (φωτογραφίες)

Τσελέντης στο Ράδιο Κρήτη: Καμία σχέση οι σεισμοί, με τα έργα στο αεροδρόμιο Καστελίου